Στο «κόκκινο» το κέφι στο παραδοσιακό τράβηγμα της πεζότρατας στις Αγκαθωπές

Έθιμο που… «τραβάει» πολλά χρόνια

Ούτε τα οχτώ μποφόρ, ούτε οι άστοχες καταγγελίες, που αποτελούν εδώ και χρόνια «μάστιγα» στο νησί της Σύρου, ήταν ικανές να βάλουν τρικλοποδιά στο «τράβηγμα της πεζότρατας», που πραγματοποιήθηκε για 18η συνεχή χρονιά στην παραλία των Αγκαθωπών με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η βραδιά άνοιξε με την αναπαράσταση του παραδοσιακού τραβήγματος της πεζότρατας που θύμισε ή έμαθε στους παρευρισκόμενους τον τρόπο με τον οποίο οι ψαράδες έριχναν στο παρελθόν τα δίχτυα τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Για μία ακόμη φορά, ο σύλλογος διένειμε δωρεάν ψητές σαρδέλες και πολλούς ακόμα εκλεκτούς μεζέδες με τη συνοδεία ούζου και κρασιού. Πρώτο έσυρε το χορό τμήμα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα του μοναδικού Χρήστου Φιοράντη, δίνοντας στο κοινό να χορέψει και να διασκεδάσει με την ψυχή του.

«Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, το κέφι αμείωτο και χαιρόμαστε όλοι που κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού πέρασαν μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα», Δημήτρης Νταλαχάνης.