Επιθυμώ τη λύτρωση...

Για όλους, μα και για τον κάθε έναν ξεχωριστά! Για κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται πως το μήνυμα της Ανάστασης και της λύτρωσης – υπό μία ελεύθερη προσέγγιση -, μπορεί να γίνει εσωτερικό βίωμα και να συμβάλει στην καλυτέρευση των ανθρώπινων σχέσεων σε κάθε επίπεδο!

Για κάθε πρόσωπο που μπορεί να κατανοήσει την αξία της ελευθερίας και της απομάκρυνσης από τα καθημερινά “δεσμά”, που μόνον “αλυσοδένουν” πνευματικά τους ανθρώπους, κονταίνοντάς τους τα “πόδια” προς τον δρόμο που οδηγεί μακριά από εξαρτήσεις, από αποπνικτικές καταστάσεις και από χρισμένους... “λυτρωτές”.

Επιθυμώ η λύτρωση, στην πιο ουσιαστική ερμηνείας της να γίνει στόχος και κατάκτηση για κάθε άνθρωπο!

Τέτοιες σκέψεις, αλλά και πολλές παρόμοιες “πλημμυρίζουν” τον νου κάθε Πάσχα, οπότε και οι λέξεις “Ανάσταση”, “προδοσία”, “σταυρός” και “λύτρωση” τοποθετούνται σε μία σειρά σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση και δείχνουν ή σχεδόν επιβάλλουν την ορθή... οδό προς μία θεωρητική ελευθερία!

Κάθε τέτοια περίοδο όμως, ο δικός μου νους “αισθάνεται” ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να επεξεργαστεί αυτές τις έννοιες και να τις προβάλει στην πραγματική ζωή, σε εκείνη την καθημερινή αρένα που δίνονται μάχες, αναπτύσσονται αντιπαραθέσεις και προωθείται έστω κι ένας υποτονικός διάλογος για το πώς θα έχει νικηφόρο αποτέλεσμα ο μεγάλος αγώνας της λύτρωσης.

Χίλια δύο τα δεσμά που με έναν χειμαρρώδη τρόπο πολλαπλασιάζονται, γιγαντώνονται και συνθλίβουν την ψυχραιμία και τη λογική μας καθημερινά, μετατρέποντάς μας σε έρμαια μίας μίζερης πραγματικότητας, από την οποία μπορούμε να απομακρυνθούμε μόνον αν καταφέρουμε να βιώσουμε ένα σοκ!

Ευτυχώς, το μήνυμα της λύτρωσης και της ανάστασης για κάποιους ανθρώπους - τελικά - είναι πρωτίστως μία εσωτερική διαδικασία και αρκετοί από εμάς, οφείλουμε ή επιθυμούμε να το προσεγγίσουμε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο! Να παραδειγματιστούμε και να το ακολουθήσουμε!

Ως εκ τούτου, προσωπικός κόπος θα ήταν χρήσιμο να δαπανάται αυτές τις ημέρες σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουμε τη λύτρωση στην πιο βαθιά και μεστή ερμηνεία της!

Και αυτή η ερμηνεία δεν συναντάται σε μεταφυσικά “επίπεδα”, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει έναν αγώνα στην πραγματική ζωή για να περιορίζονται οι εξαναγκασμοί, να περιορίζονται τα αποπνικτικά στερεότυπα, να μειώνεται η ένταση των διακρίσεων με σκοπό τον πλήρη μηδενισμό τους.

Λύτρωση για ορισμένους “φωτισμένους” ανθρώπους που συναντούμε στην καθημερινή ζωή μας, σημαίνει ακόμη την προσπάθεια να απαλλαγούμε από τους φόβους μας και την εσωτερική λογοκρισία που “καλλιεργήθηκε” από άγνοια, από αδιαφορία και ανυπαρξία γνώσης. Λύτρωση και αγώνας για ελευθερία σημαίνει η συνεχής προσπάθεια απαλλαγής από “σταυρούς” που μας φόρτωσαν άλλοι, μα και από “σταυρούς” που ίσως και με προκλητικό τρόπο, φορτώσαμε εμείς σε άλλους!

Πέραν των ανωτέρω, η λύτρωση στην πραγματική ζωή, μπορεί να “απαντηθεί” στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελεύθερης και κριτικής σκέψης με σκοπό την απόρριψη όσων μας έχουν επιβληθεί ως ορθά πρότυπα ζωής, που πρέπει να προσκυνούμε, σε έναν κόσμο που σήμερα χειραγωγείται από ημιμαθείς που υπηρετούν απόλυτες θέσεις, οπαδικές συμπεριφορές και δόγματα.

Αυτές τις ημέρες της επιβαλλόμενης γενικόλογης “ανάστασης”, προσωπικά συνειδητοποιώ πόσο ουσιαστικά επιθυμώ μία ψύχραιμη και βαθιά λύτρωση για όλους μας, εκείνη τη λύτρωση που θα μας εμπνεύσει να απομακρυνθούμε από τις αυθεντίες που ως “ορθόδοξες” μας επιβάλλονται και θα μας βοηθήσει να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε την “παντοδυναμία” που κρύβει ο άνθρωπος, ο πιο σπουδαίος μικρός “Θεός” που υπάρχει στον κόσμο!

Καλή εσωτερική ανάσταση σε όλους!

Ετικέτες: