Επιχειρηματολογία “μηδέν”

“Βράζει” η προεκλογική “χύτρα” στα αυτοδιοικητικά και με πάσα ειλικρίνεια όσες δημοσιογραφικές πληροφορίες συλλέγονται για το πολιτικό σκηνικό λίγους μήνες πριν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ηρεμία και ασφάλεια για την ποιότητα του κλίματος της αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα...

Η Αριστοτελική ρήση “ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον” μοιάζει από καιρό να μην αντανακλά την πραγματικότητα που ζούμε, καθώς πολίτες, αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται σε θώκους και θέσεις ευθύνης, αντιμετωπίζουν με παρωπίδες τα δημόσια πράγματα και τις κοινές του τόπου υποθέσεις, με αποτέλεσμα πυξίδα... για τους περισσότερους να είναι η εξυπηρέτηση των αυστηρά προσωπικών συμφερόντων τους και η ικανοποίηση της φιλοδοξίας τους.

Ο τόπος μας, αν και δεν έχει την τιμή... ακόμη να γνωρίζει επισήμως τις υποψηφιότητες που θα του φορεθούν “καπέλο”, για να τον διοικήσουν αν αναδειχθούν και εκλεγούν, σήμερα, δείχνει να περιτριγυρίζεται από μία “θηλιά” φθηνού πολιτικού επιπέδου, που χαρακτηρίζεται για την παντελή απουσία επιχειρηματολογίας και την έλλειψη πολιτικής σκέψης και γνώσης, με αποτέλεσμα να προμηνύεται απογοητευτική η περίοδος που θα ακολουθήσει για κάθε ψύχραιμο και λογικό νου.

Στα διάφορα πηγαδάκια, στις διάφορες συνάξεις, καθώς όμως και σε πολλές εκδηλώσεις στις οποίες δίνει το “παρών” και μία μεγάλη μερίδα κόσμου που προφανώς και θα αποτελέσει τη δεξαμενή των ψηφοφόρων, από εν δυνάμει υποψηφίους, εκστομίζονται αμίμητες αναφορές για τη σημερινή πολιτική κατάσταση του τόπου, που ματαίως φιλοδοξούν... να αποτελέσουν κριτική ουσίας, αφού στερούνται περιεχομένου!

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί το πρώτο σπουδαίο... επιχείρημα που λέγεται συστηματικά και προδίδει πολιτικό ορίζοντα... και έδαφος... αντιπαράθεσης με ουσία...! “Να φύγει αυτός” είναι η φράση που εκσφενδονίζεται από κάθε έναν που δείχνει θυμωμένος σαφώς, αλλά δεν γνωρίζει με σαφήνεια τους λόγους, για τους οποίους επιθυμεί διακαώς να αλλάξει ο “αυτός” και να έρθει ο “εκείνος”!

Καμία ξεκάθαρη αποκάλυψη μέχρι σήμερα και καμία κριτική τοποθέτηση που να αναδεικνύει τις άκαρπες ή άστοχες ή μη οργανωμένες πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον τόπο σε στασιμότητα!

Αν και υπάρχει πεδίο πρόσφορο για ουσιαστική αντιπαράθεση, ωστόσο μέχρι σήμερα, “σημαία” μίας ομάδας(;) που επιδιώκει όπως λέει την αλλαγή, φαίνεται να αποτελεί η μία και μοναδική φράση “να φύγει αυτός”, με το όποιο πρόγραμμά της, με το οποίο προσπαθεί να “ψαρεύει” ακόλουθους, να περιορίζεται στην κενή οπτική των εμμονών!

Επιπλέον, άκρως απογοητευτική αλλά και σχεδόν εμετική, αποτελεί η δημόσια παρουσία... ορισμένων ανθρώπων που αν και κινούνται στον χώρο του πολιτισμού, έχουν – από σήμερα – σηκώσει δάχτυλο και δημοσίως τονίζουν κατηγορηματικά πως “μόλις αναλάβουμε εμείς, αυτά θα κοπούν”.

Πρόκειται για ένα ακόμη “επιχείρημα” των ανθρώπων που προφανώς ονειρεύονται μία Ερμούπολη μόνον, για τόπο τους και μάλιστα, περιχαρακωμένη στα στενά όρια του προσωπικού ορίζοντά τους, που έχει μάθει να βλέπει μόνον το παρελθόν χωρίς να μπορεί να διακρίνει τα μηνύματα που αυτό “έκρυβε” για ένα καλύτερο μέλλον!

Στον ανεπίσημο μέχρι στιγμής όμως, προεκλογικό στίβο, η “επιχειρηματολογία” δεν εξαντλείται στα ανωτέρω, αλλά συναντάται και στις προσβλητικές και ρατσιστικού ύφους αναφορές περί ηλικίας και ωριμότητας, που για ορισμένους νέους (μόνον σε ηλικία και όχι σε ζωντάνια του νου), λειτουργεί απαγορευτικά για να βρεθεί κάποιος στα κοινά!

Σαν επιχείρημα - κερασάκι όμως, στην “τούρτα” του προεκλογικού διαστήματος, έρχεται το περίφημο “τάξιμο” θέσεων, έμμισθων ή και ιδιαιτέρως προβεβλημένων, με σκοπό να δελεαστούν πρόσωπα, που μπορεί να σέρνουν σόι και βασίλειο... πίσω τους, απλά και μόνο για να μεγαλώσει η πιθανότητα εκλογής μερικών...

Ξεχνούν όμως όλες οι φιλόδοξες(!) πλευρές, πως, ο τόπος για να προοδεύσει χρειάζεται άσκηση ουσιαστικής πολιτικής, οργανωμένα βήματα και κυρίως συνεργασίες, με φόντο δε και τα όσα θα διαμορφωθούν από τον νέο εκλογικό νόμο!

Δυστυχώς, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν να παρουσιάσουν πολιτικά επιχειρήματα στον προεκλογικό αγώνα, που σέβονται τον κάθε πολίτη και που πλέον κατανοούν πως είναι άκρως ξεπερασμένη, αλλά κυρίως ιδιαιτέρως επικίνδυνη η αντιπαράθεση λάσπης και κενολογίας!

ΥΓ. Καλή υπομονή στους δημότες του τόπου!

 

 

Ετικέτες: