Τηλεθέρμανση; Ποια τηλεθέρμανση;

  • Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, 2018 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 22 Ιαν. 2018 - 16:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν. Ήρθε η στιγμής ένα έργο με ημερομηνία λήξης να κλείσει τον… κύκλο του. Βέβαια, είναι ένα έργο που αγαπητοί κύριοι και κυρίες δεν… δούλεψε, δεν πρόσφερε και δυστυχώς τσάμπα περίμεναν, όλοι όσοι είχαν κάποιες προσδοκίες απ’ αυτό. Φυσικά μιλάω για το έργο της τηλεθέρμανσης του κολυμβητηρίου της Ερμούπολης. Ένα έργο το οποίο όχι μόνο δεν δούλεψε – πρόσφερε, αλλά και το διάστημα που ήταν σε λειτουργία παρουσίαζε συχνά προβλήματα. Λόγου χάρη όπως και τώρα που αν και το κολυμβητήριο υπολειτουργεί, τα προβληματάκια υπάρχουν. Αυτό ως προς το ένα σκέλος. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα πρέπει να στεναχωριέμαι ή να νιώσω το αίσθημα της… δικαίωσης, έστω και μετά από αρκετά είναι αλήθεια χρόνια. Πάμε να δούμε σύντομα όμως λίγο την σύντομη λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Η ανακοίνωση της ένταξης του έργου, με χρηματοδότη το Πράσινο ταμείο έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον τότε Πρωθυπουργό της χώρα Αντώνη Σαμαρά, που αναφερόταν για την διασύνδεση των νησιών με το Ηπειρωτικό δίκτυο. Φυσικά η τότε απάντηση της δημοτικής αρχής  ήταν πως «μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο θα έχει γίνει απόσβεση». Και υπήρχε και συνέχεια στην ερώτηση, «αφού γνωρίζουμε πως το έργο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης γιατί δεν αναζητούμε άλλους τρόπους θέρμανσης της πισίνας;». Όταν σε μία «γιορτινή» ατμόσφαιρα  κάνεις τέτοιες ερωτήσεις είναι φυσικό κάποιοι να σε κοιτούν με… μισό μάτι. Δεν είμαι ειδικός και δεν τον παίζω παντογνώστης. Όμως όταν έχεις δεδομένα τα οποία είναι ξεκάθαρα, τότε, πας με την… λογική.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε πάλι στο σημείο… μηδέν. Όχι, ότι υπήρχε κάποια ξεκάθαρη λύση, αφού ποτέ η τηλεθέρμανση ουσιαστικά δεν δούλεψε σωστά. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και στην πορεία βγήκαν άλλα τόσα. Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο και βέβαια δεν μίλησαν ποτέ για το ποσοστό με το οποίο θα δούλευε η τηλεθέρμανση, αφού από μόνης της δεν είχε τη δυνατότητα να ζεστάνει πλήρως το νερό. Εντάξει όταν είναι καλοκαίρι και με λίγη βοήθεια το νερό να φτάσει ακόμη και τους 27, ή 28 βαθμούς. Το θέμα ήταν τους μήνες που πραγματικά την είχες ανάγκη, τι έκανε και σε ποιο βαθμό έφτανε το νερό της πισίνας. Πλέον όμως, η τηλεθέρμανση σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες θα ανήκει στο παρελθόν. Η Σύρος θα συνδεθεί με το Ηπειρωτικό δίκτυο μέχρι το αργότερα τις 10 Φλεβάρη – αν δεν αλλάξει κάτι – και τότε θα μας αφήσει και η τηλεθέρμανση η οποία αυτήν την περίοδο δεν λειτουργεί και το νερό είναι λίγο παγωμένο. Κοινός είναι… κρύσταλλο.  

Επομένως το… φορτίο πέφτει  σ’ αυτήν την δημοτική αρχή που πλέον καλείται να βρει νέες λύσεις, νέα δεδομένα για να υπάρξει… ζεστό νερό στη πισίνα, αν θέλουν να λειτουργεί η πισίνα . Όλα αυτά σε μία εποχή που γενικά το αθλητικό κέντρο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ιδιαίτερα με την Α’ αίθουσα που όταν βρέχει μετατρέπεται σε… πισίνα.  

Διαβάστε ακόμα