Προβολή κορυφαίων παραγωγών της -παγκοσμίου εμβέλειας- θεατρικής σκηνής του Λονδίνου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης

Συμμετοχή της Σύρου στο βραβευμένο πρόγραμμα «NT Live»

Παραστάσεις διεθνούς βεληνεκούς με την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων.

Παράλληλα με τη σταθερή συμμετοχή του στο βραβευμένο πρόγραμμα απευθείας μεταδόσεων από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης «The Met: Live in HD», ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εντάχθηκε φέτος και στο πρόγραμμα προβολών του National Theatre of London.

Με αφετηρία τις ακτές του Τάμεση, το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, πάντα πρωτοπόρο, αποτελεί την πηγή έμπνευσης των σύγχρονων θεατρικών παραγωγών παγκοσμίως. Έχοντας μια παραγωγή 25 νέων θεατρικών παραστάσεων ετησίως, θεωρείται ένας από τους σύγχρονους ναούς της θεατρικής τέχνης. Χρησιμοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, το 2009 δημιούργησε το πρόγραμμα «National Theatre Live» με στόχο να δώσει στο παγκόσμιο κοινό θεατρόφιλων απεριόριστη πρόσβαση στις καλύτερες παραστάσεις του βρετανικού θεάτρου. Το Royal National Theatre , γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη δυναμική και πλούσια θεατρική σκηνή του, συνδυάζει την μακρά θεατρική παράδοση από την εποχή του Σαίξπηρ με νέες, πρωτοπόρες δημιουργίες.

Το πρόγραμμα “NT Live” περιλαμβάνει παραστάσεις με την υπογραφή σπουδαίων ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών παγκοσμίας κλάσης, οι οποίες μαγνητοσκοπούνται και προβάλλονται σε θέατρα και κινηματογράφους όχι μόνο σε άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φανατικοί θεατές του National Theatre έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στιγμές θεατρικού μεγαλείου, που δημιουργεί αυτός ο εμβληματικός θεατρικός οργανισμός καινοτομώντας σε κάθε νέα παραγωγή του.

Το φημισμένο πρόγραμμα του Royal National Theatre, NT Live, άνοιξε την αυλαία του στην Αθήνα το 2011 σηματοδοτώντας την αρχή μιας πολυετούς και επιτυχημένης συνεργασίας μας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  και τη Βρετανική Πρεσβεία  και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία έως σήμερα. Μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Αθήνα, το «NT Live» ξεκίνησε τις προβολές του, το φθινόπωρο του 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  και παράλληλα ταξιδεύει από τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ σε αίθουσες και συνεργαζόμενους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, με την υποστήριξη του British Council.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετειακής 10ης χρονιάς μεταδόσεων, το “NT Live” αναβιώνει τις μεγαλειώδεις παραστάσεις από τα θέατρα του West End που ξεχώρισαν τα τελευταία 10 χρόνια και θα τις προβάλει την τρέχουσα περίοδο σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

«Άμλετ» με τον υποψήφιο για Oscar, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στο δίκτυο των πόλεων προβολής των βραβευμένων θεατρικών παραστάσεων του NT Live για τη σεζόν 2019-20, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι, ο Δήμος θα εισπράξει το 10% από τις καθαρές εισπράξεις εισιτηρίων όλων των παραστάσεων. Η γενική είσοδος είναι 12€, ενώ το εισιτήριο για φοιτητές, ανέργους και γκρουπ ανέρχεται στα 10€.

Ο «Αμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η κορυφαία θεατρική παραγωγή του 2015 που παρακολούθησαν περισσότεροι από 750.000 θεατές, αποτελεί την πρώτη παράσταση που θα προβληθεί στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00 (διάρκεια 205' με ένα διάλειμμα).

Πρόκειται για μία παραγωγή της Sonia Friedman Productions, σε σκηνοθεσία της διεθνούς φήμης Βρετανίδας Lyndsey Turner [Λύντσι Τέρνερ], η οποία τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο «Λώρενς Ολιβιέ». Η Τέρνερ έχει συνεργαστεί με πολλά θέατρα στο Γουέστ Εντ και το Μπρόντγουεϋ, καθώς και με το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και τον Βασιλικό Θίασο Σαίξπηρ.

Στην παράσταση, η οποία ανέβηκε στο Barbican Centre στο Λονδίνο πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Sherlock», «The Imitation Game»), ο οποίος έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τις σπουδαιότερες διακρίσεις, όπως το θεατρικό βραβείο Lawrence Olivier και το τηλεοπτικό Emmy, ενώ είχε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Παίζουν επίσης οι: Barry Aird, Eddie Arnold, Leo Bill, Siân Brooke, Nigel Carrington, Ruairi Conaghan, Rudi Dharmalingam, Colin Haigh, Paul Ham, Diveen Henry, Anastasia Hille, Ciarán Hinds, Kobna Holdbrook-Smith, Karl Johnson, Jim Norton, Amaka Okafor, Dan Parr, Jan Shepherd, Morag Siller, Matthew Steer, Sergo Vares, Dwane Walcott.

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» με τον James Corden

Τέλος, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00 θα προβληθεί στη Σύρο η παράσταση «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», μία από τις πιο κεφάτες παραγωγές στην ιστορία του National Theatre (Διάρκεια: 160 λεπτά με 1 διάλειμμα). Η ξεκαρδιστική επιτυχία στο West End και το Broadway, με πρωταγωνιστή τον απολαυστικό James Corden, είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Κάρλο Γκολντόνι. Η σκηνοθεσία ανήκει στον ευρηματικό Nicholas Hytner, καλλιτεχνικό διευθυντή του National Theatre.

Διωγμένος από το τζαζ συγκρότημά του ο Francis Henshall, γίνεται σωματοφύλακας του Roscoe Crabbe, ενός μικροκακοποιού από το East End, που έχει έρθει στο Μπράιτον για να πάρει έξι χιλιάδες λίρες από τον πατέρα της αρραβωνιαστικιάς του. Αλλά ο Roscoe είναι στην πραγματικότητα η αδελφή του, Rachel, που υποδύεται το νεκρό αδελφό της τον οποίο σκότωσε το αγόρι της, ο Stanley Stubbers.

Ο μόνιμα πεινασμένος Francis τώρα, έχοντας βρει κρησφύγετο στο The Cricketers’ Arms, βρίσκει την ευκαιρία για λίγα παραπάνω λεφτά όταν αναλαμβάνει και μια δεύτερη δουλειά με κάποιον Stanley Stubbers, που κρύβεται από την αστυνομία και περιμένει να ξανασυνδεθεί με τη Rachel. Για να μην αποκαλυφθεί, ο Francis πρέπει να κρατήσει τα δύο αφεντικά του χωριστά. Τόσο απλά.

Οι παραστάσεις θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους.