Λαλίστατοι τοπικιστές και ύποπτες σιωπές

Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η έκδοση μίας ακόμη ανακοίνωσης με εντονότατο “χρώμα” τοπικιστικής προσέγγισης όσον αφορά στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στο νησιώτικο χώρο, αλλά και της ανάπτυξης νησιωτικών νομών, όταν αυτή μάλιστα προκύπτει... κατά τη διεξαγωγή μεγάλων συνεδρίων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση πανελλαδικά και τον παρόντα χρόνο στη μία πλευρά του Ν. Αιγαίου;

Ακόμη και για τους απλούς παρατηρητές, αναγνώστες, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο γεγονός ο χρόνος που επελέγη ξανά να έρθει στην επιφάνεια η ιδιαιτέρως προκλητική στάση ομάδας υπαλλήλων να απαιτήσουν τη μεταφορά της έδρας, εστιάζοντας σε αυστηρώς αριθμητικά δεδομένα και παραβλέποντας όχι μόνον τους λόγους ουσίας που προ πολλών ετών καθορίστηκε ως έδρα η Σύρος, αλλά ακόμη και τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων που διευκρίνισαν κατηγορηματικά πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ούτε και συζητείται!

Οι σκέψεις, οι συνειρμοί και τα συμπεράσματα αφήνονται στον κάθε αναγνώστη και νησιώτη, που ως μέλος μίας ενιαίας νησιωτικής κοινότητας, με τον ίδιο γεωγραφικό “βραχνά” του κατακερματισμού πάνω από το κεφάλι του, αντιλαμβάνεται πλήρως πως τα “ανοικτά” θέματα και προβλήματα σε επίπεδο διαβίωσης, σε επίπεδο μετακινήσεων, περίθαλψης και απρόσκοπτης εξασφάλισης της πρόσβασης στην εκπαίδευση, δεν διαφοροποιούνται ανάμεσα στους νομούς, αντιθέτως μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό αποτελούν κοινή δύσκολη καθημερινότητα όλων.

Ωστόσο, η έκδοση μίας νέας ανακοίνωσης, το περιεχόμενο της οποίας προωθείται και προβάλλεται ως ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα του Ν. Αιγαίου, επιδιώκοντας παράλληλα να αποκρύψει τον πασιφανή εμμονικό χαρακτήρα των συντακτών ή των εμπνευστών της, “οδηγεί” ξεκάθαρα σε δύο διαπιστώσεις.

Πρωτίστως, η απαίτηση της μεταφοράς βάσει αριθμών και ποσοτικών στοιχείων έρχεται να δείξει μία κοντόφθαλμη προσέγγιση σχετικά με το τί σημαίνει ενιαία περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και να προδώσει με εξαιρετικά αγενή τρόπο το μένος κατά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Η εμμονική στάση της περαιτέρω υποβάθμισης ενός νησιωτικού τόπου που στοχοποιείται προκλητικά ακριβώς επειδή βιώνει έντονα τα ιδιαίτερα προβλήματα που απαντώνται όμως - όπως προαναφέρθηκε - σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα, δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας και συμπόρευσης για διεκδίκηση καλύτερης καθημερινότητας προς όφελος όλων των νησιωτών, αλλά ξεκάθαρη συμπεριφορά πρόκλησης διχόνοιας και διάσπασης. Ξεκάθαρη πρόθεση και προσπάθεια περαιτέρω απαξίωσης ενός τόπου με ιστορία, γεωγραφική θέση τέτοια που του επέτρεψε να είναι η έδρα, παρά τις πολιτικές που του στερούν τα αυτονόητα!

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση διακρίνεται σαφώς η πρόθεση άσκησης κριτικής και διατύπωσης αντιπολιτευτικών αναφορών απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και τους διάφορους εκπροσώπους της που έχουν τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, αφού η απάντησή τους, προτρέπει τους υπερασπιστές του ενός νησιωτικού συμπλέγματος που φορούν “παρωπίδες” και αρνούνται να λειτουργήσουν συλλογικά ως νησιώτες, ακόμη όμως και συναδελφικά απέναντι στους συνεργάτες τους, να εξετάσουν νηφάλια τα ζητήματα που αναδεικνύουν, να κοπάσουν τη διχαστική τακτική τους και να υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση!

Η διατύπωση του “κολλήματός” τους και η επαναφορά του θέματος της έδρας ξανά και ξανά, μόνον ως νοσηρή σκέψη μπορεί να ερμηνευθεί, η οποία έρχεται να καλλιεργήσει “εμφυλιοπολεμικές” σκέψεις ανάμεσα σε δύο νησιωτικά συμπλέγματα, στα οποία οι άνθρωποι που κατοικούν βιώνουν ουσιαστικά την απομόνωση, προσπαθώντας κοπιαστικά να διεκδικήσουν λύσεις για όλα όσα εν έτει 2018 θα έπρεπε να παρέχονται ως τα απολύτως αυτονόητα!

Τελικά, τόσο οι συγκεκριμένες διχαστικές κραυγές, όσο όμως και οι ύποπτες... σιωπές αρμόδιων προσώπων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπερασπιστικά της αρμονικής συνύπαρξης των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, δεν μπορούν να μη “γεννήσουν” τον απλό συνειρμό πως αποτελούν προφανώς μία κι ενιαία προκλητική φωνή!

 

Ετικέτες: