Κακομούτσουνο Είναι...

Προφανώς και μία ακόμη άξεστη αποψάρα επί του θέματος των ημερών, δηλαδή της προσωρινής τοποθέτησης του γλυπτού του “Ερμή” στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, σχετικά με το αν αυτό ταιριάζει στα αυστηρώς προσωπικά γούστα μας ή όχι, θα ερχόταν να αυξήσει το θόρυβο και τη φασαρία που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες, χωρίς να προσθέτει τίποτα απολύτως στην ουσία της “υπόθεσης”, η οποία τυγχάνει... για καλή μας τύχη(!) να είναι η παρουσία στο νησί, τεσσάρων μεγάλων Γερμανών καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι οποίοι διδάχθηκαν κοντά στον σπουδαίο Markus Lüpertz.

Τα γεγονότα συγκεκριμένα από την τοποθέτηση του κεφαλιού του “Ερμή” στην παραλία της Ερμούπολης και μετά..., τα οποία ήρθαν και πρόδωσαν κατηγορηματικά, τη γύμνια του εσωτερικού μας κόσμου, την ακατέργαστη σκέψη μας, την ανοργάνωτη τοποθέτηση λέξεων σε “προτάσεις” προκειμένου να εκφραστεί τελικώς η ακαλαίσθητη... ψυχή μας, η κακόγουστη προσέγγισή μας απέναντι στον χώρο των εικαστικών, αλλά και να δηλωθεί η παντελής άγνοιά μας, όχι μόνον για τους τέσσερις Γερμανούς καλλιτέχνες (κάτι που θα ήταν αναμενόμενο ίσως κι αιτιολογημένο για όσους δεν προτιμούν να επενδύουν πνευματικά στην ενασχόλησή τους με αυτόν τον χώρο), μα ακόμη και για τον χώρο συνολικά της Τέχνης, της ζωγραφικής ειδικότερα, καθώς και της γλυπτικής!

Κι αν τα social media τελικά εξυπηρετούν κι ευνοούν ακριβώς αυτήν την απαίσια πραγματικότητα της διατύπωσης των εμετικών εξάρσεών μας που έχουν τη ρίζα τους αυστηρά μέσα μας κι όμως βρίσκουν αφορμή την Τέχνη – εν προκειμένω - για να έρθουν στο προσκήνιο, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά, πως, αυτά, τελικώς, βοηθούν και(!) στο να εξάγουμε συμπεράσματα για το Είναι μας.

Ο χείμαρρος των λεκτικών κραυγών που μετατράπηκαν σε δευτερόλεπτα σε ασύντακτες προτάσεις και βρισιές αναφορικά με το γλυπτό στην παραλία της πόλης του Γερμανού καλλιτέχνη, Lüpertz, οι δημόσιοι κι ατεκμηρίωτοι σχολιασμοί από κάθε πρόθυμο πολίτη που θέλησε να φανερώσει τη ροπή κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας του, απέναντι στον δημιουργό του, μα εμμέσως και σε όποιον προκάλεσε την άφιξη αυτών των καλλιτεχνών εδώ, δεν μπορεί παρά καταφανώς να σημαίνει πως είμαστε μία μικρή κοινωνία απροκάλυπτα και δυστυχώς, ασμίλευτη!

Μία κοινωνία απροκάλυπτα “απελέκητη”, που συνήθισε να συστήνεται αρχόντισσα, κοσμοπολίτισσα και πολιτισμένη, αν και χρόνια τώρα, βολεμένη στις παρωπίδες της!

Είναι γεγονός πως οι εικαστικές τέχνες δεν προσεγγίζονται πρόθυμα κι εύκολα από μεγάλη και πλατιά μερίδα κόσμου, ο οποίος όμως αν και με ευκολία τις προσπερνά, ωστόσο και δυστυχώς, με την ίδια ευκολία κριτικάρει ορισμένα έργα, χωρίς να έχει γνώση των δημιουργών τους, του ύφους τους και της πορείας τους, αλλά ας το ομολογήσουμε, ούτε στοιχειωδώς γνώση για τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα ακόμη και κορυφαίων και σπουδαίων καλλιτεχνών και εικαστικών, οι οποίοι έχουν καταθέσει το ταλέντο τους στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης!

Σε μία κοινωνία με πολίτες όμως, των οποίων οι προσλαμβάνουσες θα λειτουργούσαν γενικότερα και κυρίως χωρίς φόβο απέναντι σε ό,τι εκκεντρικό, ιδιαίτερο, διαφορετικό κι άγνωστο μέχρι στιγμής, η λογική επισημαίνει πως οι ίδιοι πρωτίστως, θα έπρεπε να ένιωθαν την ανάγκη να φιλοξενήσουν την ελεύθερη έκφραση, που προσφέρθηκε στην πόλη τους, να πάρουν αφορμή να τη μελετήσουν, να την προσεγγίσουν στον βαθμό που ο καθένας επιθυμεί και μετά, να τοποθετηθούν!

Ο όποιος αφορισμός έρχεται άνευ γνώσης και με περίσσια ευκολία, έρχεται να δηλώσει μόνον, πως ως άνθρωποι αναφορικά με την Τέχνη, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τον απλό συλλογισμό πως πρωτίστως, σημαίνει παρατήρηση! Και αναμφισβήτητα η παρατήρηση, συνοδεύεται τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο από σιωπή κι εσωτερικό διάλογο με αυτό που σου απευθύνει ο καλλιτέχνης!

Περισσεύει οποιαδήποτε άλλη κριτική, αφού συμπερασματικά, μόνο κακομούτσουνο... αποδεικνύεται ότι είναι το υπερμεγέθες “Εγώ” μας και το ανισόρροπο “Είναι” μας!

ΥΓ. Άκομψη η διευκρινιστική ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτισμού που έσπευσε να “βγάλει” από πάνω της την όποια ρετσινιά εκτίμησε πως της απέδωσε η κάθε εύκολη αποψάρα, ξεχνώντας(!) να ΠΡΟΤΡΕΨΕΙ θερμά τον κόσμο να επισκεφθεί την Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Ετικέτες: