Όλο τον χρόνο Άνοιξη στη Βιβλιοθήκη μας

Κάθε πολιτιστικό καλοκαίρι κρύβει και «εκπλήξεις». Εκτός από τις «ηχηρές» εκδηλώσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού από την ώρα της ανακοίνωσής τους μέχρι και τη μεγάλη ημέρα, στην πορεία ανοίγονται κι άλλα «μονοπάτια», τα οποία δεν είχες καν φανταστεί. Μονοπάτια, που είτε τα συλλαμβάνει το μάτι, είτε τα αντιλαμβάνεται μόνο ο νους. Διαπιστώσεις που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα και επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο, το πηγμένο μυαλό σου.

Είναι νωρίς για να προβεί κάποιος σε απολογισμό. Πολλοί θα έλεγαν ότι στη Σύρο, τώρα ξεκίνησε -και επίσημα- το καλοκαίρι. Η επισκεψιμότητα σταδιακά αυξάνεται και οι εκδηλώσεις πληθαίνουν, καταλαμβάνοντας πλέον όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τους δύο πρώτους μήνες, πλούσιο ήταν κυρίως το «μενού» της Παρασκευής και του Σαββάτου, με κάποιες εξαιρέσεις, λόγω των πολυήμερων φεστιβάλ. Μόλις οι παχιές οι μύγες έκαναν την εμφάνισή τους, οι εκδηλώσεις άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα ραπανάκια, επί καθημερινής βάσεως. Γεγονός θετικό, γιατί οι επιλογές για κατοίκους και επισκέπτες είναι άπειρες, αλλά ο κίνδυνος να σου γίνει ο εγκέφαλος –φραπέ ελλοχεύει. Από ένα σημείο και μετά, ξεχνάς όχι μόνο, τι έφαγες το μεσημέρι, αλλά πού ήσουν και το προηγούμενο βράδυ. Σε φεστιβάλ; Σε έκθεση ζωγραφικής; Σε συναυλία ή στο πάτωμα ανάσκελα με τα πόδια μέσα σε λεκάνη με νερό;

Για το λόγο αυτό, άργησα να συνειδητοποιήσω κάποια πράγματα. Το τοπίο της σκέψης μου άρχισε να καθαρίζει πριν από λίγες ημέρες. Το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης για το αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η ηχογραφημένη απαγγελία του ποιήματος «Και σε θυμάμαι ντυμένος Άμλετ» από τον ίδιο τον δημιουργό, προκάλεσε ρίγος στην ψυχή των παρευρισκόμενων που κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσο πολύ κόσμο στη Βιβλιοθήκη μας, τουλάχιστον στα χρόνια που εργάζομαι και παρακολουθώ τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Καθιστοί και όρθιοι σε κάθε γωνιά. Από την πόρτα και τα σκαλάκια, μέχρι πίσω από το γραφείο της υπηρεσίας και έξω από τα ανοιχτά παράθυρα της Βιβλιοθήκης. Σε άλλη περίπτωση, η αγοραφοβία μου θα είχε εκδηλωθεί. Εν προκειμένω όμως, ήταν τέτοια η δύναμη των λόγων για τον Μάνο Ελευθερίου, τόσο έντονα τα συναισθήματα που πάλευαν μέσα στην καρδιά σου (θλίψη, μελαγχολία, υπερηφάνεια, εκτίμηση, θαυμασμός), που τίποτα άλλο δεν ήταν ικανό να σου αποσπάσει την προσοχή.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε, πάλι στη Βιβλιοθήκη, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Λογαρά, ο οποίος συμμετείχε και στη χθεσινή εκδήλωση. «Δύο εκδηλώσεις σερί» σκέφτηκα και ξαφνικά, μία λάμπα άναψε πάνω από το κεφάλι μου. Αναζήτησα στο αρχείο της εφημερίδας, τα πιο πρόσφατα κείμενα που αφορούν στις δράσεις της Βιβλιοθήκης. Στα μέσα Μαΐου, παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Οι πόλεις των χρυσών ανθρώπων» του Ιωάννη Πίππου και «ΛΟΓΟτεχνήματα» του ΕΠΑΛ Σύρου. Στις αρχές Ιουνίου, λειτούργησε στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης το «Δωμάτιο απόδρασης» που δημιούργησε το 6ο Δημοτικό Σχολείο. Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σωτήρη Ντάλη “Η «Δύσκολη» Ευρώπη: Σε αναζήτηση της Νέας Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης” και τον Ιούλιο παρουσίασαν έργα τους οι συγγραφείς Λένα Μαντά και James Antoniou, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διοργανώθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο η παρουσίαση του λευκώματος «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα 1863-1973». Ο Αύγουστος μπήκε πριν από λίγες ημέρες και η Βιβλιοθήκη έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις. Ο συνολικός αριθμός των καλοκαιρινών δράσεων της δομής – μέχρι αυτή τη στιγμή- είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Το σημερινό «πρόσωπο» της Βιβλιοθήκης δε θυμίζει σε τίποτα εκείνο των προηγούμενων ετών. Η Βιβλιοθήκη είναι και πάλι ένα ενεργότατο πολιτιστικό κύτταρο, που ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται, αλλά κάποτε κατέβασε «στροφές» και κλείστηκε σε ένα αόρατο καβούκι, λόγω των λανθασμένων πολιτικών και επιλογών του παρελθόντος. Κι όμως, μετά τις θαλασσοταραχές και τα απόνερα, η Βιβλιοθήκη βρίσκεται και πάλι στον αφρό, με ηχηρή παρουσία στο πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού. Παρότι οι εκδηλώσεις της θα μπορούσαν να αποτελούν μία ξεχωριστή ενότητα στον έντυπο οδηγό του «Σύρος – Πολιτισμός», ο τρόπος με τον οποίο αυτές αναδύονται στην επιφάνεια και αγκαλιάζονται από το αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο τραβάει όλα τα βλέμματα και μας βγάζει από τη ρουτίνα μας. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στις υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης, οι οποίες υπερβάλλουν εαυτόν, όσο και στην εντεταλμένη σύμβουλο, Μαρίζα Αγγελοπούλου η οποία ήρθε για να φέρει την άνοιξη και να τη διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα σέβη μας!