Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο η θεατρική παράσταση «Μαντώ, η ηρωίδα της Μυκόνου»

Τιμή στην ανυστερόβουλη προσφορά στην πατρίδα

  • Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:14

Την παράσταση «Μαντώ, η Ηρωίδα της Μυκόνου» παρουσίασε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Δήμος Μυκόνου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η παράσταση θα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο «Γρυπάρειο», σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου - Μυκόνου και ήταν αφιερωμένη στην συμβολή και την δράση της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Το έργο του Γιώργου Κοζυράκη, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, καλύπτει ένα χρονικό πλαίσιο από το 1822 έως τον θάνατό της. Παράλληλα την παρακολουθεί σε όλους τους σταθμούς της ζωής της από τη Μύκονο, τη Ρούμελη, το Μοριά έως την Πάρο.

Σκοπός του έργου είναι να φωτιστεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθεί η φήμη της ως γνήσιας πατριώτισσας που υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της ακλόνητες εθνικές, πνευματικές και ηθικές αξίες όπως η ελευθερία, ο αλτρουισμός και η ανυστερόβουλη προσφορά προς την πατρίδα.

Στην πρεμιέρα της παράστασης, παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Μυκόνου, Δωρόθεος Β’, η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Στέλιος Μπρίγγος, εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, αλλά και αρκετοί θεατές, που εισήλθαν στο χώρο, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στην Μύκονο βρίσκεται επίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821, που διοργανώνονται στα πλαίσια των Συνοδικών Εορταστικών Εκδηλώσεων, για την εθνική αυτή επέτειο, ο οποίος και τίμησε με την παρουσία του την παράσταση.

Την παράσταση προλόγισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου και Δήλου, Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς των εκδηλώσεων και ξεχωριστά τον Δήμο και τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωσταντίνο Κουκά, ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ προ της ενάρξεως του έργου, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ ανέγνωσε Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Οι φωτογραφίες από την Ι.Μ. Σύρου.