Μάνεϊ, μανίτσα μου

Χρήματα, χρήματα, χρήματα, παντού χρήματα. Στο δρόμο, στο σπίτι, στην τηλεόραση, στους τοπικούς συλλόγους. Παντού μιλάνε για τα χρήματα. Όλοι περιμένουν να εισπράξουν. Μερίσματα, βοηθήματα, επιχορηγήσεις, δώρα, χαρτζιλίκια από τα κάλαντα. Κι όμως τίποτα δεν είναι αρκετό. Τα ευρώ εξατμίζονται τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα, σαν σταγόνες νερό.

Με το που μπήκε ο Δεκέμβριος, οι άνθρωποι επικεντρώθηκαν στο πουγκί τους, ενώ παλαιότερα τους απασχολούσαν άλλα θέματα πιο σχετικά με τις ημέρες των εορτών. Η γενική καθαριότητα για τον χειμώνα, το στρώσιμο των χαλιών, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, τα ρεβεγιόν κλπ. Έκοβες βόλτες σε γειτονιές να θαυμάσεις λαμπιόνια σε πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια και τυφλωνόσουν από τη λάμψη. Υπήρχαν σπίτια που θύμιζαν εξοχικά κέντρα, στην καλύτερη, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Σκεφτόσουν να τους χτυπήσεις το κουδούνι, να αγοράσεις ένα πολύπριζο. Πλέον, μαύρη ειν' η νύχτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα. Άντε, το πολύ κανένας φωτεινός Άγιος Βασίλης ή ένα αστέρι της κακιάς ώρας να βγει η υποχρέωση.

Οι εποχές που προχωρούσες στο Βροντάδο και σε άλλες φαντασμαγορικές συνοικίες και νόμιζες ότι βρισκόσουν στην Oxford Street έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα ο άλλος που έχει στο μυαλό του το μπουγιουρντί που πληρώνει κάθε δίμηνο, αποφεύγει τις υπερπαραγωγές. Αν θέλει να δώσει λίγο χρώμα στη βεράντα του, θα τη βγάλει με κάτι πλαστικό που παίρνει μπαταρίες ή θα αφήσει στο περβάζι το φαναράκι του Πάσχα με το Άγιο φως ή άνευ και… του χρόνου να ‘μαστε καλά.

Επομένως, σε τι διαφέρει ο Δεκέμβριος από τους υπόλοιπες μήνες; Αφού και τώρα, για το ίδιο θέμα, συζητάμε. Για τα χρήματα. Μη σου πω ότι, τώρα είναι χειρότερα τα πράγματα. Γιατί οι περισσότεροι αναμένουν μία οικονομική ενίσχυση και μέχρι να τη λάβουν, αφηνιάζουν. «Πότε ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για το μέρισμα;». «Εσύ το δικαιούσαι και αν ναι, πόσα θα πάρεις;». «Πότε θα μας μπει»; Αν ήξερα την απάντηση στο τελευταίο, θα ήμουν πάρα πολύ ευτυχισμένος, αλλά όχι. Δεν γνωρίζω. Δεν ρίχνω τα χαρτιά και δεν εργάζομαι ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε στην εκπομπή του Παπαδάκη. Θα μας μπει κάποια στιγμή, οπότε να είστε έτοιμοι να το χαρείτε.

Εκτός το μέρισμα, εδώ στο νησί έχουμε και έναν επιπλέον καημό. Την επιχορήγηση των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων. Εκεί, τα γκάλοπ πέφτουν βροχή. «Πόσα θα μας δώσουν φέτος;». «Θα είναι λιγότερα από πέρυσι;». «Οι άλλοι θα πάρουν πιο πολλά;». «Τι περισσότερα έκαναν από εμάς;».

Αν το καλοσκεφτείς, η επιχορήγηση από τον Δήμο είναι κι αυτή ένα είδος μερίσματος. Αντί για το εισόδημά σου, ο Δήμος λαμβάνει υπόψη του το έργο που έκανες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αν το ετήσιο εισόδημά σου είναι ξεπερνά τις 7.000 ευρώ θα λάβεις μέρισμα 200 ευρώ. Αν οι ετήσιες εκδηλώσεις σου είναι μια-δυο θα λάβεις επιχορήγηση 300-400 ευρώ. Αν βέβαια, είσαι αιρετός, ο σύλλογος της περιοχής σου θα τσεπώσει πάνω από ένα χιλιάρικο, έχοντας ανάψει μόνο μια φωτιά επάνω στο βουνό.

Η συζήτηση για τα χρήματα συνεχίζεται και μετά την κατανομή των ποσών. «Μας αδίκησαν». «Γιατί μας έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς;». «Από πότε υφίσταται το συγκεκριμένο σωματείο και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;». Γιατί ο ένας, γιατί ο άλλος και κανένας δε μένει στο γεγονός ότι η επιχορήγηση είναι περισσότερο συμβολικής σημασίας και ένα «εξτραδάκι» που σε άλλους Δήμους με πραγματικά αποθεματικά και καλύτερη οικονομική κατάσταση, δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη.

Κι αφού το ξεπεράσουμε κι αυτό, ρίχνουμε την προσοχή μας στο 13ο μισθό. Ξανά μανά. «Εσείς θα πάρετε δώρο;». «Σ’ εμάς το έχουν κόψει». «Σ’ εμάς το καταθέτουν στην τράπεζα και μετά μας ζητούν να τους το επιστρέψουμε στο χέρι». Μέσα σε όλα τα κλισέ, ακούς και πράγματα καινούρια, που τα μαθαίνεις σήμερα, τον καιρό της κρίσης και της μιζέριας.

Και μαζί με σένα που περιμένεις να πάρεις το δώρο, περιμένουν και ο σπιτονοικοκύρης που του χρωστάς δύο νοίκια και σε ρωτάει συνέχεια «πότε να περάσω», οι δημόσιες υπηρεσίες και ένας ολόκληρος λόχος.

Μέχρι να γεννηθεί ο Χριστός, κοντεύεις να γεννήσεις εσύ πρώτος, ακούγοντας όλο τον κόσμο να μιλάει για χρήματα.

Πάει το «Last Christmas». To τραγούδι που έχει αντικαταστήσει τη μεγάλη επιτυχία των Wham για τον μήνα Δεκέμβριο είναι το «Money money money» των Abba και ειδικά στην Ελλάδα, το «Πόσα χρωστάω» της Χρύσπας. Σε καλή μεριά.

Διαβάστε ακόμα