Πρόταση των Ομίλων «Απόλλων» - «Σουρής» προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη στήριξη του -εν αναμονή- πολιτιστικού προγράμματος με ολιγοπρόσωπες παραστάσεις

Σε ετοιμότητα οι «εραστές» του Συριανού θεάτρου

Η πρόθεση των θεατρικών ομίλων «Απόλλων» και «Σουρής» για συμβολή στην πολιτιστική «αφύπνιση» της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, εν μέσω της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου, με παραστάσεις, πλήρως εναρμονισμένες με τη σημερινή διαμορφωθείσα πραγματικότητα, κατέστη σαφής κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα και την αρμόδια αντιδήμαρχο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα που δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον σχεδιασμό και  υλοποίηση του προγράμματος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου, οι δύο δραστήριες ομάδες θεώρησαν χρήσιμη μια κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί τους, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό του, Εύη Αριστείδου και τα μέλη του Δ.Σ. Θάνο Φώσκολο (αντιπρόεδρος) και Βέτα Αποστολίδου (γραμματέας). Από την πλευρά του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής» παρέστηκε ο πρόεδρός του, Γιάννης Δεσύπρης.

Όπως επισημάνθηκε, η φετινή τουριστική σεζόν για το νησί μας θα είναι ασφαλώς διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ομοίως και το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός», το οποίο αποτελούσε, έως τώρα, ισχυρό μέσο προσέλκυσης επισκεπτών επί έξι -περίπου- μήνες.

Η χαλάρωση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού βρίσκει τους πολίτες σε αμηχανία και ανησυχία για τις ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών και οι «υπηρέτες» της τέχνης, οι οποίοι αδυνατούν να καθορίσουν με ευκολία και σαφήνεια τα μελλοντικά βήματά τους σε ένα θολό, μέχρι σήμερα τοπίο. Καθημερινά εκδίδονται οδηγίες που ναι μεν επιτρέπουν πολιτιστικές δράσεις αλλά με κανόνες τέτοιους που ουσιαστικά απαγορεύουν μεγάλες φεστιβαλικές διοργανώσεις, πολυπρόσωπες παραστάσεις και χρήση κλειστών χώρων. Ακόμη και η παρουσία κοινού σε πολιτιστικές διοργανώσεις εντός αρχαιολογικών χώρων, που για την ώρα επιτρέπονται, διέπεται από κανόνες που ορίζουν συγκεκριμένο αριθμό θεατών ανάλογο με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που τους φιλοξενεί καθώς και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους.

 

Προετοιμασία νέων έργων που τηρούν τα ισχύοντα μέτρα

 

Ως γνωστόν, τόσο ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», όσο και ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» έχουν έτοιμες παραστάσεις, οι οποίες λίγο πριν παρουσιαστούν στο Θέατρο «Απόλλων», αναβλήθηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν. Ακόμη όμως και με τη χαλάρωση των μέτρων οι παραστάσεις αυτές  δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν λόγω της μεγάλης συμμετοχής ηθοποιών. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο ομάδες είχαν στα σκαριά δύο παραστάσεις, μία για ενήλικες και μία για το παιδικό κοινό: «Η Αυλή των Θαυμάτων» και «Οι Άθλιοι του Ηρακλή» από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» και «Οι τέλειοι ξένοι» και «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» από τον «Σουρή».Για τον λόγο αυτό, οι Όμιλοι βρίσκονται ήδη σε προετοιμασία νέων ολιγοπρόσωπων έργων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε ανοιχτούς χώρους.

Εκτιμώντας, ότι η πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες δεν μπορεί να μείνει αδρανής ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι ομάδες θεωρούν ότι οι φετινές καλοκαιρινές δράσεις μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από τη ντόπια δημιουργία.

Στην επιστολή που προηγήθηκε της συνάντησης, οι Όμιλοι επεσήμαναν ότι το νησί διαθέτει πολλούς ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι με κατάλληλη διαμόρφωση δύνανται να φιλοξενήσουν δράσεις πολιτισμού. Ενδεικτικά, ανέφεραν τον χώρο των Καμινίων, το αλσύλλιο της Μεταμόρφωσης, το μέγαρο Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, των χώρο εκδηλώσεων στα Χρούσσα, τον εξωτερικό χώρο στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη», τον ανοιχτό χώρο πίσω από το Νοσοκομείο, τον χώρο πίσω και πλάι από το κλειστό Γυμναστήριο, τον αύλειο χώρο στα Λαζαρέτα (Λοιμοκαθαρτήριο).

Όλοι αυτοί οι χώροι και αρκετοί ακόμη που δεν αναφέρθηκαν, εφόσον καθαριστούν, διαμορφωθούν και εξοπλιστούν (με φωτιστικά και ηχητικά μέσα) αποτελούν μια εναλλακτική λύση-πρόταση όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για τα επόμενα βοηθώντας στην αποσυμφόρηση του θεάτρου «Απόλλων», ώστε πλέον να διατίθεται κυρίως για θεατρικές παραστάσεις.

Ωστόσο, οι νέες συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα ενός περιορισμένου πολιτιστικού προγράμματος, τουλάχιστον για το προσεχές χρονικό διάστημα, με εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε  μικρό αριθμό θεατών, καθώς ενδέχεται και οι ίδιοι οι θεατές να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε συναθροίσεις ακόμη και αν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

 

Απαραίτητη η οικονομική στήριξη των δωρεάν παραστάσεων

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Θεατρικοί Όμιλοι εξέφρασαν την άποψη ότι οι εκδηλώσεις που θα προταθούν από τους ίδιους θα πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά από τον Δήμο ώστε  να παρουσιαστούν δωρεάν για όσους θεατές προσέλθουν.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν δυο στόχοι,  αφενός η προσφορά ψυχαγωγίας προς τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού, αφετέρου  η ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής και ειδικά των Συλλόγων εκείνων που έχουν αυξημένα έξοδα τα οποία αδυνατούν να καλύψουν λόγω της αναβολής των προγραμματισμένων εκδηλώσεών τους και ήταν πάντοτε παρόντες όποτε τους ζητήθηκε για τη στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Η συζήτηση μεταξύ των πλευρών κινήθηκε περισσότερο σε «φιλολογικό» επίπεδο, δεδομένου ότι μέχρι την έκδοση σχετικών οδηγιών από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι δεν μπορούν να παραχωρήσουν κανένα χώρο που τους ανήκει είτε ανοιχτό, είτε κλειστό.

Αφού οι ομάδες μοιράστηκαν τις σκέψεις και την επιθυμία τους να υποστηρίξουν το πολιτιστικό πρόγραμμα, πληρώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές, η Δημοτική Αρχή με τη σειρά της εξέφρασε τη θετική βούλησή της για επανεξέταση της πρότασής μετά από τις σχετικές διευκρινίσεις του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, κατέστη γνωστό πως πολλές εκδηλώσεις που θα ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020», δεν έχουν ακόμα ακυρωθεί, παρά την απαγόρευση που σήμερα ισχύει. Αυτές μελλοντικά, όταν θα επιτραπεί η χρήση χώρων θα συζητηθούν με τους διοργανωτές τους για να γίνει ένα νέο - προφανώς μικρότερο - πρόγραμμα εκδηλώσεων.