Αναβίωση του «Κλήδονα» και του «Αφανού» σε έξι περιοχές της Σύρου

«Φωτιά» που δε σβήνει

Πισκοπειό

Στα βήματα της παράδοσης χόρεψαν Καμίνια, Ξηρόκαμπος, Πισκοπειό, Ανάσταση, Φοίνικας και Άνω Σύρος μέσα από την αναβίωση των εθίμων του «Κλήδονα» και του «Αφανού».

Την ευθύνη σήκωσαν και φέτος στις πλάτες τους οι δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας, που ανέλαβαν να θυμίσουν στους παλαιότερους και να γνωρίσουν στους νεότερους μερικές από τις φωτεινότερες «σελίδες» της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας μας.

Η αγάπη για την παράδοση, η αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, αλλά και η δύναμη της ομόνοιας και της συντροφικότητας μετέτρεψαν το Γήπεδο των Καμινίων σε έναν μεγάλο και ευωδιαστό κήπο συναισθημάτων.

Καμίνια

Ο Κλήδονας και οι φωτιές του Αι-Γιάννη του Αφανιστή, έτσι όπως γιορτάζονταν σε μία από τις γραφικότερες γειτονιές της Ερμούπολης αναβίωσαν το βράδυ της Παρασκευής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων και τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο "η σοφία της παράδοσης", που συνεργάστηκαν για μία ακόμη χρονιά, παρουσιάζοντας μία δραματοποιημένη αναπαράσταση των δύο αγαπημένων εθίμων του τόπου μας.

Συγκινητικές ιστορίες μιας άλλης εποχής, ελεύθερες Μαρίες που μετέφεραν το αμίλητο νερό, ρομαντικά, αστεία και πικάντικα ποιηματάκια του Κλήδονα, νησιώτικα, ρεμπέτικα και μεγάλες φωτιές, με τις οποίες σχηματίζονταν τα αρχικά του Συλλόγου ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία μιας επιτυχημένης διοργάνωσης, που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται και αγκαλιάζεται ακόμη περισσότερο από το κοινό της Σύρου.

Ξηρόκαμπος

Το έθιμο του αφανού αναβίωσε και στην πλατεία «Μικρασιατών Προσφύγων» στην περιοχή του Ξηροκάμπου από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν χορευτικά τμήματα από το «Άρωμα Παράδοσης» και τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος». Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος των Μικρασιατών Νίκος Λειβαδάρας, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου στον Σύλλογο, για τη δημιουργία Εστίας Μικρασιατικής Μνήμης.

Πισκοπειό

Παρουσία μελών και φίλων του έκαψε τους Μάηδές του στην πλατεία του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης». Κατά τη διάρκεια της αναβίωσης του εθίμου του αφανού, ένα χορευτικό τμήμα του ομίλου και η χορευτική ομάδα του συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν παρέα στους ρυθμούς επιλεγμένων τραγουδιών, πίνοντας το κρασάκι που τους προσφέρθηκε δωρεάν.

Ανάσταση – Φοίνικας – Άνω Σύρος

Φωτιές «άναψες» επίσης στο Γήπεδο της Ανάστασης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αναστάσεως, στη μαρίνα του Φοίνικα από τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο «Ο Φοίνικας Σύρου» με τη συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Κρητών και στην Καμάρα της Άνω Σύρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, το Άρωμα Παράδοσης και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Την εκδήλωση στον μεσαιωνικό οικισμό παρουσίασαν ο Μπάμπης Κουλούρας και η Νικολέττα Ρούσσου. Συμμετείχαν επίσης η Ομάδα Ξεναγών Άνω Σύρου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, το Τμήμα ΚΑΠΗ Άνω Σύρου και ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου.

Ετικέτες: