Διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη

Όταν στη μεσοθητεία μιας αυτοδιοικητικής παράταξης που ασκεί διοίκηση, καταγράφονται οι πρώτες αναταράξεις, με αποχωρήσεις, διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις μελών της, τότε η μελλοντική της πορεία τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενότητα και την αραγή της σύνθεση, γιατί ανάλογες αμφιβολίες για το μέλλον της προκαλούνται και από τον τρόπο που επιλέγει να διοικήσει.

Όμως, τι άλλο από σαθρό μέλλον θα μπορούσε να αναμένεται για μία παράταξη που εν τη γενέσει της προβλημάτισε, με επικέντρωση της δημιουργίας και της δομής της στο πρόσωπο του επικεφαλής, μακριά από κάθε διεργασία συλλογικότητας.

Οι κοινές κομματικές καταβολές στάθηκαν αρκετές, εν αρχή, για τη σύμπραξη στελεχών, που πλαισίωσαν την προσωποκεντρική σύσταση της.   

Μόνο που το στοιχείο αυτό δεν στάθηκε ικανό για τη διατήρηση της ενότητας, η οποία έδειξε από νωρίς να διαρρηγνύεται, όταν ο ηγεμονικός αυταρχισμός, η διχαστική λογική, οι πολιτικές επιλογές, η προπαγανδιστική αυτοπροβολή, οι πρακτικές μεθοδεύσεων, στοχοποιούσαν και εξέθεταν το σύνολο των μελών της.

Στοιχεία που όχι μόνο δεν τύγχαναν κοινής αποδοχής, αλλά ούτε καν της ανοχής όσων στελεχών δεν αποδέχθηκαν να υπηρετήσουν τον ρόλο των προθύμων, για την διατήρηση της εύνοιας και της θέσεως εξουσίας.

Αντιθέτως είναι τα ίδια στοιχεία που προκάλεσαν την απόφαση διαγραφών των διαφωνούντων και ισχυροποίησαν την δική τους κίνηση ανεξαρτητοποίησης.

Η δομή της παράταξης, δηλαδή αυτής της συνάθροισης ατόμων, παράταιρων όμως αξιακών σταθερών, αποδείχθηκε απολύτως ξένη και ιδιαιτέρως ευάλωτη στην πολυφωνία, τις ανοιχτές διαμορφώσεις πολιτικών, τις στοιχειώδεις αρχές της σύνθεσης απόψεων, την ανάπτυξη της διαλεκτικής, επιβεβαιώνοντας τη δομική της σαθρότητα.

Η αμφισβητούμενη πολιτική δυναμική της, η ευτελής επιχειρηματολογία, οι αγοραίοι κανόνες που ορίζουν τη λήψη αποφάσεων, η ανακολουθία λόγων και έργων, η βερμπαλιστική ρητορική, η εκμετάλλευση συγκυριών, αποτέλεσαν τις αιτίες δημιουργίας εσωτερικών αδιεξόδων, οπότε επακόλουθα οδήγησαν στην απογοήτευση και κατ’ επέκταση στη διάλυση.

Και κάποιοι τελικά κατάφεραν κι απεγκλωβίστηκαν, κατάφεραν και απεμπλάκησαν, κατάφεραν τουλάχιστον και διασώθηκαν.

Για το αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών και την εξέλιξη της δικής τους πορείας, αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά μόνο από τους ίδιους, από την στάση τους στην μετέπειτα πορεία των πραγμάτων, επαληθεύοντας ή ακυρώνοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Για αυτούς όμως που παραμένουν να σέρνονται από διοικητικές ανεπάρκειες σε αποτυχημένες αποφάσεις, από κοινωνική απαξία σε πολιτικό φιάσκο, ας προσπαθήσουν να ανασυντάξουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την κατακερματισμένη τους αξιοπιστία και να αποδείξουν ότι διαθέτουν κάποιο ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας.

 

Διαβάστε ακόμα