“Σφαγή” στα νέα... αιρετο-phones

Η διαδικασία του να ψάχνεις αιρετούς, στους οποίους να εμπιστευτείς το μέλλον του τόπου σου, μοιάζει με τη διαδικασία αναζήτησης νέου κινητού.

Όταν ψάχνεις το επόμενο κινητό που θα αγοράσεις, πρέπει να διαλέξεις από τα χιλιάδες διαθέσιμα μοντέλα, αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στην αισθητική σου, στο πορτοφόλι σου, στα κριτήρια, που σου είναι περισσότερο χρήσιμα. Για παράδειγμα, μπορείς να θυσιάσεις τον πολυτελή εξωτερικό σχεδιασμό, υπέρ μίας καλύτερης και δυνατότερης κάμερας. Μπορεί να μη σε ενδιαφέρει και τόσο η κάμερα, αλλά περισσότερο η ταχύτητα του επεξεργαστή. Μπορεί να μη θέλεις ούτε κάμερα, ούτε επεξεργαστή, αλλά να προτιμήσεις ένα στολιδάκι, για το χέρι σου. Μπορεί επίσης, να συμβιβαστείς με ένα μέτριο μοντέλο, αντί κάποιου πολύ εξελιγμένου κινητού, μίας πολύ γνωστής μάρκας, που να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, προκειμένου να μην αναγκαστείς να επιβιώσεις, χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση, αυτοκίνητο και τρώγοντας φακόριζο κάθε μέρα, για 6-7 μήνες.

Στη διεθνή αγορά κινητών τηλεφώνων, η ποικιλία, για κάθε κατηγορία, είναι τόσο μεγάλη, που αν προσπαθήσεις να την παρακολουθήσεις, σε πιάνει ζαλάδα και τελικά παραιτείσαι, κοιτάζοντας το παλιό σου κινητό, που κολλάει και πασχίζει να ανοίξει ακόμη και τις βασικές εφαρμογές, με νέα συμπάθεια.

Στην τοπική... πολιτική “αγορά” βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν θα μπορούσαμε, ποιητική αδεία, να μεταφράσουμε τις επιδόσεις των αιρετών, σε επιδόσεις κινητών τηλεφώνων, τότε θα συνειδητοποιούσαμε, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία ποικιλία, αναγκάζοντας τον πολίτη να συμβιβαστεί ανάμεσα σε ελάχιστες επιλογές, αλλά μάλιστα, αυτές οι ελάχιστες επιλογές, περιλαμβάνουν μοντέλα, που ακόμη κι ένας 65χρονος χρήστης, θα θεωρούσε ξεπερασμένα.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει την κυκλοφορία, μόνο ένα μοντέλο, ωστόσο φημολογείται, ότι θα κυκλοφορήσουν 4-5 ανταγωνιστικά μοντέλα, τα περισσότερα εκ των οποίων βέβαια παλεύουν ακόμη να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα υλικά για να ολοκληρώσουν την κατασκευή, προκειμένου να μη φτάσουν στην κεντρική παρουσίαση χωρίς μπαταρία, χωρίς κάμερα, ή τελείως άδεια και γελάει ο κόσμος.

Την προηγούμενη έκδοση του επιβεβαιωμένου μοντέλου, την έχουμε δει, την έχουμε δοκιμάσει. Ένα μοντέλο, που δίνει βάση μόνο στον φωτογραφικό φακό και το λογισμικό του τρέχει με διαφημίσεις. Αν επιθυμείτε να βλέπετε άψογες (αψεγάδιαστες σε σημείο “πειράγματος”) και πολλές (πάρα πολλές) φωτογραφίες, ενώ φυσικά δεν σας πειράζει σε κάθε χειρισμό να πετάγεται και μία διαφήμιση, τότε αυτό είναι το μοντέλο για σας. Όσον αφορά στις βασικές λειτουργίες, το μοντέλο αυτό δεν πραγματοποιεί κλήσεις, μόνο δέχεται. Μερικές φορές. Δηλαδή, με δική του πρωτοβουλία δεν κάνει τίποτε. Μόνο αν κάποιος έχει την καλή διάθεση, να σχηματίσει τον αριθμό και να καλέσει, καλώς. Τότε, το μοντέλο αυτό, αν δεν είναι πολύ απασχολημένο, μπορεί και να δεχτεί την κλήση. Κάνει απανωτές ενημερώσεις στο λογισμικό, όχι για αναβάθμιση, αλλά για υποβάθμιση του λειτουργικού συστήματος. Όσο κάνει ενημερώσεις, τόσο πέφτει η απόδοσή του. Δεν υποστηρίζει πολλές εφαρμογές, ενώ άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα κάποια που αφορά το περιβάλλον, τις κατεβάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις “τρέχει”. Ο επεξεργαστής του είναι πιο αργός και από το μόνιππο κάρο της οικογένειας Ίνγκαλς, από το “Μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Βίντεο παίζει, αλλά μόνο επί πληρωμή. Ιστοσελίδες φορτώνει, επίσης επί πληρωμή (ειδικά τις τουριστικές). Αλλά έχει καλή κάμερα. Αυτό να σας μείνει.

Ιδιαίτερα έντονα φημολογείται και η κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου, που θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί το ανωτέρω. Πρόκειται για ένα κινητό της δεκαετίας του '90 (από αυτά, που θύμιζαν τούβλα οικοδομής σε μέγεθος), με κουμπιά, πορτάκι, οθόνη, από αυτές που έχουν τα κομπιουτεράκια και κεραία, που σηκώνεται χειροκίνητα, το οποίο οι φήμες θέλουν, να προσπαθεί να αναβαθμίσει την εμπειρία με την εγκατάσταση του πιο σύγχρονου λογισμικού smartphone, Android 9 Pie. Μέχρι στιγμή οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει δεν αναφέρουν τίποτε για κάμερα, μιας και η απαθανάτιση στιγμών ή προσώπων, θεωρείται άνευ σημασίας. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στο λογισμικό, που ωστόσο, αν και υπόσχεται πολλά, με το διαθέσιμο hardware, θα τα βρει “μπαστούνια” στην εκ των πραγμάτων υλοποίηση, ενώ πληροφορίες “μιλούν” επίσης, για τον εντοπισμό λίγων, αλλά σημαντικών “ιών”.

Επίσης, απόλυτα ανεπιβεβαίωτες φήμες, μιλούν για κυκλοφορία, κάποιων φθηνών απομιμήσεων, όπως ένα μοντέλο, που δεν καλεί με τηλέφωνο, αλλά με εφαρμογή e-κλήτευσης, ένα μοντέλο, που αν και υπόσχεται (από μόνο του, χωρίς δεύτερη γνώμη) υψηλές αποδόσεις, ασύγκριτα χαρακτηριστικά και καινοτομία, μόλις το ανοίξει κανείς κολλάει και μένει έτσι τέσσερα-πέντε χρόνια, καθώς και ένα επίσης παλιό μοντέλο, της δεκαετίας του '90, που βγαίνει μόνο σε μπλε χρώμα και υπόσχεται επιστροφή στα παλιά, τύπου “Εμπρός, πίσω”. Τα τελευταία, δεν έχουν επιβεβαιώσει την κυκλοφορία τους, ενώ σε πολλούς κύκλους του χώρου, υπάρχει η υποψία, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα βρεθούν συνεργάτες, να παραχωρήσουν ούτε το πλαστικό για το εξωτερικό περίβλημα.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στον αγώνα αναζήτησης ενός μοντέλου, που θα καταφέρει να παραμείνει λειτουργικό για τέσσερα χρόνια, διεκπεραιώνοντας τις καθημερινές ανάγκες, αλλά και αναβαθμίζοντας την εμπειρία του χρήστη, με τις υπάρχουσες επιλογές. Έπεται θρίαμβος.

Διαβάστε ακόμα