Εκδηλώσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Το Βολιώτικο Τσιπουράδικο κάνει στάση στη Μύκονο

  • Δευτέρα, 12 Μαρτίου, 2018 - 09:55

Οι εκδηλώσεις στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου συνεχίζονται την Τρίτη 13 Μαρτίου που είναι αφιερωμένη στην όλη φιλοσοφία και τη λογική που διέπει το Βολιώτικο Τσιπουράδικο, και στους δυο σημαντικούς πυλώνες που το χαρακτηρίζουν, στο τσίπουρο και στους μεζέδες που το συνοδεύουν.
Ο παλιός μας γνώριμος Γρηγόρης Χέλμης είναι καλεσμένος της Λέσχης για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν στο μεγάλο μας αφιέρωμα στον Μυκονιάτικο Μεζέ που διοργανώθηκε τον Ιούλιο του 2016 στον κινηματογράφο Μαντώ, στη Χώρα της Μυκόνου. Ο Χέλμης και η ομάδα του ΜεΖεν αποτελούν μια από τις ελπίδες στο άνοιγμα που κάνει η νέα γενιά μαγείρων σε ένα μεγάλο κι εν πολλοίς ξεχασμένο κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για αυτό που στηρίζονταν πάντα στην ποικιλία, στην ευφάνταστη διαχείριση των εποχιακών υλικών, της ημερήσιας ψαριάς, αυτού γενικά που στα σπίτια που μεγαλώσαμε στο νησί, ονομάζαμε: το βρεσκάμενο. Η μητέρα μας στο σπίτι δεν μαγείρευε πάντα με συνταγές. Είχε να διαχειριστεί υλικά και προϊόντα που προέκυπταν καθημερινά, καθώς και ό,τι είχε το ντουλάπι διαθέσιμο. Έτσι διαμορφώθηκε η λογική του μεζέ που συμπλήρωνε το τραπέζι μας ή συνόδευε το τσίπουρο, το ούζο και το κρασί μας. Αυτόν τον χώρο της γαστρονομικής μας παράδοσης θα εξερευνήσουμε με τον μάγειρα Γρηγόρη Χέλμη.

Θέμα της συνάντησής μας την Τρίτη 13 Μαρτίου είναι η γνωριμία μας με την φιλοσοφία του Βολιώτικου Τσιπουράδικου, ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του ΜεΖεν συνεχίζει την παράδοση του μεζέ και η λογική με την οποία αναβαθμίζουν ένα προς ένα τα μικρά προσφερόμενα πιατάκια που συντροφεύουν το τσίπουρο.
Με μια τέτοια ευκαιρία και δεδομένου ότι η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής καταλύεται σε λίγες μέρες -του Ευαγγελισμού- θα επικεντρωθούμε σε ψαρομαγειρέματα. Κύριο αντικείμενό μας ο παστός μπακαλιάρος. Σε όλη την Ελλάδα θα έχει σε λίγες μέρες την τιμητική του. Ο Γρηγόρης Χέλμης θα τον διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο. Ξέρουμε πως θα ‘χει και σαρδέλες στο πανέρι του, αλλά είπαμε ήδη αρκετά για να μας ανοίξει η όρεξη. Για περισσότερα από κοντά την Τρίτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αφορμή για να έχουμε ξανά κοντά μας στο νησί, τον Γρηγόρη Χέλμη και την ομάδα του ΜεΖεν, είναι η συνεργασία τους για δυο μέρες, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, με το καφέ-μεζεδοπωλείο Captain’s, στο Γιαλό της Μυκόνου. Τα παιδιά του Captain’s, ο Απόλλων Βούλγαρης και ο Νικόλας Λοΐζος, κινούνται στον ίδιο περίπου χώρο, αυτόν του τσιπουράδικου και όχι μόνο, με ευφάνταστους και ευφραντικούς μεζέδες με μια λογική όπως την ονομάζουν food to share, φαγητό δηλαδή που το μοιράζεσαι με τον συνδαιτυμόνα και συμπότη σου. Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία και η φιλοσοφία που την ακολουθεί να στεριώσει και να δούμε ωραία πράγματα στη Μύκονο, νόστιμα και ελληνικά.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων που μας παραχωρεί ευγενικά η τοπική Κοινότητα στην πλατεία της Άνω Μεράς. Η είσοδος όπως πάντα στις εκδηλώσεις της Λέσχης μας είναι ελεύθερη και ανοικτή σε όλους. Τα έξοδα άλλωστε της κάθε εκδήλωσης καλύπτονται εκ των ενόντων! Φέτος κλείνουμε την 6η μας χρονιά με ποικίλες εκδηλώσεις και νόστιμες παρεμβάσεις στο νησί της Μυκόνου, πάντα με σύνθημα μια Λέσχη Γαστρονομίας ανοικτή και με ταμείο …μηδέν ευρώ.