Εκλογολογία

Όλα πλέον κινούνται γύρω από μία κάλπη.

Σαν από καιρό ξεχασμένα, παραμένουν τα θέματα της καθημερινότητας αφημένα στην άκρη, εκτός από όσα μπορούν να λειτουργήσουν ψηφοθηρικά, οπότε ξεπροβάλλουν και απασχολούν στο βαθμό και το μέτρο της δημιουργίας εντυπώσεων.

Από την άλλη όμως είναι και όσα μπορεί να κρίνονται ως «επικίνδυνα» προεκλογικά, παρ’ όλα αυτά έρχονται και «αναδύονται» στην επιφάνεια, λόγω των χρόνιων και ανεπίλυτων προβλημάτων, που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους διοικούντες και διεκδικητές εκ νέου των θώκων.

Με μία απλή ταξινόμηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, οι πολιτικές ισορροπίες σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας, αποδεικνύονται απλές, παρά τη συνθετότητα της πρώτης ματιάς.

Αν και η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών φαντάζει ακόμα μακρινή, παρά την χιλιοστή απαίτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να προκριθούν συγκεκριμένα πρόσωπα στις βουλευτικές λίστες.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δεν επιδεικνύεται καμία βιασύνη για εκλογές, καθώς κρίνεται ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του κυβερνητικού έργου, το οποίο πλέον μπορεί να δώσει καλύτερα δείγματα γραφής, με την άνεση που προσφέρει η απαγκίστρωση από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Αντιθέτως από την πεισματική εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επάνοδο της στην εξουσία, έχει υπάρξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μία πολωτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ εντονότατες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της για την επιλογή υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της, στοχεύοντας στην ανανέωση, με πρώτη κίνηση ακόμα και την αλλαγή του σήματος του κόμματος, όπως παρουσιάστηκε μόλις χθες.

Στο νομό, πέραν των παλαιών προσώπων, που έχουν ήδη υπουργικές περγαμηνές και θεωρούνται όχι απλώς δεδομένοι αλλά και ρυθμιστές της σύνθεσης του ψηφοδελτίου, όλα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για νέο «αίμα», προκειμένου να παρουσιαστεί η εικόνα των άφθαρτων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παραγκωνισθούν γνωστοί και μη εξεραιτέοι κομματικοί «μαϊντανοί» και να προκριθούν νέα στελέχη, με πλέον σίγουρη να θεωρείται η υποψηφιότητα γνωστού προσώπου από το νομικό χώρο της Σύρου.

Στο πιο περιορισμένο πεδίο, όπως αυτό ορίζεται στο πλαίσιο της Περιφερείας, τα δείγματα σαφή και οριοθετημένα.

Από την μία πλευρά η δεδομένη παρουσία, που δοκιμάστηκε ήδη στην άσκηση διοικητικού έργου, με το βάρος που επιφορτίζουν οι επιλογές αμφισβητούμενων πολιτικών συμπεριφορών και το πλήθος των αποχωρήσεων κυρίως όλων των νέων στελεχών της, που όμως επιχειρεί να σταθεί στη διεκδίκηση με κομματικές υποστηρίξεις, αμφιβόλου αποτελέσματος, λόγω της ασυμφωνίας προς την κομματική πειθαρχία η οποία ήδη δηλώνεται ευθαρσώς.

Όπως όλα δείχνουν, το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυσκολεύει πρόσωπα που βρέθηκαν να κατέχουν θέσεις ως δοτοί, τα οποία πλέον θα πρέπει να κυνηγήσουν τη σταυροδοσία, με τις επαναλαμβανόμενες όμως αποτυχίες του πολιτικού τους παρελθόντος να τους κατατρέχουν, συνεπικουρούμενες και από την ανυπαρξία έργου και απολύτως ανεπιτυχή και μηδενικού αποτελέσματος άσκηση διοίκησης, την οποία συγκυριακά ανέλαβαν.

Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό και με την έντονα προβαλλόμενη κομματική υποστήριξη, ίσως οδηγήσει στην αναζήτηση υποψηφίων από τη δεξαμενή των κομματικών νομαρχιακών ή τοπικών οργανώσεων.

Αντίπαλο «δέος» η συσπείρωση δοκιμασμένων και έμπειρων αλλά ταυτόχρονα και νέων προσώπων, που αφήνοντας κατά μέρος τις κομματικές τους ταυτότητες προσβλέπουν σε μία αποτελεσματικότητα συνεργατικής προσπάθειας.

Οψόμεθα!

Διαβάστε ακόμα