Θεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων

Πού πήγαν οι κουραμπιέδες; - Γνωρίστε τους χαρακτήρες

  • Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2019 - 09:59
  • /   Eνημέρωση: 13 Δεκ. 2019 - 11:30

Λίγες ημέρες έμειναν για να «μοσχοβολήσει» το Θέατρο Απόλλων από το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τις γερές δόσεις αγάπης, τρέλας και καβουρντισμένου χιούμορ.

Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων και οι φίλοι του θα αναρωτηθούν παρέα «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;», στο πλαίσιο του εορταστικού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα Μαζί».

Ο Αντώνης Μπούμπας έγραψε τη συνταγή και ο Γιώργος Σιγάλας «ζύμωσε» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σκηνοθετώντας μία ευχάριστη οικογενειακή κωμωδία η οποία επανέρχεται στη θεατρική Σύρο για να σκορπίσει απόλαυση, γέλιο, αλλά και συγκίνηση.

Υπόθεση

"Δύο «άσπονδες» φίλες, η ψηλομύτα Βικτώρια και η μπριόζα Ηλέκτρα ακονίζουν για μία ακόμη φορά τα «μαχαίρια» τους με αφορμή τον διαγωνισμό κουραμπιέδων που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου των παιδιών τους. Ο υπέρμετρος ζήλος τους για τη νίκη συνοδεύεται από τις συχνές παρατηρήσεις του γκρινιάρη γείτονα από τον 1ο όροφο κ. Αριστείδη και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια του Λευτέρη, συζύγου της Ηλέκτρας, που δίνουν σουρεαλιστικές διαστάσεις στην αιώνια αντιζηλία των δύο γυναικών. Τι συμβαίνει όταν οι κουραμπιέδες της Ηλέκτρας εξαφανίζονται λίγο πριν την ώρα της κρίσης; Τι ρόλο παίζουν τα σώματα ασφαλείας μέσα σε αυτή την παράνοια και κατά πόσο η ανταγωνιστική σχέση Ηλέκτρας και Βικτώριας επηρεάζει τη σχέση των παιδιών τους, Ελεάννας και Ναταλίας, που βλέπουν πως ο κόσμος χάνεται και οι μαμάδες τους τσακώνονται….;;;"

Ένα σύγχρονο έργο για όλη την οικογένεια, που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα και την κωμωδία καταστάσεων, περιγράφοντας ιστορίες καθημερινής τρέλας, που είτε έχουμε ζήσει κι εμείς οι ίδιοι, είτε έχουμε συναντήσει μπροστά μας. Οι χαρακτήρες, ήρωες της διπλανής πόρτας, βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τις ημέρες των εορτών σε μια εποχή όπου η ανταγωνιστικότητα, η υστερία, η μοναξιά και η ανάγκη για συντροφικότητα έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Γνωρίστε τους χαρακτήρες

Η Ηλέκτρα (Μύριαμ Μαραγκού) είναι μια «τραγική» ηρωίδα της καθημερινότητας. Από τη μια, πασχίζει να κουμαντάρει σύζυγο, κόρη και ενοχλητικό γείτονα και από την άλλη, προσπαθεί διακαώς να ανέβει στα μάτια των υπόλοιπων μαμάδων του σχολείου του παιδιού της, οι οποίοι τη θεωρούν «άξεστη, λαϊκιά και ανοικοκύρευτη».

Ο Λευτέρης (Δημήτρης Βουτσίνος) έχει συνηθίσει την τρέλα της γυναίκας του, πολλές φορές τη σιγοντάρει –είτε ηθελημένα, είτε άθελά του, λόγω σουρεαλιστικών συμπτώσεων- αλλά η Ιστορία είναι πάντα με το μέρος του…. Αγαπάει την οικογένειά του όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, όμως, δεν κρύβει και τη μεγάλη αδυναμία του στο φαγητό, το οποίο έρχονται να του το στερήσουν οι πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις του.

Η Ελεάννα (Ελεάννα Ρούσσου) δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό της. Απολαμβάνει τα «κυνηγητά» των γονιών της, δεν αντιδρά στο διαρκώς κουνημένο δάχτυλο του κυρίου Αριστείδη από τον 1ο όροφο, ακόμη κι αν αυτό προκαλεί ζημιές και συνεχίζει να εκφράζει την αγάπη της προς την κολλητή της Ναταλία, ακόμη κι αν οι μαμάδες τους είναι μονίμως στα μαχαίρια.

Ο κύριος Αριστείδης (Γιώργος Σιγάλας), χήρος επί 15 ολόκληρα χρόνια είναι ολίγον ιδιότροπος και κάπως απόλυτος. Ακούει τα πάντα. Δεν του αρέσει τίποτα. Ο θορυβώδης τρόπος ζωής της οικογένειας του Λευτέρη τον εξοργίζει και με χαρά σπεύδει να υπενθυμίσει στους γείτονές του τους κανόνες της πολυκατοικίας. Το χέρι του είναι μονίμως κολλημένο στο τηλέφωνο και είναι έτοιμος να καλέσει όποια δημόσια υπηρεσία μπορεί να τον εξυπηρετήσει.

Η Βικτώρια (Χρύσα Πρέκα) έχει μεγαλώσει μαζί με την Ηλέκτρα και τον Λευτέρη, αλλά από πάντα μεγαλοπιανόταν. Έχει σηκώσει τη μύτη της και μεταφορικά… και κυριολεκτικά. Θεωρεί τον εαυτό της ανώτερο και δεν χάνει την ευκαιρία να διαλαλεί ότι η Ηλέκτρα δεν την φτάνει ούτε στο μικρό της δαχτυλάκι. Βικτώρια και Ηλέκτρα είναι αυτό που σε άπταιστα ελληνικά θα λέγαμε… “frenemies”. «Σκοτώνονται» για τα πάντα και στην προκειμένη περίπτωση και η ανταγωνιστική σχέση τους φουντώνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας του διαγωνισμού κουραμπιέδων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η Ναταλία (Ελευθερία Ξαγοράρη) δε μιλάει πολύ, αλλά μιλάει όποτε χρειάζεται. Δεν πτοείται από την κόντρα της μητέρας της με την Ηλέκτρα και η ίδια απολαμβάνει τη συντροφιά της Ελεάννας. Μαζί βλέπουν καθαρά την πραγματικότητα και όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους, χωρίς παρωπίδες αλλά με αγάπη.

Η Μιμίκα (Γιάννα Φρέρη) και η Τιτίκα (Ιωάννα Ρούσσου) είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που θα ανακηρύξει τους καλύτερους κουραμπιέδες. Ο πραγματικός ρόλος τους βέβαια είναι η «ηχώ» της Βικτώριας, με την οποία συμφωνούν σε ό,τι μα ό,τι κι αν πει.

Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμη ο Δημήτρης Ξαγοράρης (σε ρόλους έκπληξη!) και ο Γιάννης Πρίντεζης.

Σημειώνεται ότι, στην πρώτη παρουσίαση των «Κουραμπιέδων», το ρόλο της Βικτώριας ερμήνευσε η Μαρία Κακαβή, με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων διατηρεί σταθερή και αγαστή συνεργασία, καθώς είναι από τους πρώτους ερασιτέχνες ηθοποιούς της Σύρου οι οποίοι υποστήριξαν την προσπάθειά του για τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων.

«Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;»

Κείμενο: Αντώνης Μπούμπας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιγάλας

Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Θέατρο Απόλλων