Αποκατάσταση και αναβάθμιση του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων

  • Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2019 - 13:55

H φιλοδοξία αυτής της κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, είναι να συναντήσει τους κατοίκους της περιοχής και να αναδείξει μοναδικά σχέδια και πρωτοβουλίες, τα οποία είναι πηγή υπερηφάνειας για την περιφέρεια και τους κατοίκους της. Στόχος, να αναδείξει την τοπική υπερηφάνεια, δείχνοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής πραγματικότητας.

Το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου είναι ένα κτίριο μοναδικής ομορφιάς, από τα πλέον φωτογραφισμένα του αρχοντικού νησιού, το οποίο, από το 1864 που λειτούργησε για πρώτη φορά, έχει φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις, όπερες, συναυλίες κλπ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τη Σκάλα του Μιλάνου, το θέατρο “San Carlo” της Νάπολης, το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco και το “Teatro della Pergola” της Φλωρεντίας.

Για αρκετά χρόνια το θέατρο Απόλλων παρέμενε κλειστό, εξαιτίας της φθοράς που είχε υποστεί από το πέρασμα του χρόνου, καθώς και από προηγούμενες άστοχες επεμβάσεις. Σήμερα, το υπέροχο οίκημα, σήμα κατατεθέν του ένδοξου καλλιτεχνικού παρελθόντος της πρωτεύουσας της Σύρου, Ερμούπολης, αποκτά ξανά ζωή, τιμώντας την ιστορία του, τους κατοίκους του νησιού αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι προϊόν της κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποίησαν ένα διπλό έργο: την εξωτερική και εσωτερική κτιριακή αποκατάσταση του θεάτρου, καθώς και την πλήρη αναβάθμιση του εξοπλισμού του, ώστε να μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου, να απολαμβάνουν μοναδικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού και ο εκσυγχρονισμός του, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός σύγχρονου θεάτρου που μπορεί να υποστηρίξει ποικίλες και απαιτητικές παραστάσεις. Έτσι, η Περιφέρεια κατατάσσεται στους κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς με σύγχρονο πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Προκειμένου να αναδειχτεί αυτό το περιφερειακό ορόσημο και η σημαντική συμβολή του στην πολιτιστική και τουριστική ελκυστικότητα του Νοτίου Αιγαίου, έχει εγκατασταθεί στην Ερμούπολη, στην Πλατεία Βαρδάκα μια διαδραστική οθόνη με ενσωματωμένο πρόγραμμα λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών που προσκαλεί τους περαστικούς να συμμετάσχουν ενεργά τραβώντας μία προσωπική τους φωτογραφία για να τη μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εκστρατεία για την προβολή του, που εγκαινιάζει μια νέα περίοδο ακμής για το θέατρο Απόλλων, θα διαρκέσει από 10 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, αξιοποιώντας τόσο υπαίθριες όσο και ψηφιακές μορφές επικοινωνίας.

Αν βρεθείτε στη Σύρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην παραλείψετε να ανακαλύψετε τη διαδραστική πινακίδα και άλλες τοπικές εκδηλώσεις.

Πληροφορίες Χρηματοδότησης

H «Αποκατάσταση και αναβάθμιση εξοπλισμού Θεάτρου Απόλλων» πραγματοποιήθηκε σε τέσσερεις φάσεις, μεταξύ 1990 και 2010, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου», στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το ποσό που δαπανήθηκε για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης ανέρχεται στα 659.395,23 €, εκ των οποίων τα 468.960 € αποτελούν τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από Εθνικούς Πόρους, μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Αιγαίου.

Ετικέτες: