Οι πεζοπορικές διαδρομές της Πάρου

  • Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17

Οι απανταχού λάτρεις της πεζοπορίας θα μπορέσουν να βρουν στην Πάρο έναν ιδανικό προορισμό. Το νησί διαθέτει κεντρικό δίκτυο μονοπατιών περίπου 35 χιλιομέτρων και οι διαδρομές που προσφέρονται στους πεζοπόρους είναι πολλές και διαφορετικές, δύσκολες αλλά και εύκολες. Κατά μήκος των διαδρομών μπορεί κάποιος να δει την άγρια ομορφιά του νησιού αλλά την ίδια στιγμή στην πεζοπορία του, μπορεί να συναντήσει σπίτια, μικρούς οικισμούς, καλαμιές, αγροκτήματα και πετρόχτιστα σπίτια. Παράλληλα, σε όλες τις διαδρομές μπορεί κάποιος να απολαύσει τους ανεμόμυλους, τους υδρόμυλους, τα πηγάδια, τις στέρνες και τους περιστερώνες, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Οι περισσότερες διαδρομές είναι οργανωμένες και με την απαραίτητη σήμανση αλλά υπάρχουν και πιο “δύσκολες” διαδρομές για ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της Πάρου, 9 πινακίδες καταγραφής μονοπατιών, ψηφιακά χαρτογραφημένες, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αυτές οι 9 πινακίδες παρουσιάζουν λεπτομερώς τις γνωστές πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται παρακάτω.

Παροικία

Απόσταση: 19 χλμ – Χρόνος: 6 ώρες

Για την συγκεκριμένη διαδρομή πρέπει να ακολουθήσεις την πορεία, Παροικία - Μαράθι - Λεύκες - Πρόδρομος - Μάρπησσα - Άγιος Αντώνιος - Πίσω Λιβάδι, η οποία διαδρομή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν μεγάλα πλακόστρωτα τμήματα, τοξωτά παλιά γεφύρια, πηγάδια και πηγές, αιωνόβιοι ελαιώνες, κατοικίες, περιστερώνες, ανεμόμυλοι, μέσα σε μια φύση γεμάτη μυρωδιές και χρώματα.

Η διαδρομή ξεκινά από την παραλία Λειβάδια Παροικίας, στη συνέχεια περνά δίπλα στην κοίτη του Έλητα ποταμού ανάμεσα στα πλατάνια και την παλαιοχριστιανική εκκλησία, ανηφορίζει προς το οροπέδιο Μαραθίου, διέρχεται δίπλα από το χώρο των Αρχαίων Λατομείων, όπου κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη του “Λυχνίτη” του φημισμένου Παριανού μαρμάρου, από το οποίο έγιναν τα καλύτερα γλυπτά και έργα τέχνης της αρχαιότητας και των Ρωμαϊκών χρόνων. Από τις Λεύκες μέχρι τον Πρόδρομο είναι το πιο καλοδιατηρημένο και το πιο γνωστό κομμάτι αυτής της διαδρομής. Διέρχεται μέσα από ελαιώνες, δίπλα από ανεμόμυλους, πηγές, γεφύρια, τον ποταμό Χειρόλακα και φτάνει στον Πρόδρομο.

Περιβαλλοντικό Πάρκο

Απόσταση: 7 χλμ - Χρόνος: 2 ώρες και 30 λεπτά

Η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί τα στοιχεία που απαιτούνται για να αναδειχθεί σε έναν τόπο ξεχωριστό, κυρίως για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της παρατήρησης. Η χερσόνησος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πάρου και ανάμεσα στα αξιοθέατα για τα οποία αξίζει να την περπατήσετε είναι το παλιό ναυαρχείο από την εποχή των Ορλοφικών, το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Δέτη, χτισμένο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, στην είσοδο του Πάρκου, και ένα καινούργιο αμφιθέατρο, στο οποίο, το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολύ καλές εκδηλώσεις. Τα μονοπάτια είναι αρκετά, μικρά και καλά σημαδεμένα. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής, η θέα είναι απεριόριστη προς το πέλαγος και τα γύρω νησιά Μύκονο, Σύρο, Τήνο και Νάξο.

Λεύκες

Απόσταση: 10 χλμ – Χρόνος: 3 ώρες

Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις είναι Λεύκες-Λαγκάδα-Άσπρο Χωριό-Δρυός. Είναι η πιο απαιτητική και η λιγότερο γνωστή πεζοπορική διαδρομή. Αν έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε να το πάρετε μερικά χιλιόμετρα έξω από τις Λεύκες, με κατεύθυνση της Λαγκάδα. Μπορείτε να αφήσετε το όχημα σας, στο σημείο που θα δείτε την μπλε πινακίδα που θα δείχνει προς Λαγκάδα, ανηφορίζοντας για τους Άγιους Πάντες. Από εδώ ξεκινάτε με τα πόδια από το μονοπάτι, για περίπου 3 χιλιόμετρα. Στα τελευταία 200 μέτρα, θα ανηφορίσετε για να δείτε μπροστά σας το Άσπρο Χωριό. Από εδώ, ξεκινά και το τελευταίο τμήμα της διαδρομής σας, προς τον Δρυό.

Βυζαντινό μονοπάτι

Απόσταση: 3,5 χλμ – Χρόνος: 45 λεπτά

Είναι το πιο παλιό και κλασικό, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μονοπάτι του νησιού και ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Για να το ανακαλύψετε, θα αναζητήσετε το παλιό καφενείο του Λουκή, στις Λεύκες. Εκεί είναι η αφετηρία του. Είναι ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο, που η ιστορία του χάνεται στους βυζαντινούς χρόνους (1000 μ.Χ.). Η διαδρομή είναι, γενικά, κατηφορική, εκτός από 150 με 200 μέτρα, διαρκεί, περίπου 45 λεπτά και είναι ιδανική και για ποδήλατο βουνού.

Στα πρώτα μέτρα ανηφορίζετε για την πλαγιά μιας ράχης, ανάμεσα σε καλλιέργειες, χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα. Είστε πάνω από μια ρεματιά και περπατάτε παράλληλα με τον ασφάλτινο δρόμο. Στο βάθος διακρίνετε τη θάλασσα, τις δυτικές ακτές της Νάξου και τα βουνά της Ικαρίας. Κατηφορίζετε στη χαράδρα πριν το επόμενο ύψωμα και μετά από 200 ανηφορικά μέτρα, βγαίνετε πιο ανοικτά, σε σημείο που η θέα σας προς τη Νάξο δεν περιορίζεται από τίποτα. Από εδώ και στο εξής η πεζοπορία σας γίνεται σε κατωφέρεια, μέχρι και τον Πρόδρομο, έχοντας στα αριστερά σας την παραλία του Μώλου με τους δύο λόφους, τον Κέφαλο και τον Αντικέφαλο στα δεξιά και τα αριστερά της, αντίστοιχα.

Νάουσα

Απόσταση: 5χλμ – Χρόνος: 1 ώρα

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τον Αμπελά ως τη Σάντα Μαρία. Περίπατος, πλάι στη θάλασσα, άλλοτε κοντά σε αμμουδιές, κυρίως, όμως, πάνω από βραχώδη σημεία. Για το πρώτο 1,5 χιλιόμετρο, βγαίνοντας από τον Αμπελά και κινούμενοι προς τον βορρά, θα περπατάτε δίπλα στον αμαξωτό. Μετά από 800 μέτρα, συναντάτε την παραλία Άσπρος Γκρεμός. Ο δρόμος γίνεται χωμάτινος, όπως συνεχίζετε, πάντοτε με επιλογή να βρίσκεστε πάνω από τη θάλασσα. Κάπως έτσι, φτάνετε στο ακρωτήρι απέναντι από τη νησίδα Φιλίδι. Συνεχίζετε και μπαίνετε σε μονοπάτι, ανάμεσα σε κέδρους και αμμόλοφους, αναμφίβολα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία για περπάτημα. Είναι οι μικροί όρμοι της Σάντα Μαρία, λίγο πριν τη μεγάλη παραλία, την οποία θα δείτε, μετά από λίγα λεπτά.

Κώστος

Απόσταση 6 χλμ – Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά

Άλλη μία καλά σημαδεμένη διαδρομή, μέσω ενός μεγάλου μονοπατιού, χορταστική και προσιτή για όλους, καθώς κινείται κατηφορικά, μέχρι τη Νάουσα. Ξεκινάτε από το χωριό Κώστος και κινείστε από τον αμαξωτό δρόμο, για 7 λεπτά, μέχρι να συναντήσετε το ξωκλήσι της Αγίας Υπακοής ή “Πακούς”. Από εδώ, ξεκινάει το μονοπάτι, που θα το βρείτε περπατώντας ακόμη 100 μέτρα με κατεύθυνση προς Νάουσα, σε παράκαμψη δεξιά. Περπατάτε στο αριστερό μέρος μιας πλαγιάς με αναβαθμίδες και στο βάθος βλέπετε τον κόλπο της Νάουσας και τις ακτές της Μυκόνου. Φτάνετε σε μία τριχάλα και επιλέγετε το μεσαίο χωματόδρομο, ακριβώς στον μικρό οικισμό Ματζώρο. Μετά από 100 μέτρα, επιλέγετε τον αριστερό δρόμο στη διχάλα. Από αυτό το σημείο συνεχίζετε μέσα σε μία χαράδρα, άλλοτε στον χωματόδρομο, άλλοτε στο μικρό μονοπάτι, για περίπου 800 μέτρα, μέχρι να βγείτε από τη χαράδρα. Τώρα, η Νάουσα βρίσκεται μπροστά σας.