Παρουσίαση των φετινών στολών και συναυλία των «Walkman the band» στην έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018

Βλέπεις, Συριανό είναι καλό

Χιονάνθρωποι, σφουγγάρια, ξωτικά, άγρια ζώα από την Αφρική, ο animaspyros με τη νύφη του, ονειροπερπατητές με τα φωτόσπαθά τους, κότες, κοκόρια, φλαμίνγκο και πολλές ακόμη προσωπικότητες του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018 έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το Τριώδιο άνοιξε, τα όργανα άρχισαν και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σηκώθηκε από τη θέση της για να υποδεχτεί την πιο θεότρελη, παιχνιδιάρικη, πολυπρόσωπη και άκρως διασκεδαστική “γιορτή” του χρόνου.

Ο κύκλος του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2018 άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Μιαούλη με την παρουσίαση των στολών από τις φετινές καρναβαλικές ομάδες, που για μία ακόμη φορά έβαλαν τα δυνατά τους για να μας εντυπωσιάσουν και να ανεβάσουν το κέφι στα ύψη.

Πιστοί στο ραντεβού τους με το κοινό της Σύρου και όχι μόνο, δεδομένου ότι η φήμη του Συριανού Καρναβαλιού δε γνωρίζει σύνορα, αλλά εξαπλώνεται συνεχώς... φτάνοντας μέχρι και τη Γαλλία, οι παρουσιαστές της μεγάλης διοργάνωσης Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος καλωσόρισαν όλους εκείνους που θέλησαν να γνωρίσουν το θέμα, αλλά και μερικές από τις “εκπλήξεις” που μας επιφυλάσσουν οι φετινοί συμμετέχοντες.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία έκανε αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2018 διάρκειας ενός μηνός, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στους συνεργάτες της στο Τμήμα Πολιτισμού όσο και στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για το σημαντικό έργο τους. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει όλες τις ομάδες που αποτελούν την καρδιά του Καρναβαλιού και συμβάλλουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στην διατήρηση, συνέχιση και προβολή της διοργάνωσης.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή η οργανωτική επιτροπή του 4ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού, που υπογράφουν με τη φαντασία, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους τα μέλη της περσινής νικήτριας ομάδας “Λίθιοι”, χτίζοντας λιθαράκι – λιθαράκι το μωσαϊκό επιτυχίας του πιο θεότρελου παιχνιδιού εξερεύνησης στη Σύρο και αυτή τη χρονιά.

Αμέσως μετά, κοινό και παρουσιαστές υποδέχτηκαν εκπρόσωπους των φετινών καρναβαλικών ομάδων, οι οποίες στο σύνολό τους είναι 18 (επτά παιδικές και έντεκα ενηλίκων).

Παιδικές ομάδες

Πρώτη θα ανοίξει τις φετινές καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη (17 & 18 Φεβρουαρίου) η ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας & Φίλων με το θέμα «Άνθρωποι μικροί χιονάτοι με καρδιά γεμάτη». Μετά από διάλειμμα ενός έτους, η ομάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στο Συριανό Καρναβάλι και μας εύχεται «να δούμε άσπρη μέρα».

Έτοιμος για «σφουγγαρομπερδέματα» είναι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, μία από τις παλαιότερες ομάδες του Συριανού Καρναβαλιού, από τότε που πραγματοποιούταν μόνο στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Τα μέλη τους έρχονται φέτος να μας «καθαρίσουν» με την καλή έννοια και με την ευχή να περάσουμε πολύ όμορφα και… καθαρά.

«Αφήστε τα tablet» και βγείτε στις γειτονιές είναι το μήνυμα που θέλει να περάσουν οι γονείς και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης ως «Σκλάβοι» της Τεχνολογίας, η οποία έχει επηρεάσει όλη την οικογένεια.

Η Ομάδα Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μας καλούν να «Πάμε για... νανάκια», ενώ οι μαθητές, οι γονείς και οι φίλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μας κερνούν «φοινίκια» και κουραμπιέδες που «ξω-μείνανε» μαζί με τα καλικαντζαράκια από τις γιορτές.

Από την Άγρια Δύση του μέλλοντος εμφανίστηκε στην «καρδιά» της Ερμούπολης η ομάδα του Ιδιωτικού Σχολείου “Άγιος Γεώργιος”. Γονείς και παιδιά, ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, κρατώντας το φωτόσπαθό τους, το οποίο συμβολίζει τη δύναμη ως όπλο και το φως-την πίστη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Το θέμα τους είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι «Φωτόσπαθο» του Πάνου Μουζουράκη.

Τις παιδικές καρναβαλικές ομάδες συμπληρώνει το Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Βάρης – Μάννα με θέμα «AFRICA». Άγρια Ζώα και άνθρωποι από τη Μαύρη Ήπειρο θα προσπαθήσουν να διαδώσουν τη σημασία της δύναμης, της χαράς και της θέλησης που χρειαζόμαστε για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

Ομάδες ενηλίκων

«Κουφέτα» θα φάμε φέτος από το γάμο του animaspyrou και της καλής του, που αποτελεί την πρώτη συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018.

Νέα προσθήκη αποτελεί επίσης μία ομάδα δέκα ατόμων από την αδελφοποιημένη πόλη της Grillon της Γαλλίας με την Άνω Σύρο, η οποία αψηφά το Καρναβάλι της Νίκαιας και προτιμά το Καρναβάλι της Σύρου, όπου θα παρουσιάσει το θέμα «Τα δίδυμα».

Τον πανικό θα σκορπίσει φέτος ένα διαφορετικό είδος φλαμίνγκο, από αυτά που είδαμε τον περασμένο καλοκαίρι σε όλες τις παραλίες. Τα Punk Flamingo της ομάδας «Belle Epoque» θα τα «σπάσουν» και θα μας παρασύρουν στο ρυθμό τους.

Καρναβάλι χωρίς μία δόση δράματος δεν έχει γούστο… γι’ αυτό τα κουνελάκια του Κλαίει-Boy αποφάσισαν να θρηνήσουν –ολίγον ετεροχρονισμένα- τον προστάτη τους, Χιου Χέφνερ, με τη βοήθεια «Εκείνων των Ζαβών».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Χορευτικός Σύλλογος Χαλάστρας ΚΠΟΔΔ Θεσσαλονίκης συμμετέχει και χορεύει στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής». Το φετινό θέμα της ομάδας είναι «Τα κουνούπια στη Χαλάστρα είναι πιο πολλά απ' τ' άστρα».

Το «αίμα» της θα πάρει πίσω η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, ενώ για τον πολυπόθητο «θρόνο» της δόξας οι Vourvourigans.

To δικό του στίγμα θα αφήσει και φέτος η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άρωμα Ρωσίας θα φέρουν οι «Άνω Ποταμών» με θέμα «Πούτιν πιάνεις, Πούτιν παίζεις;», ενώ η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να «κάτσει στ’ αυγά της».

Οι συμμετοχές ολοκληρώνονται με τους πονηρούληδες «Ωραίους που έχουν χρέη», οι οποίοι αυτή τη φορά επέλεξαν να μας γνωρίσουν τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του μακρινού «ΠΕ...ΧΙΝΟ».

Μετά την παρουσίαση των στολών, τη σκυτάλη πήρε το μουσικό σχήμα “Walkman the band” (κατά κόσμον Αγάπη, Άλε, Βασίλης, Μαριλένα, Νίκος) για να δώσει ρυθμό στη νύχτα μας με διασκευές αγαπημένων ξένων και ελληνικών τραγουδιών, παλαιότερων δεκαετιών.