Τα Χριστούγεννα έφυγαν… το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» έρχεται

Οι πρώτες καρναβαλικές συμμετοχές

Την ευκαιρία να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να ζήσουν ένα μοναδικό ξεφάντωμα με αιγαιοπελαγίτικο αέρα θα έχουν και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το αυτοτελές τμήμα Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προσκαλεί και φέτος κάθε ενδιαφερόμενο, να συμμετέχει στις προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις του νησιού, φέρνοντας μαζί το κέφι και τη θετική διάθεσή του.

Εκτός από τις καθιερωμένες παρελάσεις των καρναβαλιστών, στο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2019 περιλαμβάνονται επίσης η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Ζεϊμπέκια» στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και τα παραδοσιακά Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.

Παρά το γεγονός ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του νησιού θα ξεκινήσουν στις 17 Φεβρουαρίου 2019, κάποιες από τις καρναβαλικές ομάδες που θα απολαύσουμε τόσο στα σοκάκια της Άνω Σύρου, όσο και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, δήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους.

«Έλα Ερμή στον τόπο σου»

Η Ομάδα «Άνω Ποταμών», η οποία άρχισε την πορεία της στο Συριανό Καρναβάλι ως παιδική, προερχόμενη από τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης («Να φέρουμε την άνοιξη») και αργότερα ξανασυστήθηκε ως ενήλικη, με εμφανίσεις όπως «Δεν έχουμε στον ήλιο μπύρα», «Σουβλάκι Γουέστερν και Πράσσειν Άλογα» και «Πούτιν πιάνεις, πούτιν παίζεις…» επιστρέφει φέτος με θέμα «Έλα Ερμή στον τόπο σου». Τα μέλη της δίνουν βάση στη δημιουργία των στολών και των κατασκευών που χρησιμοποιούν, αφού τους αρέσει να ασχολούνται περισσότερο καιρό με το Καρναβάλι και λειτουργούν σαν παρέα με στόχο να περνούν καλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

"Καλώς ήρθε το δολάριο"

«Δολάρια» θα μοιράσουν αυτή τη φορά τα μέλη της ομάδας «Belle Époque», τα οποία στηρίζουν το Συριανό Καρναβάλι από την πρώτη χρονιά του με έξυπνα, επίκαιρα και μοναδικά θέματα. Η πρώτη της επιτυχημένη εμφάνιση έγινε με το «Λεφτά υπάρχουν να φαν κι οι κότες». Ακολούθησαν οι «Τζίτζικες από το Βορρά, μέρμηγκες απ’ το Νότο» και οι «Τραπεζήτουλες». Χολιγουντιανοί αστέρες, κάμεραμαν, και βραβεία Oscar κατέκλυσαν τους δρόμους της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης, αποσπώντας το βραβείο «πρωτότυπου θέματος», ενώ πέρυσι ήταν η σειρά των «Punk Flamingo».

"Μ' αγαπά , δε μ' αγαπά και στο τέλος... ΝΑ!!!"

Η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου συμμετέχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις από το πρώτο Καρναβάλι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ξεκίνησε ως μια παρέα 40 ατόμων και σήμερα τα μέλη της ανέρχονται στα 100 άτομα. Το 2011 ντύθηκαν «παιδιά των λουλουδιών», το 2012 «Κανίβαλοι», το 2013 «Μεθυστάνες», το 2014 ξεσάλωσαν με θέμα «Στα βουνά γλεντάμε κι ας λένε ότι χρωστάμε», το 2015 διασκέδασαν πολύ ως «Α…τσιγκανοκαστρο  παρέα», το 2016 είπαν «αλεύρι», το 2017 μεταμορφώθηκαν σε Φλίνστοουνς και το 2018 «κακάρισαν», τραγούδησαν και χόρεψαν, δηλώνοντας σε όλους ότι «δεν κάθονται στα αυγά τους». Φέτος, οι Πεζοπόροι θα μαδήσουν τις μαργαρίτες τους, αναρωτώμενοι "Μ' αγαπά, δε μ' αγαπά και στο τέλος... ΝΑ!!!"

«Ελάτε να παίξουμε»

Οι γονείς και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Συριανό Καρναβάλι πριν από μερικά χρόνια με θέμα «Ταρσανάς – Η Γειτονιάς μας». Πέρυσι, ντύθηκαν tablet, επιχειρώντας να θίξουν τον εθισμό των νέων στην τεχνολογία. Φέτος, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων επιστρέφει δριμύτερος και μας καλεί «να παίξουμε».

Έρημοι και Ζαβοί

Κάτοικοι της «Ερημούπολης» θα είναι φέτος τα μέλη της καρναβαλικής ομάδας "Εκείνοι οι Ζαβοί», η οποία έχει σταθερή πορεία στο Συριανό Καρναβάλι και το Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού . Σημειώνεται μάλιστα ότι για τη συμμετοχή της κατά το έτος 2016 απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ομάδας με το "Νέο Ρίο " ενώ την επόμενη χρονιά με το "Ταζ Μπαχάλ" βραβεύτηκε ως η σατιρική ομάδα του Συριανού Καρναβαλιού. Το 2018 τα μέλη συμμετείχαν με το " Κλαίει Boy" , σκορπίζοντας το κέφι τους στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο . Εκτός από την παρουσία τους στις καρναβαλικές παρελάσεις, οι «Ζαβοί» διοργανώνουν φέτος το 5ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Για μία ακόμη χρονιά, το αγαπημένο παιχνίδι δράσης, εξερεύνησης και διασκέδασης για όλες τις ηλικίες, επιφυλάσσει στους επίδοξους κυνηγούς πλήθος εκπλήξεων, εμπειριών, κωμικών καταστάσεων, καθώς και γνωριμία με την ιστορία της Σύρου.

Υπογραμμίζεται ότι, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019 θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιπες καρναβαλικές συμμετοχές θα ανακοινωθούν σε επόμενα άρθρα.

Οι καρναβαλικές ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 15/02/2019  ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο https://goo.gl/1iAsNc