Παραγωγικοί, πουλέν, λογάδες κι ανύπαρκτοι

  • Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 12 Οκτ. 2017 - 17:00

Ολοταχώς βαδίζουμε προς έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα για τον τόπο και παρά τον όγκο των προβλημάτων και των ζητημάτων που μας ταλαιπωρούν αλλά και αυξάνονται μέρα με την ημέρα, παραμένουμε ως δημότες εγκλωβισμένοι σε μία αρνητική πορεία, από την επικράτηση κυρίως, λογάδων κι ανύπαρκτων.

“Κάθε τόπος έχει την πληγή του” είχε γράψει ο Εμμανουήλ Ροΐδης και αυτή η θέση του διαπιστώνεται έως σήμερα τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο τοπικό. Αν εξαιρέσουμε στην παρούσα φάση το σύνολο των πολιτών – δημοτών που ανέδειξαν βέβαια τους εκπροσώπους τους κι επικεντρώσουμε αυστηρά στα στενά γεωγραφικά όρια, θα διαπιστώσουμε πολιτικά πρόσωπα διαφορετικού ύφους και ποιότητας, τα οποία κατέχοντας θέσεις ευθύνης, αποφασίζουν για το παρόν αλλά και το μέλλον μας κι άρα, κρίνονται!

Σε έναν συνοπτικό απολογισμό της στάσης και των συμπεριφορών των αιρετών εκπροσώπων μας κατά τα πρώτα τρία έτη, αρχίζει να διακρίνεται με ευκολία πλέον η κάθε κατηγορία αυτοδιοικητικών, η οποία μπορεί να απαρτίζεται από πρόσωπα διαφορετικών παρατάξεων. Κι αν αυτός ο απολογισμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται, αυτό προκύπτει από την ανάγκη να υπογραμμισθεί η αξιόλογη πορεία προσώπων που με τεκμήρια αποδίδουν έργο είτε βρίσκονται σε θέση ευθύνης με αποφασιστική αρμοδιότητα, είτε και σε θέση αντιπολίτευσης και συνδράμουν ενισχυτικά προς διευθέτηση και λύση σοβαρών προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, δυστυχώς η “πολυπληθέστερη” κατηγορία αιρετών είναι αυτή των λογάδων. Πρόκειται για πρόσωπα με συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, που on camera – αποκλειστικά -, δε θα διστάσουν να καταχραστούν χρόνο για να ασκήσουν ποταπή κριτική, την οποία διανθίζουν πολλές φορές με φανφαρολογίες και κενολογίες προς εξυπηρέτηση των ταπεινών ενστίκτων όσων τύχει να τους ακούσουν, αφού η ικανότητά τους εξαντλείται μονάχα στον λαϊκισμό.

Καθίσταται κατανοητό πως πρόκειται για αιρετούς που σε επίπεδο κατάθεσης προτάσεων ή και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης δυσμενών εξελίξεων για τον τόπο, δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα, προδίδοντας τον χαρακτήρα τους, που αποστρέφεται ό,τι θετικό!

Τη συγκεκριμένη κατηγορία έρχεται να ενισχύσει – δυστυχώς - η “ομάδα” των ανύπαρκτων αιρετών, που αποτελείται από σημαντικό αριθμό αυτοδιοικητικών. Πρόκειται για πρόσωπα που ανήκουν κυρίως στην πλειοψηφία και σαν καλοκουρδιμένα “στρατιωτάκια” υπηρετούν την προαποφασισμένη διαδικασία της ψηφοφορίας κι έγκρισης των θεμάτων, με αρκετούς εξ αυτών, να μην έχουν αντιληφθεί ούτε στοιχειωδώς τη βαρύτητα του ρόλου τους για την πορεία του τόπου.

Πέραν αυτών των πρόθυμων της δημοτικής πλειοψηφίας, υπάρχουν όμως και ορισμένοι αιρετοί, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι οποίοι παραμένουν απαθείς στα γεγονότα, στις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς διάλογο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και χωρίς πλάνο και οργάνωση, προδίδοντας πως, μάταια καταλαμβάνουν την τιμητική θέση του αιρετού συμβούλου. Ανίκανοι(;) ακόμη και να αρθρώσουν ουσιαστική τοποθέτηση για ένα θέμα, πολλές φορές αποτελούν το εύκολο “θύμα” που θα ευνοήσει μία φθηνή και ανούσια πολιτική... κραυγών!

Οι δύο κατηγορίες διακρίνονται κατά κύριο λόγο στο ανώτατο συλλογικό όργανο του τόπου, αφού η συστηματική κάλυψή του δημοσιογραφικά, ερεθίζει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση τον τρόπο τοποθέτησης αρκετών αιρετών που αρέσκονται στα φλας.

Σε αντίθεση με το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο, μακράν ποιοτικότερο ρόλο αποδεικνύουν πως έχουν τα μέλη άλλων αποφασιστικών οργάνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση συνολικά του Λιμενικού Ταμείου που διακρίνεται για την ομαλή λειτουργία της, την αμοιβαία κατανόηση των μελών, τον σεβασμό σε επίπεδο διαχείρισης πόρων των δημοτών υπέρ του τόπου. Δύο κατηγορίες αιρετών “ξεπηδούν” από το συγκεκριμένο όργανο, που ακολουθούν ριζικά διαφορετικό δρόμο από εκείνον των περισσότερων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Αιρετοί παραγωγικοί, δημοκρατικοί στη λειτουργία τους, προθύμως θετικοί να υλοποιήσουν έργα, έχοντας αλλάξει ριζικά την εικόνα των ζωνών ευθύνης τους. Παρομοίως, νεαρότερα άτομα – πουλέν της Αυτοδιοίκησης που σταθερά έχουν “σηκώσει μανίκια”, οικοδομώντας έργο, ακόμη κι αν έχουν κληθεί να σηκώσουν εξαιρετικά βαρύ φορτίο.

Βάσει των ανωτέρω λοιπόν, οι αιρετοί που ήδη δηλώνουν δημοσίως και σε ανοικτές συζητήσεις την επιθυμία τους να συνεχίσουν, θα πρέπει να έχουν στο νου τους, πως οι δημότες ήδη αξιολογούν τις επιλογές τους, αναθεωρούν και στην επόμενη κρίση... απαντούν από σήμερα, πως θα αναδείξουν τους χρήσιμους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: