«Να φύγουνε, να πάνε αλλού»

Πού όμως; Γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι, γεωγραφικά. Στην Ερμούπολη δεν τους θέλετε, σας χαλάνε την αισθητική. Στο Αθλητικό Κέντρο επίσης, σας χαλάνε και την αισθητική και την ηρεμία. Τα Τάρταρα… πώς σας φαίνονται; Να τα υιοθετήσει ο Δήμος ως πολιτιστικό χώρο για να στέλνει εκεί όλες τις εκδηλώσεις που δε σας αρέσουν; Ή κλίνετε περισσότερο προς τον Καιάδα; Όλα τα «απολωλότα πρόβατα» να πάνε μια και καλή από κει που ήρθαν…;

Είπαμε να κάνουμε την τρίχα τριχιά, αλλά εδώ η τρίχα κοντεύει να φτάσει μέχρι την Τήνο. Την ξεχειλώσαμε, φτάνει. Συν ότι κάποιες γλώσσες τρώνε τα λεφτά τους στην αποτρίχωση. Δύο χρόνια τώρα έχουν μαλλιάσει να λένε τα ίδια και τα ίδια. Πιο γραφικές και από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Ναι, αλλά εκεί θα βρεθείς το καλοκαίρι για να φωτογραφήσεις το ηλιοβασίλεμα. Στη Σύρο, ποιος θα έρθει για να απαθανατίσει στόματα που βγάζουν αφρούς; Ενώ η δημιουργία πρωτότυπων και ευφάνταστων τοιχογραφιών από νεαρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες αποτελεί ισχυρότερο δέλεαρ.

Ωστόσο, ο φίλος των γκράφιτι βιώνει εσωτερικά έναν διχασμό. Τι να κάνει; Να κλείσει ξενοδοχείο για τη διαμονή του στο νησί ή να τη βγάλει στο Τμήμα, κάνοντας παρέα στους διοργανωτές για να γλιτώσει και τα έξοδα; Διότι, είναι κι αυτό ένα πρόβλημα. Δεν γίνεται να έρχεσαι από την άλλη άκρη για να περάσεις καλά και ξαφνικά να σου πουν, «αντέστε να κοιμηθείτε, το πάρτι σχόλασε, γιατί και να βήξουμε ακόμα, θα μας στείλουν το περιπολικό».

Το δίκιο βρίσκεται κάπου στη μέση. Από σένα εξαρτάται το αν θα παραμείνεις εκεί, ή αν θα επιλέξεις στρατόπεδο. Δεν είπε κανείς ότι οι κάτοικοι ενός τόπου πρέπει να βρικολακιάσουν για τρεις συνεχόμενες νύχτες, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά ένα φεστιβάλ. Άλλοι δουλεύουν την επόμενη μέρα, άλλοι είναι κουρασμένοι κι άλλοι έχουν αλλάξει πρόσφατα κουφώματα και δε θέλουν να τους πέσει το παράθυρο στο κεφάλι από τα υψηλά ντεσιμπέλ. Από την άλλη βέβαια, η ενόχληση που προκαλεί το μουσικό μέρος μιας διοργάνωσης σε μια μερίδα ανθρώπων δεν είναι και λόγος να πούμε στους υπεύθυνους «bye bye love, bye bye happiness».

Μήπως τελικά το πρόβλημα παραμένει άλυτο επειδή ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων και να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Το Stray Art Festival μπορεί να αυτοχαρακτηρίζεται «αδέσποτο» επειδή υπηρετεί την Τέχνη του Δρόμου, στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι ξέμπαρκο. Οι φοιτητές που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία δε ρίχνουν κλήρο για να δουν κάθε χρόνο ποια περιοχή του νησιού θα «αναγεννήσουν» (σύμφωνα με τους φίλους) ή θα «αναστατώσουν» (σύμφωνα με τους εχθρούς). Λαμβάνουν ειδική άδεια από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι και υποστηρίζουν θερμά τη διοργάνωση, αναγνωρίζοντας ότι δικαιούται μία θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου. Ναι, αλλά στην πράξη, οι φορείς αυτοί που λένε στους υπεύθυνους «είμαστε μαζί σας, προχωρήστε», έχουν πλήρη γνώση για όλα όσα σχεδιάζονται;

Γιατί αγαπητέ Δήμε, πριν παραχωρήσεις δικό σου χώρο για τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ, πρέπει πρώτα να είσαι ενημερωμένος για να προλάβεις καταστάσεις. Αλλιώς μη σου κακοφαίνεται, που κάποιος δημότης (μελλοντικός ψηφοφόρος) θα σε πάρει τηλέφωνο πουρνό-πουρνό για να σου κάνει παράπονα, επειδή δεν έκλεισε μάτι όλο το βράδυ. Αν είχες προβλέψει κάποια πράγματα, θα είχες αποφύγει τις αναπάντητες κλήσεις παντού. Δηλαδή; Κάθεσαι με τους διοργανωτές γύρω από ένα τραπέζι και ρωτάς: Μέχρι τι ώρα θέλετε να παίζει η μουσική; Μέχρι τις 06:00 σου λένε αυτοί, όχι μέχρι τις 00:00 απαντάς εσύ. 04:00 αντιπροτείνουν εκείνοι. Όχι 02:00, το κατεβάζεις εσύ. Χτυπάς το σφυρί. Έκλεισε. Και με αυτόν τον τρόπο, όλοι (διοργανωτές, περίοικοι, φορείς κλπ) θα γνωρίζουν ότι το πάρτι θα διαρκεί έως τις 02:00. Μετά νάνι. Ή λες, κάντε τις τοιχογραφίες σας εδώ, για τις οποίες πρέπει να έχεις και μια ιδέα (μην τις δεις μετά και πεις, θα φέρω μπογιατζή να περάσει ένα χέρι ασβέστη) και τα πάρτι σας αλλού, στον Πύργο, στον Άρη, στον Κρόνο, εκτός αν βρεθεί κι εκεί ο E.T. να κάνει κι αυτός μηνύσεις.

Αλλά όχι, «έλλειψη σεβασμού» όταν δίνετε εσείς το ελεύθερο. Πρέπει δηλαδή και για τις Δέκα Πληγές του Φαραώ να φταίνε οι φοιτητές; Νισάφι πια.

Διαβάστε ακόμα