236 Λουκουμοκυνηγοί θα αναζητήσουν για δύο εβδομάδες το "κρυμμένο" λουκουμάκι και το σπάνιο λουκουρούμι «Εκείνων των Ζαβών»

Έναρξη της σχολικής «Λουκουμοχρονιάς» στη Σύρο

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και μια «ζαβή» σχολική χρονιά ξεκίνησε, στο πλαίσιο του πιο διασκεδαστικού παιχνιδιού δράσης και εξερεύνησης στο νησί της Σύρου.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το λατρεμένο λουκουμάκι «κρύφτηκε» για να χαρίσει σε παλιούς και νέους φίλους του δύο εβδομάδες γεμάτες κέφι και χαρά.

Το «Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού», προπομπός του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2019, διοργανώνεται φέτος από την ομάδα «Εκείνοι οι Ζαβοί», τη νικήτρια του περσινού γύρου που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και παρέλαβε το βραβείο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠ-ΜεΑ Ερμούπολης.

Μία από τις καλύτερες στιγμές των «Ζαβών» στο 4ο Κυνήγι, η οποία τους έφερε ακόμα πιο κοντά στην πρωτιά, ήταν η εμφάνισή τους στη μουσικοχορευτική βραδιά με άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων.  Εκεί, η ομάδα αναπαράστησε ξεκαρδιστικά τη σκηνή από το «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», όπου η Λίζα Παπασταύρου εξομολογείται μουσικά στις συμμαθήτριές της, το μυστικό της. Τα μέλη της αποφάσισαν να μοιραστούν αυτό το μυστικό με τις υπόλοιπες ομάδες, δίνοντας στη φετινή έκδοση του «Λουκουμιού» μία σχολική διάσταση.

Έτσι, οι 14 ομάδες που επιχειρούν να αποδείξουν πόσο καλά λαγωνικά είναι, παρέλαβαν χθες τις «σχολικές τσάντες τους», όπου περιέχονται οι γρίφοι, τα τετράδια και όλα τα είδη που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Υποδοχή παλαιών και νέων κυνηγών

Συνολικά 236 Λουκουμοκυνηγοί θα αναζητήσουν το "κρυμμένο" λουκουμάκι και το σπάνιο λουκουρούμι των «Ζαβών» που ρέει άφθονο σε κάποια γωνιά του νησιού, φιλοδοξώντας να κερδίσουν τον τίτλο του «καλύτερου μαθητή».

Η τελετή έναρξης του 5ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μιαούλη, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, η οποία ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες «καλή επιτυχία».

Οι 14 ομάδες που θα διαβούν το γευστικό λουκουμοσκονισμένο μονοπάτι των «Ζαβών» είναι οι: Sherlook Holmes, Λουκουμόσκονη, Ό,τι να ‘ναι team, Παραδοσιακά Λουκουμάκια, Οι ωραίοι έχουν χρέη, Τρελοκούλουμο, Miss Marple, Οι Λίθιοι, Estrellas Amarillas, Λουκούμ Τζερτζελέ, Βαρήκοα Κοάλα, Κουτουρού, Περσέας «Οι Ποδοσφαιρίστριες», Marshmello.

«Υποδεχόμαστε σήμερα ομάδες που έχουν γράψει ιστορία στο Λουκούμι, είτε ως παίκτες είτε ως διοργανωτές, αλλά και ομάδες που κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση» στο παιχνίδι», σημείωσε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, Κυριακή Κοντογιάννη, προσθέτοντας ότι το «Λουκούμι» είναι ένα παιχνίδι γλυκό – όνομα και πράγμα- που κάθε φορά μας κερνάει καινούριες συγκινήσεις και μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και φέτος, καθώς οι συμμετέχοντες θα καθίσουν και πάλι στο «θρανίο» για τις ανάγκες του 5ου Κυνηγιού. Οι δοκιμασίες, οι γρίφοι αλλά και το σύνολο των εκπλήξεων που επιφυλάσσει το παιχνίδι είναι αποτέλεσμα της 10μηνης δουλειάς των «Ζαβών», οι οποίοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

«Τα κείμενα είναι χειρόγραφα και οι κατασκευές χειροποίητες. Χρησιμοποιήσαμε  ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουμε αυτό που θα σας παραδώσουμε», εξήγησαν τα μέλη της ομάδας, τα οποία έχουν μεγάλη αγωνία να ικανοποιήσουν το ένστικτο του κυνηγού, που πιστεύουν πως όλοι οι συμμετέχοντες κρύβουν μέσα τους.

Κέφι, γέλιο και… μερικές σπασμένες καρέκλες

Διοργανωτές και Λουκουμοκυνηγοί έδωσαν το σύνθημα για να ξετυλίξουν το μίτο της Αριάδνης με ομαδικότητα, προσοχή, μελέτη και ενεργοποίηση όλων των αισθήσεών τους και να δώσουν ραντεβού στο τέλος του λαβυρίνθου.

Ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. «Θέλουμε να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών, προκειμένου να απολαύσουμε δύο εβδομάδες παιχνιδιού όπως το θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και να διαταράξουμε την ηρεμία και τη μοναξιά του χειμώνα», κατέληξε η κ. Κοντογιάννη.

Αμέσως μετά, παραδόθηκε το πολύτιμο σεντουκάκι με τις απαντήσεις των γρίφων στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και διεξήχθη η εναρκτήρια δοκιμασία.  Τέσσερα μέλη από κάθε ομάδα συμμετείχαν στις «μουσικές καρέκλες» αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων. Μετά από αρκετούς γύρους, πολύ γέλιο, ευφάνταστα χορευτικά «τρενάκια» στην πλατεία, αλλά και έξι σπασμένες πλαστικές καρέκλες, νικήτριες αναδείχθηκαν δύο ομάδες: οι Κουτουρού και Περσέας «Οι Ποδοσφαιρίστριες.

Το επόμενο ραντεβού των ομάδων θα δοθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», όπου θα διεξαχθεί η 1η δοκιμασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το «παρών» στην τελετή έναρξης έδωσαν και τα μέλη της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το όραμα ελπίδας» τα οποία ενημέρωσαν Λουκουμοκυνηγούς αλλά και επισκέπτες της Ερμούπολης για τη σημασία του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Ανάμεσα σε εκείνους που ενημερώθηκαν ήταν και οι συντελεστές της παράστασης «Όλο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία» του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, που παρουσιάστηκε το Σάββατο και την Κυριακή στη Σύρο.  

«Με αφορμή την Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου που γιορτάσαμε πρόσφατα, ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνους που παρακαλούν και εύχονται να εκμηδενιστούν τα κρούσματα», επεσήμαναν οι διοργανωτές του «Λουκουμιού».