Νέες παραστάσεις που θα αγγίξουν μικρούς και μεγάλους θεατές έρχονται να προστεθούν στο πλούσιο ιστορικό της πολυπληθούς ερασιτεχνικής ομάδας της Σύρου

Η θεατρική «αυλή» του Απόλλωνα για το 2020

Το «θαύμα» του στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα κάνει και το 2020 ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», έτοιμος να συνεχίσει τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του με μία σειρά νέων παραγωγών που αναμένεται να «κλέψουν» και πάλι τις καρδιές μικρών και μεγάλων θεατών. 

Οι προγραμματισμένες παραστάσεις του για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η δημοτική σύμβουλος και παλαιά πρόεδρος του «Απόλλωνα», Ειρήνη Δράκου, μέλη, αλλά και φίλοι του Ομίλου.

Σημείο αναφοράς και το 2019 η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αναφέρθηκε η πρόεδρος, Εύη Αριστείδου.

Μεγάλη «πρωταγωνίστρια» αποτέλεσε και το 2019 η «Ηλέκτρα», η μεγαλύτερη παραγωγή του «Απόλλωνα» μέχρι σήμερα. Η Σοφόκλεια τραγωδία σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του Inner Wheel «WOMEN FOR EUROPE 9». Την παράσταση παρακολούθησε το σύνολο σχεδόν των συνέδρων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν επιτυχημένη διοργάνωση του Inner Wheel Σύρου, κάνοντας γνωστό τον Όμιλο αλλά και τον δραματουργικό θησαυρό της Ελλάδας σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η «Ηλέκτρα» λάμπρυνε, επίσης, της πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς  Θερινού  Πανεπιστήμιου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Ομίλου αποτέλεσε η παρουσίαση της παράστασης στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη. Ο «επίλογος» αυτής της σημαντικής παραγωγής γράφτηκε στον χώρο από όπου και ξεκίνησε, το Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Στις 30 Νοεμβρίου, ο Όμιλος  συμμετείχε μαζί και με άλλους θεατρικούς συλλόγους της Σύρου στην εκδήλωση «Ένας Ρωμηός ονόματι Γεώργιος Σουρής» σε κείμενα του Θάνου Θραψιάδη, ενώ ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για συμμετοχή στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του, παρουσίασε στις αρχές του Ιανουαρίου το μουσικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι», σε σκηνοθεσία της Βέτας Αποστολίδου.

Καινούριες παραγωγές που θα συζητηθούν

Εξίσου παραγωγικό θα είναι για τον «Απόλλωνα» και το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η πολυπληθής θεατρική ομάδα θα «σερβίρει» όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις νέες παραστάσεις.

Στις 27,28,29 και 30 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί οι παραστάσεις της «Αυλής των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πάχου». Το ίδιο έργο θα παρουσιαστεί και τον Αύγουστο στις εκδηλώσεις του «Σύρος Πολιτισμός 2020», καθώς και στην 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Νάξο, γενέτειρα του δημιουργού της «Αυλής».

Στα τέλη Μαΐου θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι Άθλιοι του Ηρακλή», μια παρωδία των άθλων του μυθικού μας ήρωα, που έγραψε για τον Όμιλο η Μαρία Κίτρα. Η ίδια παράσταση θα συμπεριληφθεί στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα Μαζί 2020».

Στο τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η παρουσίαση του έργου του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Θάνατός σου η ζωή μου» σε μια πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Δημήτρη Καπέλλα.

Παράλληλα ο Γιώργος Πάχος θα ασχοληθεί με την προετοιμασία δυο μονόπρακτων κωμωδιών του Γεωργίου Σουρή την «Επιδημία» και το «Από γαμβρός παράνυμφος».

Τέλος, ανακοινώθηκε και η νέα συνεργασία του «Απόλλωνα» με τον Αντώνη Μπούμπα, ο οποίος γράφει για την ομάδα ένα νέο παιδικό θεατρικό έργο, μετά τα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» που συγκίνησαν το κοινό της Σύρου τον Δεκέμβριο του 2018.

Τέλος η επόμενη μεγάλη παραγωγή του Απόλλωνα με άγνωστο χρονικό ορίζοντα για την παρουσίασή της είναι η θεατρική διασκευή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Μια σπάνια διασκευή που υπογράφεται από τους Νότη Περγιάλη και Θρασύβουλο Σταύρου.

Όπως τόνισε η κ. Αριστείδου «αυτός είναι ένας κατ’ αρχήν προγραμματισμός, τον οποίο θα επεξεργαστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές στο τέλος του μήνα».

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ομίλου ευλόγησαν ο π. Κωνσταντίνος Κοντός και ο βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος.

Ετικέτες: