Συνώνυμο της φιέστας

Διαπιστώνεται – δυστυχώς - η απόλυτη παρακμή σε επίπεδο αντίστασης, αντίδρασης και διεκδικήσεων, σε μία περίοδο που οι συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης και των σκληρών μέτρων κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα και μάλιστα απειλητική, απέναντι στον απλό αγώνα της καθημερινής επιβίωσης των περισσοτέρων!

Τι κι αν ο μικρός νησιώτικος τόπος με τα αστικά χαρακτηριστικά του, ρημάζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, με τον αριθμό των ανέργων μάλιστα κι όσων αναζητούν έστω μία θέση απασχόλησης να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, οι εκπρόσωποι του επίσημου συνδικαλιστικού τοπικού οργάνου περί άλλων τυρβάζουν κι εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στα μικρά στενά “συντεχνιακά” συμφέροντά τους.

Επανεκλογή σε συγκεκριμένες θέσεις για ανθρώπους που ελάχιστα έχουν επιδείξει ότι γνωρίζουν από εργασία, αγωνία κι αβεβαιότητα, αλληλοϋποστήριξη προσώπων για προάσπιση του πολυσυζητημένου “αγγελικού προφίλ” που διαθέτουν..., αλλά και προσπάθεια “χειραγώγησης” της σκέψης των απλών ανθρώπων που καθημερινά βυθίζονται στα προβλήματά τους, με παράλληλη μάχη αποπροσανατολισμού τους από τις πραγματικές αιτίες της σημερινής μιζέριας, χαρακτηρίζουν σε μεγάλο – αν όχι απόλυτο – βαθμό, την πορεία του συνδικαλιστικού οργάνου που κανονικά οφείλει να υπερασπίζεται και να προωθεί το δίκιο της πλευράς των εργαζομένων.

Πέραν της υποβάθμισης του χαρακτήρα των συλλογικών αντιδράσεων και των διάφορων κινητοποιήσεων που κατά καιρούς εξαγγέλλονται και πραγματοποιούνται στην πόλη, οι οποίες τις περισσότερες φορές μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για ανάδειξη και προβολή: α. κομματικών συμφερόντων, β. ορισμένων πολιτευτών που περιπλανώνται αμέριμνοι από τόπο σε τόπο ποζάροντας σε πρόθυμα φλας, αλλά και γ. προσώπων που φλερτάρουν με τον κρυφό πόθο τους να γίνουν έστω κάτι..., πλέον, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, διαπιστώνεται πως την ίδια κατεύθυνση ακολουθούν και οι επίσημες μεγάλες εκδηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου.

Διάθεση άφθονου χρόνου για γενικόλογες ευχές περί εμφάνισης “ουράνιου τόξου” μετά από καταιγίδα, διαπιστώνεται πως αποτελούν επανειλημμένως τον πρόλογο σε φθηνιάρικες φιέστες όπως μία εξ αυτών, προσφάτως, αυτή για την υποδοχή του νέου έτους, το περιεχόμενο των οποίων όχι μόνον προσπερνά και δεν εστιάζει συνολικά στα προβλήματα όλων των εργαζομένων του τόπου και του νομού, αλλά αφιερώνεται στο να ευχαριστήσει συγκεκριμένες πλευρές, με τρόπο τέτοιο, που προδίδει – ίσως - και τον προσυμφωνημένο(;) χαρακτήρα τους!

Παντελής αδιαφορία για την πραγματοποίηση και αναφορά ενός έστω και στοιχειώδους απολογισμού της πορείας του συνδικαλιστικού οργάνου, έρχεται να επιβεβαιώσει τον διακοσμητικό ρόλο που το χαρακτηρίζει, με μοναδικό μέλημα των ατόμων που το διοικούν να αποτελεί η προσπάθεια ευχαρίστησης ορισμένων προσώπων σε θέσεις ευθύνης, που με τη σειρά τους, σε κρίσιμες στιγμές, θα φροντίσουν να ανταποδώσουν την υποστήριξη!

Η απουσία δε της όποιας αυτοκριτικής με φόντο τη σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων αλλά και των ανέργων σε τούτο τον τόπο και η συνεχής υποστήριξη μίας και μόνο ομάδας προσώπων που αναμφισβήτητα έχει υποφέρει πολλά καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως σαν στάση και συμπεριφορά, προκαλεί εντέχνως διχόνοια σε ανθρώπους με κοινά προβλήματα, επιβεβαιώνοντας μάλιστα, πως σταθερά αυτοί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως!

Δεν είναι τυχαίο πως με κάθε ευκαιρία, οι ίδιοι και η αγωνία τους αποτελούν το “σκαλοπάτι” για τη σκιαγράφηση του όποιου αγνού και δοτικού προφίλ, ανθρώπων, που ολοένα και περισσότερο καθίσταται σαφές πως νοιάζονται πρωτίστως και σχεδόν πάντα για το προσωπικό συμφέρον τους!

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ανυπαρξία στόχων και προσανατολισμού σήμερα, όπως αυτή ως θλιβερή πραγματικότητα δηλώνεται σε κάθε κινητοποίηση ή εκδήλωση, αποδεικνύει πως το συνδικαλιστικό όργανο έχει απολέσει προ πολλού το όποιο κύρος του, έχοντας γίνει συνώνυμο της φιέστας και της παρακμής!

 

Ετικέτες: