Το κουτόχορτο

Οι διαφημίσεις στο Facebook αποτελούν μεγάλη μάστιγα, από την οποία δεν μπορείς να απαλλαχτείς εύκολα. Κατέχουν μόνιμη θέση στην οθόνη σου και εναλλάσσονται με κάθε ανανέωση της σελίδας. Οι περισσότερες εξ’ αυτών σχετίζονται με πρόσφατες έρευνες που έχεις διενεργήσει ως καταναλωτής. Για παράδειγμα, επισκέπτεσαι μια φορά ένα site με εσώρουχα και μετά το Facebook σου πετάει συνέχεια βρακιά. Πήραμε, καλέ. Ντύστε τώρα τα μοντέλα σας μην πουντιάσουν… Νοέμβριος μπήκε. Την άνοιξη πια. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε αναζήτησή σου. Κινητά, βιβλία, παπούτσια, εστιατόρια… απ’ όλα έχει ο μπαξές. Δεν τολμάς να ψάξεις κάτι, οι προτάσεις για αγορές πέφτουν βροχή. Σε σημείο, που σου γυρνάει το μάτι.

Αυτές βέβαια που σε στέλνουν αδιάβαστο είναι οι χορηγούμενες αναρτήσεις. Άρθρα τόσο «σημαντικά» που κάποιος πλήρωσε από την τσέπη του για να διαχυθούν στα social media. Ένα τέτοιο εμφανίστηκε μπροστά μου το πρωί της Κυριακής. Το κείμενο αναρτήθηκε από δημοτική παράταξη της Σύρου, στη σελίδα της οποίας δεν έχω κάνει like, αλλά το Facebook πήρε πρωτοβουλία. «Είσαι Συριανός; Θες δε θες, θα το διαβάσεις». Και το πέτυχε, γιατί από περιέργεια και μόνο, το πάτησα και κόντεψα να πάθω αποπληξία. Ναι, αλλά προειδοποιεί ο κόσμος. Όπως βγαίνουν μηνύματα του τύπου «προσοχή κίνδυνος, αν κάνεις κλικ εδώ, θα καταστραφεί ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή», θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα που να λέει «αν πατήσεις εδώ, θα καεί το εγκεφαλικό σου σύστημα». Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αυτό ήταν αναπόφευκτο.

Το άρθρο αναφερόταν στο «προβάδισμα» συγκεκριμένου υποψήφιου Δημάρχου, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που «διενεργήθηκε» το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου στο νησί κι έδειξε την «ξεκάθαρη προτίμηση» του κόσμου στον ίδιο έναντι άλλων προσώπων που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο. Μια ερώτηση μόνο…. Πάτε καλά ή να καλέσω το ΕΚΑΒ; Πότε έγινε δημοσκόπηση και εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι; 1η Νοεμβρίου ήταν Πέμπτη. Εντάξει, εκείνη τη μέρα δουλεύουμε, λογικό να μην έπεσε στην αντίληψή μας. Τις άλλες δύο που κυκλοφορούμε λίγο παραπάνω, γιατί δεν εμφανίστηκε κάποιος να μας ρωτήσει κι εμάς; Ινκόγκνιτο έγινε αυτή η δημοσκόπηση; Πού ήταν κρυμμένοι οι άνθρωποι με τα ερωτηματολόγια και δεν τους είδαμε; Σε μία δημοσκόπηση καταγράφονται οι απόψεις ή οι προθέσεις της κοινής γνώμης πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Στη δημοσκόπηση αυτή, συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι ή ερωτήθηκαν μόνο οι συγγενείς και φίλοι του εν λόγω κυρίου; Και το βασικότερο… σε τι ακριβώς απάντησαν; Ποιον θέλουν Δήμαρχο για τα επόμενα χρόνια; Γιατί, έχουν ανακοινωθεί επίσημα όλες οι υποψηφιότητες; Φυσικά και ακούγονται κάποια ονόματα αλλά, κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές. Μπορεί να γίνει δημοσκόπηση μόνο με εικασίες και φήμες; Τρέλανέ μας. Αν δηλαδή μια μέρα, εκεί που κάθομαι, πω ότι σκέφτομαι να κατέβω για δήμαρχος, θα με συμπεριλάβετε κι εμένα στη δημοσκόπηση; Πλάκα θα ‘χει. Όμως θα μαζέψω τίποτα ή θα κινηθώ κι εγώ σε μονοψήφια νούμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο επικεφαλής της υπάρχουσας δημοτικής παράταξης συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο ποσοστό έναντι του δεύτερου, το οποίο προμηνύει σίγουρη εκλογική νίκη από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Αυτό πια δεν είναι ρεπορτάζ, αλλά αστρολογική πρόβλεψη της Άσης Μπήλιου. Τι να πω… Αν μίλησαν οι πλανήτες, εγώ πάω πάσο. Θα κάτσω στο σπίτι μου και θα προετοιμάσω από τώρα το άρθρο που θα δημοσιεύσουμε την επομένη των εκλογών. Γιατί να γυρνάμε σαν τις άδικες κατάρες από εκλογικό κέντρο σε εκλογικό κέντρο να μετράμε τις ψήφους; Αφού τα ζώδια και η κοινή γνώμη αποφάσισαν από τώρα. Έξι μήνες νωρίτερα.

Το άρθρο, βέβαια, μας συμβουλεύει να έχουμε το νου μας, γιατί κατά την προεκλογική περίοδο, διενεργούνται πολλές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό κομμάτων ή και των ίδιων των υποψηφίων, τα αποτελέσματα των οποίων ίσως να είναι πλασματικά. Λες, ε; Υπάρχει κι αυτή η πιθανότητα; Δεν το ‘χα σκεφτεί. Ειλικρινά πικραίνομαι, γιατί μέχρι τώρα πίστευα πως όλες οι δημοσκοπήσεις είναι έγκυρες και διαφανείς όπως αυτή που αναφέρεται στο εμπεριστατωμένο, αμερόληπτο και αντικειμενικότατο ρεπορτάζ σας. Πολλά συγχαρητήρια και σε καλή μεριά…

Κι αφού βγάλαμε τον Δήμαρχό μας για την επόμενη τετραετία, ας μασήσουμε ήσυχα ήσυχα το κουτόχορτό μας και ας δούμε τα εσώρουχα που μας προτείνει το Facebook.

Διαβάστε ακόμα