Οι πρώτες ομάδες του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018

Καρναβαλίζουμε και φέτος στη Σύρο

Πυρετωδώς προετοιμάζονται μικροί και μεγάλοι για το αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η φήμη του οποίου συνεχώς εξαπλώνεται, φτάνοντας στα αυτιά δεκάδων καρναβαλιστών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, που σκέφτονται να φτιάξουν βαλίτσες για Σύρο και να γνωρίσουν τη διασκεδαστική πλευρά της.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι σε εξέλιξη, ωστόσο το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018 βρίσκεται «προ των πυλών» και αρκετές είναι οι ομάδες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη διοργάνωση.

Πτηνά, πολεμιστές του φωτός και της δόξας, κουνελάκια, φλαμίνγκο, Ρώσοι και πολλές ακόμη προσωπικότητες θα παρελάσουν φέτος στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και στους δρόμους της Ερμούπολης (17 & 18 Φεβρουαρίου).

Εκειδανά Ξω-μείναμε

Οι μαθητές, οι γονείς και οι φίλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Συριανό Καρναβάλι το 2014, ως Οδοντόπαιδα, βουρτσίζοντας τους πάντες. Έναν χρόνο αργότερα, επέστρεψαν ως Ιν-διανοούμενοι και έκαναν το κοινό μούσκεμα, χορεύοντας το χορό της βροχής. Το 2016, «ΕπιLEGOυν» να χτίσουν το μέλλον με ένα κόσμο καλύτερο, το 2017 ήταν «Super-οχοι» και φέτος, θα παρουσιάσουν το θέμα “Εκειδανά Ξω-μείναμε".

Κόντρα στη μιζέρια και τη δύσκολη καθημερινότητα, οι μικροί και οι μεγάλοι του σχολείου συνεχίζουν να μοιράζουν απλόχερα σε μικρούς και μεγάλους το γέλιο, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη χαρά, το χαμόγελο και τα όνειρα, μένοντας πάντα παιδιά.

Ονειροπερπατητές του Φωτός

Για 7η χρονιά "βαδίζει" στους δρόμους του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής”, η ομάδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδιωτικού Σχολείου "Άγιος Γεώργιος». Ξεκίνησε σαν ζουμερά φρούτα και λαχανικά, μεταμορφώθηκε σε μικρά κίτρινα πλασματάκια, κατέκτησε τον βορρά σαν Βίκινγκς, πέταξε με τα φτερά των δράκων και προσγειώθηκε στην υπέροχη Σκωτία, κατέβηκε σε πιο ζεστά, πιο ρομαντικά σε μέρη με υπέροχες πλατείες, ξακουστά αγάλματα και μοναδικά κανάλια....αυτά της Βενετίας.

Φέτος ο Σύλλογος αποφάσισε να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον με σύμβολο το "φωτόσπαθο", παρομοιάζοντας το με τη δύναμη (όπλο) και την πίστη (φως) που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ώστε να μπορούμε να παλέψουμε την καθημερινότητα οραματιζόμενοι ένα λαμπρότερο μέλλον.

«Κλαίει το κουνέλι, που το χρήμα πια δε ρέει»

Τρελά, παλαβά και ορκισμένα με το θεσμό του Συριανού Καρναβαλιού είναι τα μέλη της καρναβαλικής ομάδας “Εκείνοι...οι ζαβοί”. Το 2016 η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά με το “ΝΕΟ ΡΙΟ ΣΥΡΟΥ”, αποσπώντας το βραβείο της Καλύτερης Καρναβαλικής ομάδας, ενώ το 2017 έλαβε μέρος με το “Ταζ Μπαχάλ” και αναδείχθηκε η καλύτερη σατιρική ομάδα .

"Εκείνοι ...οι ζαβοί" έχουν ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής”, καθώς και στο Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού στο οποίο έλαβαν τη δεύτερη θέση τόσο το 2016 όσο και το 2017. Διοργανώνουν θεματικά πάρτι κάθε χρόνο "Το κόκκινο πάρτι των Ζαβών" το 2016 και το " Golden party" το 2017 .

Φέτος, αισθάνονται την ανάγκη να συμπαρασταθούν στο θρήνο που προκάλεσε μια μεγάλη απώλεια, συγκλονίζοντας το L.A, το Hollywood και συνακόλουθα το νησί μας (μικρό Hollywood, οσονούπω ). Ο θάνατος του Χιού Χέφνερ άφησε ορφανά πολλά, μικρά κουνελάκια και οι “ζαβοί”, πονόψυχοι και ελεήμονες θα τα περιθάλψουν, θα τα αγκαλιάσουν, σφιχτά - όχι δε θα τα πνίξουν, μην ανησυχείτε.

«Φέτος, θα μας σώσουν οι Ρώσοι»

Η καρναβαλική ομάδα “Άνω Ποταμών” προέρχεται από την παιδική ομάδα των τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η οποία έχει αποσπάσει Βραβείο Καλύτερης Στολής το 2014, με το θέμα "Να φέρουμε την Άνοιξη» και αργότερα ως ενήλικη με τις εμφανίσεις «Δεν έχουμε στον Ήλιο Μπύρα» & «Σουβλάκι, Γουέστερν και Πράσσειν Άλογα».

Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη βάση στη δημιουργία των στολών και των κατασκευών που χρησιμοποιεί στις παρελάσεις του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” και όλο το χρόνο ζει ένα καρναβάλι. Λειτουργεί σαν παρέα με στόχο να περνά καλά στους δύσκολους καιρούς μας. Φέτος θα παρουσιάσει το θέμα «Πούτιν πιάνεις, Πούτιν παίζεις;», σατιρίζοντας την ελπίδα των Ελλήνων και τη σωτηρία που περιμένουν από κάποια μεγάλη δύναμη.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις της ομάδας, πριν αρκετά χρόνια, όταν η ταλαίπωρη Ελλάδα στέναζε κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, τρία αδελφάκια ανέλαβαν να την σώσουν, γιατί η βασίλισσα τους αποφάσισε να προστατέψει τους Έλληνες. Η επιχείρηση αυτή στέφθηκε με επιτυχία και οι αδελφοί Ορλώφ πήραν των ομματιών τους και ξαναγύρισαν με το στόλο τους στην παγωμένη τους χώρα. Κάποια από τα πλοία τους βρήκαν στο δρόμο τους τη Σύρα. Μιας και δεν την έσωσαν, είπαν να πάρουν και ένα σουβενίρ να τη θυμούνται και κάπως έτσι βρέθηκε η προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της συμμετοχής; Πάντα κάποιος βρίσκεται πρόθυμος να σώσει την Ελλάδα με το αζημίωτο βέβαια ...και φέτος, θα μας σώσουν οι Ρώσοι.

«Τρεις λαλούν κι ΟΛΟΙ χορεύουν»

Η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στο Συριανό Καρναβάλι. Ξεκίνησε ως μία παρέα 40 ατόμων και σήμερα έχει φθάσει τα 100 μέλη. Το 2011 ήταν «Τα παιδιά των λουλουδιών», το 2012 «Οι Κανίβαλοι σήμερα» και το 2013 «Οι Μεθυστάνες». Το 2014 ξεσάλωσαν με το θέμα «Στα βουνά γλεντάμε κι ας λένε ότι χρωστάμε», το 2015 διασκέδασαν με την « Α…τσιγκανοκαστρο-παρέα». Το 2016 βράχηκαν ως το κόκκαλο, χορεύοντας γύρω από τον μάγειρα τους με το « Για πες αλεύρι» και πέρυσι, με τα «ΧΑΛΑΡΑ δια ροπάλου» κέρδισαν το βραβείο καλύτερου άρματος, με το υπέροχο δεινοσαυράκι τους. Φέτος, θα παρουσιάσουν το θέμα «Δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας …», υποσχόμενοι στο κοινό πολύ χρώμα, φτερά, πούπουλα, κέφι, γέλιο και πολλά – πολλά κακαρίσματα.

Punk Flamingo

Η καρναβαλική ομάδα του “Belle Époque” στηρίζει το Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" κάθε χρόνο με έξυπνα, επίκαιρα και μοναδικά θέματα όπως "Λεφτά υπάρχουν να φαν κι ο κότες», «Τζίτζικες από το Βορρά, Μέρμηγκες απ’ το Νότο», «Τραπεζήτουλες», «Το ‘χουμε κάψει τελείως». Πέρυσι ως stars του Hollywood, κατέκλυσαν τους δρόμους της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης με το “Ermoupolywood” και κατάκτησαν το βραβείο πρωτότυπου θέματος.

Φέτος το “Belle Époque” θα παρουσιάσει τα "Flamingo". Επειδή τα πτηνά του γένους των φοινικόπτερων, γέμισαν το καλοκαίρι που μας πέρασε τις παραλίες της Σύρου, τους άρεσε και είπαν να μείνουν και το χειμώνα στο νησί, για να γεμίσουν με χρώμα και νάζι το Συριανό Καρναβάλι.

Στολές από ανακυκλώσιμα υλικά φτιαγμένες με μεράκι από τους συμμετέχοντες της ομάδας, θα μας εντυπωσιάσουν στις παρελάσεις του Συριανού Καρναβαλιού.

Μεταξύ των 11 ομάδων που έχουν δηλώσει, μέχρι και σήμερα, συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, βρίσκονται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με το θέμα «Σκλάβοι της Τεχνολογίας», οι «Ωραίοι έχουν χρέη» με το «ΠΕ…ΧΙΝΟ» τους, οι «Vourvourigans» με το «Fame of Thrones», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου με τα «Σφουγγαρομπερδέματά» τους και η ομάδα του animasyros.

Στο πλαίσιο της πρώτης συμμετοχής της στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής, η οικογένεια του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων, με περισσότερους από 50 καρναβαλιστές για την ώρα, θα εμφανιστεί με άρμα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας ως θέμα τη μασκότ του, τον animaspyro. Σημειώνεται μάλιστα, πως μετά την καρναβαλική παρέλαση στα σοκάκια της Άνω Σύρου, θα πραγματοποιηθεί πάρτι της ομάδας σε χώρο του μεσαιωνικού οικισμού με χορηγό τη μπύρα «ΝΗΣΟΣ».

«Ανυπομονούμε να Συριανοκαρναβαλιστούμε»

«Πώς θα γινόταν το Animasyros το οποίο εδώ και 10 χρόνια ταξιδεύει το animation στο νησί μας αλλά και εκτός των συνόρων του να μην έχει παρουσία σε ένα θεσμό του τόπου μας, όπως το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής;» αναρωτιέται η Συντονίστρια του Γραφείου Σύρου του animasyros, Ρούλα Ξανθάκη.

«Φέτος λοιπόν για πρώτη φορά και με μεγάλη μας χαρά η ομάδα του Animasyros ήδη έχει μπει από καιρό σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Θα μας επιτρέψετε να κρατήσουμε για λίγες μέρες ακόμη ως μυστικό τις λεπτομέρειες για το θέμα μας γιατί μας το έχει ζητήσει ως χάρη η μασκότ μας ο AnimaSpyros!

Σήμερα μάλιστα του πήγα λίγα λουκούμια, εκεί μπροστά στο Θέατρο Απόλλων όπου κάθεται σκεπτικός όλη μέρα, αλλά δεν κατάφερα να τον δωροδοκήσω αρκετά ώστε να μου επιτρέψει να δώσω στην εφημερίδα σας αυτή την πληροφορία... όχι ακόμη τουλάχιστον!

Μπορούμε όμως να μοιραστούμε μαζί σας ότι η ομάδα μας αποτελείται απο άτομα της παραγωγής του φεστιβάλ κι άτομα που συμμετέχουν σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια είτε ως συμμετέχοντες σε εργαστήρια είτε ως θεατές τόσο από τη Σύρο όσο και από πολλά- πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας!

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε και την επίσημη φόρμα συμμετοχής για όσους θα ήθελαν να καρναβαλίσουν με την ομάδα μας κι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει μας!

Μέχρι τότε να ευχηθούμε καλή διασκέδαση σε όσους προετοιμάζουν τις ομάδες τους και καλή επιτυχία στους διοργανωτές του θεσμού!

Η ομάδα μας κι ειδικά ο AnimaSpyros ανυπομονούμε να συριανοκαρναβαλιστούμε φέτος!».