Χορός, τραγούδια, κινηματογραφικές προβολές, πονηρά στιχάκια και πολύ χρώμα στη 70s κωμωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων Σύρου

Σαν παλιά «Γειτονιά»

  • Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2019 - 06:14

Σε μία ακόμη περασμένη δεκαετία μετέφερε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων η «Γειτονιά» των Καμινίων, η οποία άνοιξε και φέτος τις αυλές της, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Η θεατρική παράσταση «Μένω σε κάποια γειτονιά – 70’s edition» του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα, χάρισε άφθονο γέλιο σε όσους έσπευσαν στο Γήπεδο της περιοχής για να παρακολουθήσουν το sequel της κωμωδίας του Αντώνη Μπούμπα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, στο πλαίσιο της αναβίωσης του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού.

Μάιος – Ιούνιος 1973. Ένα απρόσμενο γεγονός διαταράσσει την καθημερινότητα των κατοίκων μιας λαϊκής γειτονιάς της Σύρου, που προσπαθούν να διαχειριστούν τα προσωπικά τους ζητήματα υπό το άγρυπνο βλέμμα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Νέες - μυστηριώδεις αφίξεις, παράνομες δραστηριότητες, απαγορευμένοι έρωτες, ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις και επαναστατική διάθεση απέναντι στη διαχρονική σοβαροφάνεια, πλαισιωμένη από την ατμόσφαιρα και τις μουσικές εκείνης της εποχής συνθέτουν τον καμβά μιας -συριανής και με τη βούλα- ιστορίας με κινηματογραφική εσάνς, που κορυφώνεται με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αναζητούν την προσωπική τους ελευθερία και ταυτόχρονα γίνονται μια γροθιά απέναντι σε κάθε κίνδυνο ήταν οι ήρωες αυτής της κωμικής περιπέτειας από την οποία δεν έλειψαν η ζωντανή μουσική, οι παραδοσιακοί χοροί και οι κινηματογραφικές προβολές.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της παράστασης πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στην περιοχή και τον ναό της Ευαγγελίστριας στα Καμίνια, καθώς και στο Καρνάγιο.

Στη φετινή «Γειτονιά» συμμετείχαν οι: Μαρία Γαδ, Μαρουλίτσα Καραβιώτου, Μαρία Φραγκογιάννη, Ελευθερία Ξαγοράρη, Ιωάννα Ρούσσου, Μαρία Κακαβή, Λάκης Καπέλλας, Πετρίνα Βουτσίνου, Χρήστος Ρούσσος, Δημήτρης Βουτσίνος, Χρυσούλα Πρέκα, Δημήτρης Ξαγοράρης, Μύριαμ Μαραγκού, Γιώργος Σιγάλας, Νίκος Δουράτσος, Γιάννης Πρίντεζης.

Την παράσταση, στην οποία πλαισίωσε ορχήστρα, αποτελούμενη από τους: Κώστα Φιλίππου (κιθάρα), Ελπίδα Γαδ (φωνή), Γιάννη Ρούσσο (μπουζούκι), Νίκο Απέργη (ακορντεόν) και τμήμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις θα διατεθούν για τη συνέχιση της αποθεραπείας του Συριανού Δημήτρη Ρίζου.