Δεν τους σκιάζει “αλυσίδα” καμιά...

Καλοδεχούμενη είναι μία ακόμη μεγάλη “αλυσίδα” με διάφορα είδη δώρων, παιχνιδιών και ειδών σπιτιού στον τόπο, κυρίως δε από τον εμπορικό κόσμο που δραστηριοποιείται ήδη στην τοπική αγορά, αφού η παντελής απουσία αντίδρασης, διαφωνίας ή έστω και σχολίων ανησυχίας και προβληματισμού, επιβεβαιώνει το θερμό καλωσόρισμα από μέρους του!

Η πρόσφατη συζήτηση δημοσίως στο συλλογικό όργανο του Δήμου περί επιχειρηματικής δραστηριοποίησης πολυκαταστήματος, δεν συνάντησε καμία διαφωνία από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, παρά μόνο την λαϊκίστικη φωνή αιρετών που θέλησαν να σκιαγραφήσουν ένα προφίλ υπέρ του μικρομεσαίου επιχειρηματία, χωρίς όμως ο ίδιος να το έχει ανάγκη!

Η μη παρουσία ή εκπροσώπηση μέλους ή μελών του Εμπορικού Συλλόγου απέδειξε πως το μικρό μαγαζί, το μικρομεσαίο εμπορικό κατάστημα στον τόπο, υποδέχεται με θέρμη τον υπέρμετρο ανταγωνισμό, στο όνομα της υγιούς οικονομικής πορείας μετά από πολυετή κρίση, που θα χαρίσει στους καταναλωτές την επιλογή – δια ζώσης – πλέον, αγοράς του πιο φθηνού προϊόντος.

Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου δεν τα σκιάζει “αλυσίδα” καμιά, αφού ως φαίνεται, ακόμη κι αν πρόκειται να πρέπει να ανταγωνιστούν τον τζίρο και την οικονομική δύναμη ενός ισχυρού πολυκαταστήματος, το οποίο με έμμεσο τρόπο “τρυπώνει” στις μικρές κοινωνίες, δείχνουν σίγουρα(!) για την οικονομική επιβίωσή τους!

Αυτοπεποίθηση αισθάνονται τα μέλη της εμπορικής τάξης του νησιού, τα οποία επ΄ ουδενί δεν αγωνιούν για τον σκληρό ανταγωνισμό που θα προκύψει, αφού πιστά στα θαύματα που κάνει η “αόρατος χειρ” της ελεύθερης οικονομίας, αδημονούν για τον χρόνο εκείνον, κατά τον οποίο θα κληθούν να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδά τους, να “απολέσουν” θέσεις εργασίας, αλλά και να ρίξουν στον “πάτο” τις τιμές των προϊόντων τους για να κρατήσουν(;) με νύχια και με δόντια τους καταναλωτές!

Καμία αγωνία δεν προκύπτει για τον μικρομεσαίο έμπορο, από τον υπερδιπλάσιο χώρο που θα καλύψει η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο, αφού το μικρό μαγαζάκι της πόλης, δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στα αμείλικτα αποτελέσματα του ανταγωνισμού.

Η θεωρία πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και πως στην ελεύθερη αγορά, σταδιακά ο μικρομεσαίος εξαφανίζεται από προσώπου γης, αντιλαμβάνεται... ο εμπορικός κόσμος, πως δεν έχει εφαρμογή στον πάντα ευλογημένο... τόπο μας, παρά τα συνεχή λουκέτα που έφερε η κρίση και τα οποία μέχρι προσφάτως ήταν ο λόγος των πολλών δηλώσεων αγανάκτησης εκ μέρους του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στον Τύπο.

Μοναδικό μέλημα των εμπόρων πλέον, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η οποία θα προκύψει – πράγματι – όταν κληθούν τελικά οι ίδιοι να τροποποιήσουν συνολικά τις τιμές των προϊόντων τους και συγκεκριμένα να τις μειώσουν, ώστε να μη δουν τον όποιο τζίρο τους, να μηδενίζεται απόλυτα μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι όποιοι φόβοι σκεπτόμενων ανθρώπων περί διαμόρφωσης μίας ακραίας οικονομικής “μάχης” που θα αυξήσει ενδεχομένως τα λουκέτα στα μικρομάγαζα και θα βγάλει λίγα άτομα ακόμη – σταδιακά - στην ανεργία, δεν προκαλούν πονοκέφαλο στους ίδιους τους εμπόρους, οι οποίοι δήλωσαν την οικονομική άνεσή τους, μέσω της απουσίας του για θέματα που τους αφορούν και θα τους επηρεάσουν άμεσα!

Γνωστά τα όποια θέματα συνεννόησης του εμπορικού κόσμου, όπως επίσης πασίδηλα τα όποια θέματα μη ουσιαστικής... εκπροσώπησής του σε ζητήματα άκρως σοβαρά! Γνωστές όμως και οι ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί μόνη της και ανεμπόδιστη η ελεύθερη αγορά!

Δεδομένης της απραξίας και της όποιας αντίθετης φωνής ΔΕΝ εκφράστηκε έστω και για την τιμή των όπλων, οι ίδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως, όσα παράπονα, προβληματισμούς και φόβους εκφράσουν στο εξής, θα ακούγονται απλώς σαν ένας μακρινός αχός!

 

Ετικέτες: