Περιττός ο ντετεκτιβισμός...

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια πράγματα που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών, άκρως χρήσιμη, απαραίτητη αλλά κι επιβεβλημένη είναι η προσπάθεια επίτευξης του κύριου στόχου των αιρετών της αντιπολίτευσης που σε τοπικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν την κοινωνία σε όργανα της αυτοδιοίκησης, δηλαδή η άσκηση ελέγχου προς τα πρόσωπα που ασκούν διοίκηση και διαμορφώνουν την πορεία ενός τόπου.

Αυτή η υποχρέωσή τους υπαγορεύεται από τη θεσμική θέση τους και προκύπτει εκ του σημαντικού ρόλου τους, να αποτελούν υπό μία έννοια τους “υπερασπιστές” των πολιτών αναφορικά με το έργο που αναπτύσσεται και το οποίο οφείλει να έχει πάντα και πρωτίστως κοινωνικό πρόσημο, αφού υλοποιείται με χρήματα που έχουν περιέλθει στο κοινό ταμείο από όλους!

Σε μία εποχή που οι έννοιες της “έκπτωσης”, της “κατάπτωσης” και της “παρακμής” συναντώνται σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής και απαντώνται σε συμπεριφορές και στάσεις πολιτικών προσώπων συστηματικά, σε αυτοδιοικητική “όαση” παραπέμπουν αιρετοί που σταθερά σέβονται τη θέση στην οποία αναδείχθηκαν μέσα από τη στήριξη που είχε συνολικά η δημοτική ομάδα τους, όταν συνειδητά, με συνέπεια και σεβασμό, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολλών, ασκούν κριτική τέτοια, η οποία έρχεται να φωτίσει αν πράγματι ή όχι, η πολιτική που ασκείται απαντά στα ανοικτά θέματα της καθημερινότητας και του παρόντος των πολιτών.

Αυτή η κατηγορία αιρετών συχνά μοιάζει να θέτει στην πρώτη γραμμή της δημόσιας ζωής τον άνθρωπο για τον οποίο και συστηματικά μεριμνά, ασκώντας τον έλεγχο εκείνον, που φανερώνει ή και αποκαλύπτει τις προθέσεις των ενεργειών των προσώπων που έχουν τον αποφασιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Πυξίδα τους σταθερά φαίνεται να αποτελεί το κοινωνικό όφελος και το κοινό συμφέρον των πολιτών ενός τόπου, δεδομένο, βάσει του οποίου οι ίδιοι υποχρεώνονται σε αυστηρή κριτική και έλεγχο των πράξεων όσων βρίσκονται θεσμικά σε θέσεις ευθύνης!

Έχοντας συνηθίσει τους δημότες σε μία τέτοια έντιμη πολιτική στάση, ωφέλιμο θα ήταν να κατανοούν πως, οποιαδήποτε αναφορά, ερώτηση ή και δημόσια τοποθέτηση δική τους, παρεκκλίνει της ανωτέρω οδού, τους δείχνει ως πρόσωπα που αποδυναμώνονται στα μάτια των πολιτών που τους εμπιστεύονται, με τους ίδιους μάλιστα αυτομάτως να ευνοούν τον όποιο αποπροσανατολισμό και την όποια παραπλάνηση από την ουσία άκρως σοβαρών θεμάτων!

Μιλώντας εν προκειμένω για πρόσφατη συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, στη διάρκεια της οποίας έγινε εξαιρετικά λακωνική αναφορά στην προετοιμασία ανοικτής εκδήλωσης προκειμένου να γνωρίσει η τοπική κοινωνία πως προτείνεται – βάσει μελέτης – να αξιοποιηθεί ένας χώρος που σημειωτέον δεν είναι δημοτικός – το αμέσως(;) επόμενο χρονικό διάστημα, άκρως περιττός κρίνεται ο ντετεκτιβισμός... αυτοδιοικητικού της αντιπολίτευσης, ο οποίος – κόντρα σε όσα θα ανέμενε η τοπική κοινωνία να απαιτήσει ο ίδιος εκ νέου και κατηγορηματικά σχετικά με την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου χώρου -, περιορίστηκε στο να αναζητήσει “φαντάσματα” όσον αφορά στο πώς περιήλθαν τα στοιχεία της μελέτης στη διάθεση της εφημερίδας.

Ποσώς ενδιαφέρει τους δημότες ο τρόπος που λειτουργεί ο Τύπος, όπως επίσης στην παρούσα φάση αν οι όποιες αυστηρά τεκμηριωμένες κι έγκυρες πληροφορίες αποτέλεσαν “διαρροή” από κάποιο αυτοδιοικητικό πρόσωπο ή απλώς έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, κατόπιν σχετικού αιτήματος για λήψη των στοιχείων. Και οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις προκύπτουν καθώς ο άστοχος τρόπος με τον οποίο υπήρξε επιθυμία αντιπολιτευτική προς τη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα προς τον Δήμαρχο, έθιξε ευθέως το μέσον, αφού ο προσδιορισμός “στοχευμένη” διαρροή, προϋποθέτει μέσα ενημέρωσης πρόθυμα να μεταφέρουν υπαγορευμένες θέσεις.

Μία απλή ανάγνωση του σχετικού ρεπορτάζ εγκαίρως, θα γινόταν κατανοητό πως εκθέτει τον αυτοδιοικητικό - ακροβάτη που επιδόθηκε σε ντετεκτιβισμούς άκρως περιττούς, αφού η πραγματικότητα προστάζει όλους τους αιρετούς, άρα και τον ίδιο, να απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνον με την ουσία της σοβαρής υπόθεσης!

ΥΓ. Στο πλαίσιο της δίκαιης κριτικής, αξίζει να αναγνωριστεί μόνον πως εκ μέρους του, σε δεύτερο χρόνο, διατυπώθηκε δημοσίως το άκρως ενδιαφέρον ερώτημα, αν οι “επισκέπτες” - αρμόδιοι να υποδείξουν τον τρόπο αξιοποίησης, έρχονται εκ μέρους του στρατού και της σημερινής ηγεσίας του ή εκπροσωπώντας τα ιδιωτικά συμφέροντά τους.

Ετικέτες: