Διαδικτυακό θεατρικό εργαστήρι για τα παιδιά της Πάρου

  • Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:14

Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΔΕΠΑ Πάρου αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο διαδικτυακών θεατρικών εργαστηρίων, για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Έπειτα από πρόταση της βιβλιοθηκονόμου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου «Γιάννης Γκίκας», κ. Αλέγκρε Εσκαλονή, η ΚΔΕΠΑΠ προχωρά στην πραγματοποίηση δύο θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά, μέσα από το πρόγραμμα του εργαστηρίου θεάτρου της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Στη διάρκεια των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ξ. Καλογεροπούλου «Ελίζα» και ταυτόχρονα, έμπειροι επιστήμονες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το ίδιο το έργο, θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούνται τα παιδιά να εμβαθύνουν και να προβληματιστούν πάνω σε σύγχρονα προβλήματα.

Σημειώνεται, πως η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί δωρεάν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΚΔΕΠΑΠ, πέραν της διαθέσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξής της εάν απαιτηθεί, ενώ το ίδιο το εργαστήριο θα εκχωρήσει την πρόσβαση μέσω συνδέσμου για την είσοδο των παιδιών στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαιδευτικού δράματος του Εργαστηρίου Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου απευθύνεται αποκλειστικά σε απομακρυσμένες κοινότητες και αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας και υλοποιείται δωρεάν με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αφορμή, το κλασικό θεατρικό έργο «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το οποίο πραγματεύεται την ιστορία ενός διαφορετικού κοριτσιού που μαζί με τους φίλους της και ένα παπαγάλο ναυλώνει ένα πλοίο για να βρει τον αγαπημένο της. Το έργο, μέσα από την αφήγηση μιας συναρπαστικής περιπέτειας, πραγματεύεται θέματα όπως η φυσική απόσταση και η συναισθηματική εγγύτητα, ανατρέπει έμφυλα στερεότυπα, κοινωνικούς ρόλους, αναδεικνύει τη συντροφικότητα, τη φίλια, την εσωτερική δύναμη, την ελπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έμπειροι δάσκαλοι, εξειδικευμένοι στο εκπαιδευτικό δράμα, αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα και τις συνδυάζουν με εργαλεία του θεάτρου όπως τα παιχνίδια ρόλων, οι αυτοσχεδιασμοί, οι αναστοχαστικές τεχνικές, κ.α. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση και εμβύθιση διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που επιτρέπει σε παιδιά εκτός αστικών κέντρων από κάθε μέρος της Ελλάδας να ταξιδέψουν και αυτά, να εμβαθύνουν, να παίξουν, να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στους ήρωες του έργου, να αναρωτηθούν, να εκφραστούν και να σκεφτούν, καλλιεργώντας έτσι τον κοινωνικό τους εαυτό. Στο τέλος του προγράμματος, η Ξένια Καλογεροπούλου, σε ολιγόλεπτο βίντεο, θα μοιραστεί με τα παιδιά τις δικές της σκέψεις και αναζητήσεις που την οδήγησαν στη συγγραφή της Ελίζας.

Τα παιδιά της Πάρου, έπειτα από σχετική ενημέρωση μέσω της ΚΔΕΠΑΠ θα μπορούν να συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήριο το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως και τη 13.00 το μεσημέρι.

Ετικέτες: