Δύο νέες γεωδιαδρομές από την Tinos Trails

  • Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023 - 06:26

Δύο νέες πεζοπορικές διαδρομές έγιναν γνωστές από το Τinos Trails που αποτελεί το επίσημο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών της Τήνου, το οποίο δημιουργήθηκε, συντηρείται και προβάλλεται από το Δήμο Τήνου. Αυτές οι δύο νέες διαδρομές παρουσιάζουν έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον και προσφέρουν στους πεζοπόρους ξεχωριστές εικόνες σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους.

Τα δύο νέα μονοπάτια στη γεωδιαδρομή της Τήνου

1η νέα διαδρομή: Βωλάξ – Φαλατάδος – Μυρσίνη – Βωλάξ (Μ2)

(απόσταση 8.7 χλμ και διάρκεια 3 ώρες και 10 λεπτά)

Η διαδρομή Μ2 παρουσιάζει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς κινείται κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής δύο τελείως διαφορετικών γεωλογικών τοπίων. Από τη μία πλευρά βρίσκονται τα εύφορα εδάφη του οροπεδίου που ορίζεται από το Ξώμπουργο και από την άλλη οι γρανιτικοί σχηματισμοί.

Τα σημεία εκκίνησης είναι Βωλάξ, Φαλατάδος, Μυρσίνη και επίσης υπάρχει σύνδεση με άλλα γνωστά μονοπάτια στους πεζοπόρους (Μ1, Μ1Α, Μ3, Μ4)

2η νέα διαδρομή: Γρανιτικοί Σχηματισμοί – Γεωδιαδρομή (M2Α)

(απόσταση 1χλμ και διάρκεια 1 ώρα)

Διαδρομή πολύ ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, που έχει προταθεί για γεωδιαδρομή.

Κινείται εξ΄ολοκλήρου σε τοπίο με πολύ εντυπωσιακούς γρανιτικούς σχηματισμούς όπου διακρίνονται παλιές καλλιέργειες, καλύβες χτισμένες εν μέρει πάνω στους βράχους, υπόγειες διαβάσεις κάτω από θεόρατους βράχους, γρανιτικοί σχηματισμοί που μοιάζουν με μεγάλα μπαλκόνια, βράχοι όλων των σχημάτων με ιδιαίτερα ονόματα από τους ντόπιους, ξωκκλήσια, αλώνια, μελίσσια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Η διαδρομή είναι προσβάσιμη μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον σύλλογο του Φαλατάδου.

Τα σημεία εκκίνησης αποφασίζονται κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα πεζοπόρων και υπάρχει σύνδεση και με άλλα μονοπάτια.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μπότες πεζοπορίας, καπέλο, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν θεωρούνται απαραίτητα. Για

τους πεζοπόρους προτείνονται επίσης να μην περπατούν ποτέ μόνοι και να έχουν πάντοτε μαζί τους

ένα σετ πρώτων βοηθειών. Ένας φακός και ένα καλά φορτισμένο κινητό τηλέφωνο θα φανούν

εξαιρετικά χρήσιμα σε δύσκολες καταστάσεις.

Βασικοί κανόνες πεζοπορικής συμπεριφοράς από την Τinos Trails

Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα. Καθώς τα μυρμήγκια και τα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο να διασπούν το πλαστικό, σας παρακαλούμε να μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά. Στους οικισμούς υπάρχουν κάδοι!

-Εάν κρυώνετε μην ανάψετε φωτιά! Προσπαθήστε να ζεσταθείτε απλά περπατώντας πιο γρήγορα!

-Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε και τον κίνδυνο πυρκαγιάς!

-Οι ντόπιοι δεν είναι τουριστική ατραξιόν! Εάν θέλετε να τους φωτογραφίσετε ζητήστε το ευγενικά! Ειδικά στην Τήνο, είναι σίγουρο πως θα χαμογελάσουν!

-Εάν συναντήσετε κάποια πόρτα που να κόβει το μονοπάτι, περάστε ελεύθερα. Αφήστε την όπως τη βρήκατε, είτε ανοικτή είτε κλειστή.

-Παρακαλούμε να περπατάτε μόνο σε μονοπάτια. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει που για τόσους αιώνες οι άνθρωποι επέλεξαν να περπατούν σε αυτά και όχι αλλού!

Ετικέτες: