Της μόστρας

Θέλεις να αγιάσεις και δεν σ’ αφήνουν.

Να έτσι για να ξελαργάρει λίγο το μυαλό και να αδραχτεί η ευκαιρία για μία ανάσα πολιτισμού, κάποιες εκδηλώσεις μεστές ουσίας και περιεχομένου αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία.

Η συμμετοχή σε γεγονότα και δρώμενα άλλοτε ακαδημαϊκού, άλλοτε μουσικού ή θεατρικού περιεχομένου, έχει για τον κάθε ένα διαφορετικές αφετηρίες, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μία ευκαιρία για διασκέδαση.

Αυτά για τον κάθε κανονικό άνθρωπο, που πηγαίνει για να ικανοποιηθεί και να απολαύσει, να περάσει ένα ευχάριστο δίωρο, με τα επακόλουθα του, που μπορεί να είναι η πρόκληση θαυμασμού, η άσκηση κριτικής ή ακόμα και η έκφραση απογοήτευσης για το αποτέλεσμα.

Όμως για τους θεσμικούς εκπροσώπους, για όσους κυκλοφορούν προτάσσοντας την ιδιότητα του δημόσιου τίτλου τους, αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα ή είναι έως και ανύπαρκτα.

Ζητούμενο γι’ αυτούς είναι να κάνουν μία θεαματική είσοδο στον χώρο, με δεδομένο τον ψηφοθηρικό υπολογισμό της εμφάνισης τους, να αρχίσουν τις χειραψίες και να μοιράσουν πλατιά χαμόγελα, ώσπου να καθίσουν καμαρωτοί στις πρώτες τιμητικές θέσεις των επισήμων.

Την προσφορά τους στα κοινά την υπολογίζουν από τον αριθμό ψήφων που βλέπουν στο κοινό, δείκτης της αποδοτικότητας του έργου τους είναι τα χέρια που θα σφίξουν, την πολιτική τους αξία την μετρούν με τον αριθμό της θέσης που θα έχουν στην πλατεία, με την κατήφεια και τα νεύρα τους να είναι εμφανή όταν βρεθούν στριμωγμένοι σε κάποια γωνία ή στη δεύτερη σειρά καθισμάτων.

Η θεσμική τους βαρύτητα, από τους χώρους των αποφάσεων και άσκησης διοίκησης μεταφέρεται, ενδεδυμένη φτερά παγωνιού, στα θέατρα και τις πλατείες.

Η παρουσία τους υπαγορεύεται από την ανάγκη επίδειξης με κάθε τρόπο, με μόνο κριτήριο τη δημοσιότητα και την απαθανάτιση τους στα φωτογραφικά στιγμιότυπα των πάσης φύσεως εκδηλώσεων.

Με βιάση και απαράμιλλη ταχύτητα αναρτούν την απαθανάτιση τους σε κάθε γεγονός στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο διαδίκτυο, με το απαραίτητο πάντοτε γλυκανάλατο σχολιασμό, αρκεί να μάθει και ο τελευταίος ψηφοφόρος ότι ο αιρετός του εκπρόσωπος έχει έντονη κοινωνικο-πολιτιστική δραστηριότητα και διασκεδάζει μαζί με τον λαό, για να πάρει τα πολυπόθητα like, από τα οποία τελικά τρέφονται και τα οποία μεταφράζουν ως μελλοντικές ψήφους.

Η συνεχής τους παρουσία σε κάθε γιορτή και δρώμενο γεννά την απορία εάν τελικά τους μένει καθόλου χρόνος ή έστω η αναγκαία ικμάδα που απαιτεί η θέση τους για την άσκηση του διοικητικού τους έργου, το οποίο τελικά φαίνεται ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές αυτού του είδους οι δημόσιες εμφανίσεις όλο και πληθαίνουν, μετρώντας από τώρα το πιθανό τους κέρδος στην κάλπη.

Ίσως και κάποιοι να βγουν κερδισμένοι, όμως σίγουρα χαμένοι είναι οι πολίτες και η πολιτική ζωή του τόπου, όταν η φαιδρότητα υπερισχύει της αξιοπρέπειας, της αποτελεσματικότητας και της σοβαρότητας.