Με Μικρασιάτικα "αρώματα" συνεχίζει η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

  • Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:04

Συνεχίζουμε γλυκά και αυτή την εβδομάδα μαγειρεύοντας με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου στις «Κουζίνες του κόσμου». Μετά τον απολαυστικό μυρωδάτο μπακλαβά της Μαργαρίτας Τσακιρίδη και τον νηστίσιμο Ευβοιώτικο του Ηλία Μαμαλάκη, αποχαιρετάμε τον Φεβρουάριο με μια ακόμα επίσκεψη σε ένα σιροπιαστό γλυκό. Τα Ισλί ή Ιτσλί έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και στις παιδικές μνήμες κάποιων από μας είναι χαραγμένη η γεύση, η γλύκα, τα αρώματα και το περίτεχνο κέντημα ενός γλυκού που έφτιαχναν συγκεκριμένες οικογένειες που κατείχαν το μυστικό. Ήταν πάντα εορταστικά γλυκά, των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των γάμων, της χαράς… και μάλιστα την έχουν τη δουλίτσα τους για να γίνουν στην όψη λαχταριστά και να τραβήξουν με τα τσιμπήματα το σιρόπι που θέλουν.

Αυτά τα περίτεχνα τσιμπήματα που τα καλύπτουν, το τριγωνικό τους σχήμα, η γέμιση με καρύδια και κανελογαρύφαλα, τα κάνουν να διαφέρουν από τα μελομακάρονα με τα οποία έχουν μια κάποια συγγένεια.
Τα μυστικά και τη συνταγή για την παρασκευή των Ισλί θα μοιραστεί μαζί μας η χρυσοχέρα Δήμητρα Νάζου. Συχνά μας τα φέρνει σαν κέρασμα, σε εκδηλώσεις της Λέσχης ιδιαίτερα σε περίοδο Εορτών. Πρόκειται όπως μας λέει η ίδια για τη συνταγή που έφτιαχνε ο πατέρας της Μάνθος Σικινιώτης:
«…εξωτερικά έχει όψη μελομακάρονου (με κέντημα) κι εσωτερικά είναι γεμιστό με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά (σαν του μπακλαβά). Θυμάμαι αυτά τα γλυκά τα έφτιαχναν όλες οι συγγενείς μας σαν πιο ευπαρουσίαστα γιορτινά, κυρίως όμως Χριστουγέννων, πάντα με την βοήθεια της Μυκονιάτισσας θείας Ειρήνης Μονογυιού. Τα τοποθετούσαν μέσα σε μεγάλες λαμαρίνες και τα έψηναν στο φούρνο του Κ. Μονογυιού στην περιοχή Ανάσταση στον Πειραιά».
Η μαγειρική είναι δοχείο πολιτισμικής συνύπαρξης και επικοινωνίας. Μυκονιάτες εσωτερικοί μετανάστες στον Πειραιά και Μικρασιάτες πρόσφυγες στην ίδια περιοχή μοιράζονται πολιτισμό και γεύση. Μια αέναη όσμωση πολιτισμικών στοιχείων, υλικών και τεχνικών… «μια κουζίνα καράβι που αενάως ταξιδεύει»!
Μέσα από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου μοιραζόμαστε τη χαρά της ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνικών και διαδικασιών που κάνουν την σύγχρονη και την παραδοσιακή μαγειρική κτήμα ενός ευρύτερου κοινού.

Σας περιμένουμε αύριο Τετάρτη ώρα 6 το απόγευμα, στην πλατεία Άνω Μεράς, στην αίθουσα εκδηλώσεων πλάι στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας. Το εβδομαδιαίο μας ραντεβού με τη νοστιμιά, την παράδοση και τις «Κουζίνες των λαών» συνεχίζεται με ένα ακόμα σιροπιαστό γλυκό που γίνεται και νηστίσιμο, έτσι για να γλυκάνουμε την κυρά-Σαρακοστή.
Οι εκδηλώσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου είναι ανοικτές σε όλους όσους αγαπούν την μαγειρική. Σε όλους όσους θέλουν να μοιραστούν μαζί μας το ταξίδι νοστιμιάς και γνώσης που ξεκινήσαμε πριν από 5 χρόνια στη Μύκονο, με προορισμό τα μαγειρικά λιμάνια των γεύσεων και των διατροφικών συνηθειών όλου του κόσμου.
Συνεχίζουμε με ποικίλες εκδηλώσεις και νόστιμες παρεμβάσεις στο νησί, πάντα με σύνθημα μια Λέσχη ανοικτή και με …μηδέν ευρώ οικονομική υποχρέωση. Τα έξοδα άλλωστε της κάθε εκδήλωσης καλύπτονται εκ των ενόντων.

Παραμένουμε πάντα διαθέσιμοι να μοιραστούμε μαζί σας ακόμα πιο ταξιδιάρικες και αγαπημένες γεύσεις από τη Μύκονο και όχι μόνο.