«Η Ανδριακή Ναυτοσύνη: Μαρτυρίες από τις αρχές έως τα τέλη του 20ου αιώνα»

  • Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2019 - 21:00

Εμπειρίες και βιώματα Ανδριωτών ναυτικών, αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο για γεγονότα από την ζωή τους στη θάλασσα και μαρτυρίες από μέλη των οικογενειών τους μεθερμηνεύοντας την ναυτοσύνη της Άνδρου, αναδεικνύει το βιβλίο «Ανδριακή Ναυτοσύνη: Μαρτυρίες από τις αρχές έως τα τέλη του 20ου αιώνα» της ιστορικού-συγγραφέως κας Δήμητρας Σαμίου, που παρουσιάστηκε το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, στις 7 το βράδυ, στον νέο συνεδριακό χώρο του ΕΠΑΛ Άνδρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον χώρο της ναυτιλίας, του πολιτισμού, του κλήρου, ο Λιμενάρχης Άνδρου, αφηγητές και αφηγήτριες- ενσαρκωτές των καταγεγραμμένων ιστοριών και πλήθος βιβλιόφιλων.    

 

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, που τελεί υπό την εποπτεία του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, με πρωτοβουλία και χορηγία τουΚληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη Άνδρου, που αφορούσε στην διεξαγωγή της έρευνας, την συλλογή- καταγραφή των μαρτυριών, τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το θέμα, καθώς και την έκδοση του βιβλίου. Την οργάνωση της παραγωγής είχαν οι Εκδόσεις Πεδίο Α.Ε. 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, κ. Δωρόθεου Β’, που μεταφέρθηκε, απόντος του κ. Δωρόθεου Β', από τον πΗλία Πετράκη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος υπογράμμισε τη φυσικότητα και την ευαισθησία με την οποία η συγγραφέας ξετυλίγει ιστορίες των ναυτικών οικογενειών της Άνδρου εντάσσοντας, παράλληλα, ιστορικά τεκμήρια και γεγονότα.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  κα Αθηνά Τσατσομοίρου-Παπαδοπούλου, επεσήμανε την πολύχρονη ανάγκη να αποτυπωθούν οι ναυτικές τους ιστορίες σε ένα βιβλίο, κάτι που έγινε πράξη μετά την έμπνευση του επίτιμου Προέδρου του Κληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη ΆνδρουΦίλιππου Μωραϊτη, και τη στήριξη και χορηγία του Κληροδοτήματος από την πρώτη σύλληψη της ιδέας ενός βιβλίου μέχρι και την έκδοσή του. 

Με αφορμή το θέμα και το περιεχόμενο του βιβλίου κατά σειρά μίλησαν ο Πρόεδρος του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών κ. Ανδρέας Τηνιακός, ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Ένωσης Ανδριωτών (Andros Maritime Association) κ. Μάκης Κουρτέσης, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας κα Ελισάβετ Μπαρμπαλιού και η συγγραφέας του βιβλίου, κα Δήμητρα Σαμίου.

Όλοι ευχαρίστησαν το Δ.Σ. του Κληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη Άνδρου και αναφέρθηκαν στην εξαιρετική σημασία που είχε η στήριξή του. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η κα Γιωταμίνα Αλεξάνδρου, επικοινωνιολόγος.   

 

Το βιβλίο «Η Ανδριακή Ναυτοσύνη: Μαρτυρίες από τις αρχές έως τα τέλη του 20ου αιώνα» είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία

Ετικέτες: