Πέντε ακόμη ομάδες δηλώνουν «παρών» στο Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2019 και υπόσχονται να σπάσουν τα «ταμεία» της διασκέδασης

Το «κετελαπόνγκο» εξαπλώνεται

Στους εθιστικούς ρυθμούς του «κετελαπόνγκο» θα λικνιστούν για μία ακόμη καρναβαλική περίοδο κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου, που ήδη μετρούν αντίστροφα για το μοναδικό ξεφάντωμα που τους υπόσχεται και φέτος το αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το νησιώτικο και λουκουμοσκονισμένο Καρναβάλι, που κάθε χρόνο αγαπάμε ολοένα και περισσότερο επιστρέφει με μια πληθώρα εκδηλώσεων από τα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, απ’ όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε με την αναβίωση του παραδοσιακού καρναβαλικού εθίμου τα «Ζεϊμπέκια», έως τις πλατείες της νεοκλασικής Ερμούπολης και τα χωριά της.

«Βγαίνω το πρωί στην πάχνη, πασπαλίζομαι με άχνη. Μες τα φρέσκα τα λουκούμια βρίσκω μύγδαλα μιλιούνια. Κι έτσι νιώθω ευτυχισμένος, άσπρος και πασπαλισμένος» απαγγέλλει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής, δίνοντας το σήμα στις φετινές καρναβαλικές ομάδες για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά… να μας καταπλήξουν.

Συνολικά δέκα ομάδες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλέψουν τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών παρελάσεων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

«Παρών» δήλωσαν πρώτες οι ομάδες «Άνω Ποταμών» με το «Έλα Ερμή στον τόπο σου», «Belle Époque» με το «Καλώς ήρθε το δολάριο», Πεζοπόροι Σύρου με το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει το νου και την καρδιά όλων των ερωτευμένων "Μ' αγαπά , δε μ' αγαπά και στο τέλος... ΝΑ!!!", του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με το «Έλα να παίξουμε» και "Εκείνοι οι Ζαβοί» με την Ερημούπολη.

Στην τρελοπαρέα αυτή προστέθηκαν πέντε ακόμη ομάδες, οι οποίες έχουν επίσης παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα… τρέλας στο παρελθόν, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα και τα κολακευτικά σχόλια του κοινού.

“Όλα μοιάζουν ίδια αν δεν τ΄ αγαπάς”

Στην πένα είναι κάθε χρόνο ντυμένη η καρναβαλική ομάδα γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μετά τα “Λουκουμάκια Συριανά”, τη “Ντενεκεδούπολη”, τις “Γάτες του Αιγαίου”, “τις Γλυκές τσούχτρες”, τους “Κύβους του Ρούμπικ”, τα “Emotions” και τα «Νανάκια», γονείς και παιδιά έρχονται και φέτος στο Συριανό Καρναβάλι για να μας πουν και να μας τραγουδήσουν “Όλα μοιάζουν ίδια αν δεν τ΄ αγαπάς”. Οι στολές της ομάδας είναι χειροποίητες και δημιουργούνται με την βοήθεια των παιδιών ώστε να έχουν τη χαρά της δημιουργίας.

«La Casa de Sarbel»

Η ισπανική σειρά τα «La Casa de Papel» χάλασε κόσμο. Το ίδιο πρόκειται να κάνει και η αγαπημένη ομάδα των «Vourvourigans» με το  «La Casa de Sarbel». Ένα θέμα που αναμένεται να προκαλέσει τον ίδιο εθισμό και να σπάσει τα «ταμεία» της διασκέδασης.

«Ένας κόσμος γεμάτος αστέρια»

Μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, απόφοιτοι και φίλοι του Ιδιωτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Συριανό Καρναβάλι ως ζουμερά φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια, μεταμορφώθηκαν σε μικρά κίτρινα σκανταλιάρικα πλασματάκια, κατέκτησαν τον βορρά σαν τρομεροί Βίκινγκς, πέταξαν ψηλά με τα φτερά των ιπτάμενων δράκων και προσγειώθηκαν στην μαγευτική Σκωτία, κατέβηκαν στα ζεστά, ρομαντικά, γεμάτα απέραντες πλατείες και ξακουστά αγάλματα, κανάλια της Βενετίας, ενώ στην τελευταία τους μάχη πάλεψαν για ένα καλύτερο μέλλον με σύμβολο το "φωτόσπαθο".

Στο Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” 2019 τα μέλη της ομάδας ντύνονται πολύχρωμα αστέρια, τιμώντας τη ζωή και το έργο του ιδρυτή των Λασαλιανών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ. Πρωτοπόρος παιδαγωγός για την εποχή του, οραματίστηκε την ίδρυση σχολείων σε όλον τον κόσμο.

Φέτος, συμπληρώνονται 300 χρόνια από τον θάνατό του και οι συνεχιστές του έργου του έχουν αναλάβει την εκπαίδευση παιδιών και νέων σε περισσότερα από 1000 σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτιστικών καταβολών και γλώσσας. Στις βασικές αρχές της διδασκαλίας τους περιλαμβάνεται ο σεβασμός, η διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η αγάπη, ο εθελοντισμός, η διαθεσιμότητα και η συνεργασία σε μια παγκόσμια ισότιμη κοινότητα. Τα αστέρια συμβολίζουν όλους τους μαθητές του κόσμου, όπως ακριβώς τους οραματιζόταν ο Δελασάλ, τα χρώματα των στολών της ομάδας αντιπροσωπεύουν τις ηπείρους όπου υπάρχουν Λασαλιανά εκπαιδευτήρια, ενώ το τραγούδι που θα συνοδεύει την ομάδα στην παρέλαση της Κυριακής 10 Μαρτίου 2019 μιλάει για την ισότητα και την υπερηφάνεια όλων των ανθρώπων, ενωμένων σε έναν κόσμο. 

"MouR…len ΡΟΥΖ”

Οι ωραίοι έχουν… χρέη, αλλά έχουν και μεγάλα κέφια. Κάτι που αποδεικνύουν επί εννιά συνεχόμενα χρόνια.  Συνδετικός κρίκος των μελών της ομάδας είναι η αγάπη τους στην εφευρετικότητα,  το styling και τη συνεργασία. Θέλουν να αποκομίσουν εμπειρία σχετικά με την τεχνογνωσία και την οργάνωση του Καρναβαλιού αλλά και του Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, πιστεύουν ότι, αναβαθμίζουν την ομάδα τους και κάνουν υπέροχο το ταξίδι τους με προορισμό … την Ιθάκη του Καρναβαλιού με χρώμα, χορό και εκστατική διάθεση, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν. Φέτος, οι «Ωραίοι» μας ανοίγουν το καμπαρέ τους με τίτλο "MouR…len ΡΟΥΖ”.

«Βουτυροπετάγματα – Butterflies»

Τα «φτερά» του θα ανοίξει φέτος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου. Οι γονείς, όσο είναι μίκρα τα παιδιά τους, με την αγάπη και τις συμβουλές τους προσπαθούν να τους δώσουν εφόδια ώστε να φτιάξουν μεγάλα, γερά, δυνατά φτερά και όταν «πετάξουν» μακριά να μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα στη ζωή τους. Οι γονείς επίσης θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ευχάριστες και ωραίες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, κι έτσι τα φτερά τους, εκτός από μεγάλα και δυνατά, να γίνονται πολύχρωμα και να τα θαυμάζουν όλοι!

Αν δεν έχεις κλείσει συμμετοχή στο Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" 2019, μαζί με κάποια ομάδα, υπάρχει τρόπος να συμμετέχεις. Μπορείς να επιλέξεις μια ομάδα από αυτές που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή και επιθυμούν επιπλέον μέλη.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των ομάδων αυτών έως σήμερα είναι:
MouR...len ΡΟΥΖ / Οι ωραίοι έχουν χρέη, vikipirtidou@yahoo.gr & amarantzidis@acropolisrally.gr