Έκδηλη η περιφρόνηση

Όταν “κλείνονται” σημαντικά ραντεβού με την τοπική κοινωνία με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, για θέματα ανάπτυξης του νησιού που πολλάκις έχει υποστηριχθεί πως θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή και την καθημερινότητά τους, τότε αναμφισβήτητα χρήσιμο είναι μετά το τέλος αυτών των εκδηλώσεων, να παίρνονται αποστάσεις και να εξάγονται νηφάλια συμπεράσματα για την ουσία της!

Καλός ο παλμός των ομιλητών – εκπροσώπων εταιρειών που πληρώθηκαν για να παρουσιάσουν τα κατά παραγγελία όνειρα τοπικών αρχόντων που τυχαία(;) ταυτίστηκαν με το συμφέρον μεγάλων τουριστικών ομίλων όπως αναφέρθηκε δημοσίως και καλώς έπραξαν, ωστόσο, χρησιμότερο για όλους είναι να καταλάβουμε τί γεύση άφησε αυτή η προγραμματισμένη εκδήλωση για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εξετάζοντας κυρίως το κατά πόσον υπολογίστηκαν ως νοήμονες, οι παρευρισκόμενοι!

Προφανής κι έκδηλη η τάση περιφρόνησης όσων είναι σε θέσεις διοίκησης απέναντι σε πλευρές ανθρώπων και ομάδες προσώπων που εκπροσώπησαν φορείς, συλλόγους, σωματεία κλπ, αφού επί της ουσίας ο λόγος τους δεν λήφθηκε υπόψιν, ούτε κατά το πρώιμο κι αρχικό στάδιο της διαμόρφωσης προτάσεων αξιοποίησης, ούτε όμως στον επίλογο μίας προσπάθειας, τα αποτελέσματα(;) της οποίας, καθώς και το μέλλον(;) της, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!!!

Εκτός όμως, των διαπιστώσεων, των σκέψεων και των συνειρμών που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης του τόπου, αναφορικά με όσα παρουσιάστηκαν περί επενδύσεων, που τονίσθηκε μάλιστα πως ΗΔΗ υπάρχει ενδιαφέρον για να υλοποιηθούν στο νησί, άκρως σοβαρά, αλλά και τελικά κρίσιμα είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από το περιεχόμενο συγκεκριμένων τοποθετήσεων.

Ειδικότερα μιλώντας, μία έντονη “γεύση” περιφρόνησης διαπιστώθηκε απέναντι στους κυβερνητικούς βουλευτές, που ευτυχώς τουλάχιστον οι δύο εξ αυτών, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους διοργανωτές, διατύπωσαν εμμέσως, πλην όμως με σαφήνεια, πως δεν γνώριζαν τις κατευθύνσεις της μελέτης και το περιεχόμενό της. Κόντρα σε όσα τονίσθηκαν εξ αρχής από τοπικούς άρχοντες, οι ίδιοι με ευγένεια κι έντεχνα, ζήτησαν διευκρινίσεις αναφορικά με όσα επιδιώχθηκε να παρουσιαστεί πως γνώριζαν!

Με την ίδια “τροφή” περιφρόνησης ταΐστηκαν όμως και συνολικά οι εκπρόσωποι φορέων και Σωματείων ή Συλλόγων που δεν τους εστάλη έστω και σαν άτυπη πρώτη ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η εν λόγω μελέτη, για να μπορέσουν με ακρίβεια να εκφράσουν θέση, σχόλια ή ερωτήσεις, με τους ίδιους να παρατηρούν τουλάχιστον αμήχανοι και μουδιασμένοι την παρουσίαση – χείμαρρο... ανάπτυξης!

Σε παρόμοια θέση ωστόσο βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τους ίδιους ευτυχώς να διαψεύδουν ουσιαστικά τους τοπικούς άρχοντες που θέλησαν να δηλώσουν πρόχειρα, ίσως και προκλητικά, πως από την πανεπιστημιακή πλευρά συμφωνούν απόλυτα με την πρόταση της μελέτης αφού έχουν ενημερωθεί, κάτι που αποδείχθηκε πως δεν ίσχυε! Διατηρούσαν και οι ίδιοι “μαύρα μεσάνυχτα” γιατί επιμελώς και προφανώς οι διοικούντες δεν θέλησαν να τους ενημερώσουν για το τί ακριβώς μελετάται, χωρίς να υπάρχει ειλικρινής μέριμνα γι αυτούς!

Πέραν των ανωτέρω όμως, το συμπέρασμα που αφήνει την πιο θλιβερή σκέψη, έχει να κάνει με τη θέση στην οποία βρέθηκε τελικώς η ίδια η τοπική κοινωνία, μέρος της οποίας αν και δήλωσε ποια είναι η επιθυμία της στο όργανο διαβούλευσης σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της μεγάλης έκτασης, φάνηκε τελικά, πως η γνώμη της απαξιώθηκε πλήρως!

Αν και η δημόσια συζήτηση επί του θέματος δεν έχει εξαντληθεί ακόμη, αφού αναμένεται η έγκριση ή μη, της εν λόγω μελέτης από το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του τόπου, το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, ωστόσο, συνάγεται από τα παραπάνω ξεκάθαρα, πως η συγκεκριμένη στάση των διοικούντων απέναντι στην ίδια την κοινωνία είναι μία πραγματικότητα πλέον επιβεβαιωμένης κι έκδηλης περιφρόνησης!

Και σε αυτές τις σχέσεις, στις οποίες “δεσπόζει” συστηματικά η ανειλικρίνεια της μίας πλευράς, το ουσιαστικό ραντεβού πραγματοποιείται στις κάλπες ανάδειξης των διοικούντων!

ΥΓ. Θα τύγχανε σεβασμού – παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις - το “θέλω” των τοπικών αρχόντων να ήταν σαφές και ξεκάθαρο, χωρίς φιέστες πολυλογίας για ουρανοκατέβατη ανάπτυξη... και συνεχές ψέμα.

Ετικέτες: