Λιβανιστήρι και λαϊκισμός

Μαίνεται η αντιπαράθεση και σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα σε πολιτικά αντίπαλες οργανώσεις και παρατάξεις αναφορικά με το ποιος θα “πρωταγωνιστήσει” σε δημόσιες εκδηλώσεις παντός χαρακτήρα, με εκείνους που δεν ηγούνται πλέον σε κεντρικό επίπεδο και τους τοπικούς εκπροσώπους τους όμως, να επαναλαμβάνουν μανιωδώς συμπεριφορές λαϊκισμού και να αποδεικνύονται τελικά οι φανατικότεροι υπερασπιστές του!

Μία ακόμη εορταστική περίοδος παρήλθε, στις εκδηλώσεις της οποίας πρόσωπα με θεσμική εκπροσώπηση αλλά και οι γνωστές εξωθεσμικές – πλην όμως – κομματικά πασίγνωστες “γλάστρες” έδωσαν το “παρών” στο σύνολο αυτών!

Φορώντας “τα καλά τους”, περιφέροντας το πλαστό χαμόγελό τους και τείνοντας συνεχώς το χέρι προς κάθε πολίτη που συναντούσαν – γνωστό και άγνωστό τους – συστήνονταν... εμμονικά, επιδιώκοντας μέσω της συνεχούς δημόσιας εμφάνισής τους, να εντυπωθούν ως “φιγούρες” πολιτικές και παράγοντες του τόπου, ασχέτως αν η μόνη θέση που καλύπτουν και καταλαμβάνουν μέχρι σήμερα – επιτυχώς - είναι εκείνη του “θρόνου” της γελοιότητας!

Πήξαμε κατά το παρελθόν από την παρουσία τους σε κάθε εορτασμό εθνικής επετείου, σε κάθε θρησκευτική εορτή – μεγάλη και μικρή -, μπουχτίσαμε από την κουραστική εμφάνισή τους στην “πρώτη γραμμή” κάθε εκδήλωσης εγκαινίων και πλέον απηυδήσαμε και από τη δογματική προσήλωσή τους πάντοτε στο φαίνεσθαι και ποτέ στο είναι!

Στημένες, καλουπωμένες και ψυχρές συμπεριφορές, σαν τα κοστούμια “τα καλά τους” που σταθερά επιλέγουν και φορούν με ασφυκτικά δεμένες τις γραβάτες σε κάθε εορτή, νομίζοντας πως με αυτή τη στάση τους οικοδομούν μία σοβαρή πολιτική παρουσία, καταφέρνουν τελικά να πρωταγωνιστούν στην πιο γελοία σκηνή λαϊκισμού που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια πολλών πολιτών, εκθέτοντας παράλληλα και ίσως συνολικά, τα πρόσωπα με τα οποία συνυπάρχουν στις ίδιες κομματικές οργανώσεις!

Αντί μίας στιβαρής δημόσιας παρουσίας, ο τόπος σταδιακά δείχνει να πήζει μα και – δυστυχώς – να ανέχεται αυτήν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση – στα μάτια σοβαρών προσώπων - της όποιας ουσίας απέμεινε σε μεγάλες εκδηλώσεις!

Οι συγκεκριμένες παρουσίες λειτουργούν επιπλέον και σαν λιβανιστήρι προς τα πρόσωπα που διατηρούν τη δική τους δυναμική εκ θέσεως και μοιραία “πρωταγωνιστούν” σε μεγάλες εορτές κι εκδηλώσεις, πλαισιώνοντας μάλιστα κι έναν ακόμη κύκλο προσώπων μεταξύ των οποίων μαίνεται επίσης η αντιπαράθεση ή πιο ορθά μία εσωτερική και βαθιά διχόνοια!

Μάχη για μία ακόμη φορά σχετικά με το ποιος θα ακολουθήσει ακριβώς πίσω από τα πρόσωπα στα οποία εστιάζουν οι κάμερες, προκειμένου να προωθηθούν και να προβληθούν εκείνες οι επιεικώς άνοστες αυτοδιοικητικές παρουσίες, η ικανότητα των οποίων εξαντλείται μόνον σε στημένες ανακοινώσεις που “φτιασιδώνουν” με μεγάλη προσπάθεια το παντελώς κενό πολιτικό προφίλ τους!

Τί κι αν επικρατεί “θολό” τοπίο στα δημόσια πράγματα που αφορούν τον τόπο και που δεν αποκλείεται να τον ωθήσουν σε εκτροχιασμό από τις μέχρι σήμερα γνωστές ράγες - επιθυμίες των αυτοδιοικητικών για ομαλή ανάπτυξη, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα επιμένουν εμμονικά να κρατούν στάση πόζας..., ευνοώντας με την αδιαφορία τους για τα ουσιαστικά θέματα, την κατεύθυνση του να φορεθεί κοστούμι “κομπάρσου” σε έναν τόπο, που κατά το μακρινό παρελθόν είχε επιτύχει να αποτελεί συνώνυμο της προόδου σε κάθε επίπεδο!

Θεατρίνοι με πολιτικό “μανδύα” που επιδιώκουν μόνον και ξεκάθαρα την προσωπική προβολή τους, περιφέρονταν και θα συνεχίσουν να περιφέρονται δεξιά κι αριστερά, αποτελώντας τα πρόθυμα λιβανιστήρια σε κάθε εκδήλωση, ο χαρακτήρας της οποίας διολισθαίνει χρόνο με τον χρόνο σε φιέστα – βήμα προβολής ορισμένων μόνον προσώπων!

Πρόκειται τελικά, για πρόσωπα που βοηθούν στο να σαπίζει με γοργούς ρυθμούς το γενικό πολιτικό σκηνικό, αποτελώντας τους κορυφαίους υπηρέτες του λαϊκισμού, που ζητούν και προσβλέπουν πάντα στο απώτερο ψηφοθηρικό συμφέρον!

 

Ετικέτες: