Έσκασε το χειλάκι του Συριανού κοινού μέσα από τη νέα πολύπτυχη παραγωγή του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων»

«Σημεία των καιρών» με κωμική ματιά

Η αγωνία και το άγχος, επί παντός επιστητού, αποτελούσαν ανέκαθεν «σημεία των καιρών». Συναισθήματα που εντείνονται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης που απειλούν να μας παρασύρουν στο χείλος τους σαν κινούμενη άμμος. Άγχος για την υγεία μας, άγχος για την εκπλήρωση του Θείου έρωτα, άγχος για την επαγγελματική μας αποκατάσταση, το μέλλον, άγχος για τη ζωή εν γένει.

Το επίκαιρο έργο του Γεωργίου Σουρή «Η Επιδημία» στάθηκε αφορμή για τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων» να αναπτύξει επί σκηνής έναν νοερό διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα του 1881 που «χτυπήθηκε» από την επιδημία του κοιλιακού τύφου και τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γύρω από το ημίωρη μονόπρακτο του σπουδαίου σατυρικού συγγραφέα στήθηκε μία ολόκληρη παράσταση, που αναδεικνύει περισσότερα «σημεία των καιρών» με όχημα την κωμωδία που δύναται να φωτίσει με τον πιο γλυκό τρόπο ακόμη και τα πιο βαθιά σκοτάδια.

Τα «Σημεία των Καιρών» του πολυμελούς ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» παρουσιάστηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Ανοιχτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη» στα Λαζαρέτα, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τέσσερις μονόπρακτες κωμωδίες των Γεωργίου Σουρή, Δημήτρη Κεχαΐδη, Νίκου Περέλη και του Συριανού Αντώνη Μπούμπα συνέθεσαν την πρώτη παράσταση της ερασιτεχνικής ομάδας για το τρέχον έτος, καθώς η πολυαναμενόμενη «Αυλή των Θυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες της στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, η «Επιδημία» του Σουρή έδωσε την ευκαιρία στα μέλη του «Απόλλωνα» να ανταμώσουν ξανά, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν αυτό που αγαπούν και αποδεδειγμένα ξέρουν καλά να κάνουν… θέατρο.

«Pre-wedding» ανησυχίες

Στην προσπάθειά του να στήσει μία ολοκληρωμένη παράσταση, ο σκηνοθέτης Γιώργος Πάχος αναζήτησε τρία ακόμη έργα τα οποία θα μπορούσαν να στρώσουν αριστοτεχνικά το έδαφος για το κυρίως έργο του Ομίλου. Έτσι, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά τον διάλογο ενός μελλόνυμφο ζευγαριού που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την οργάνωση του γάμου του. Εν μέσω πανδημίας, ο ανώτατος αριθμός καλεσμένων ανέρχεται σε 100 άτομα και το ζευγάρι έχει σημειώσει 101. Υπογραμμίζεται πως, όταν το εν λόγω έργο του Αντώνη Μπούμπα γράφτηκε, το όριο ήταν πράγματι 100 καλεσμένοι, ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση με αποτέλεσμα οι γάμοι να τελούνται πλέον με την παρουσία μόλις 50 ατόμων. Στην «Πρόσκληση σε γάμο» κωμωδία η Ελίνα Παπαδάκη και το νέο μέλος του «Απόλλωνα», Γιώργος Κατσούλης.

Η ζωή τώρα και μετά…

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το έργο «Σε τιμή ευκαιρίας» του Νίκου Περέλη, όπου ένα ζευγάρι, ώριμο σε ηλικία, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει τη δική του στέγη, προσπαθεί, έστω και προς το τέλος της ζωής του, να αποκτήσει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Στο μονόπρακτο έπαιξαν η Εύη Αριστείδου και ο σκηνοθέτης Γιώργος Πάχος, ο οποίος μέσα σε δύο ημέρες αντικατέστησε τον Γιάννη Καραντώνη που για ανεξάρτητους από τη θέλησή του λόγους, δεν μπόρεσε να λάβει τελικά μέρος.

Κατάσταση μη αναστρέψιμος» ήταν ο τίτλος της τρίτης μονόπρακτης κωμωδίας του Δημήτρη Κεχαΐδη με ήρωες δύο ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ανταμώνουν σε ένα νοσοκομείο. Έπαιξαν ο πάντοτε απολαυστικός Λάκης Καπέλλας, ο Χρήστος Ρούσσος και η Μαρία Νομικού.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με την «Επιδημία» του Γεωργίου Σουρή, στο οποίο συμμετείχαν οι: Βαγγέλης Τομαής, Ελίνα Παπαδάκη, Ζωή Γεωργίου, Θάνος Φώσκολος, Δημήτρης Καπέλλας και Πηνελόπη Ασλάνογλου. Μέσα από την ιστορία που εκτυλίσσεται το 1881, το κοινό είδε και άκουσε για καταστάσεις που λίγο πολύ μας θυμίζουν όσα μας κατακλύζουν και σήμερα: αποφάσεις και οδηγίες του ιατρικού συνεδρίου που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την προφύλαξής τους, φόβος των ηλικιωμένων για τη ζωή τους, προσανατολισμός των νέων κυρίως στη διασκέδαση και τον έρωτα, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τεράστιο συν τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης, που έγραψε ο Γιώργος Πάχος και ενορχήστρωσε ο Νίκος Ρούσσος.

Η πρόεδρος του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη συμπαράστασή του, τα μέλη του Ομίλου Γιάννη Πρίντεζη και Βέτα Αποστολίδου για τη διάθεση εξωτερικού χώρου για τις πρόβες την ομάδα και τον Βαγγέλη Μαούτσο για τη δημιουργία της ευφάνταστης αφίσας της παράστασης, η οποία κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά.

Ευχή του Ομίλου αποτελεί η επανάληψη της παράστασης στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν τον σχεδιασμό και την πραγματοποίησή τους.