Γκέτο, “γκρο πλαν” και βεγγαλικά

Ίσως ο χρόνος που προωθείται ο “μποναμάς” σε Σωματεία και Συλλόγους να φαίνεται άσχετος από το προεκλογικό “κυνήγι”, ωστόσο, το ύψος των όποιων επιχορηγήσεων, έρχεται να προδώσει τον σαφή προσανατολισμό στην ικανοποίηση όσων σταθερά εστιάζουν στα “πανηγύρια” και στα “γκρο πλαν”, με ανταπόδοση την προεκλογική στήριξη και προβολή την κατάλληλη στιγμή!

Αυτή η σκέψη, η ικανοποίηση - δηλαδή - εκείνων των πλευρών που στον κρίσιμο χρόνο θα αυγατίσουν τις ψήφους στην αυτοδιοικητική κάλπη και θα συνδράμουν στην προσπάθεια εκλογής κι ανάδειξης συγκεκριμένων προσώπων, έρχεται να αποδείξει τη βαθιά ριζωμένη επαρχιώτικη αντίληψη περί εκλογής διοίκησης που θα βασίζεται όχι στην αξιολόγηση των προτάσεων και του προγράμματός της, αλλά στο μέτρημα των λιγοστών ή περισσότερων “ευρώ” που μπήκαν στην τσέπη του κάθε Συλλόγου ή Σωματείου!

Αν και αποτελεί κατάφωρη προσβολή για τους νοήμονες και τους αξιοπρεπείς, ενώ κοπιάζουν για να παράξουν έργο στο δύσκολο πεδίο του Πολιτισμού, να μπαίνουν στο “ζύγι” για να μετρηθεί η ταυτότητά τους – από ποιους(;) και πώς... - βάσει κριτηρίων που δεν συνδέονται ούτε στοιχειωδώς με την κοπιαστική “δουλειά” παραγωγής κι ανάπτυξης πνευματικής ταυτότητας, ωστόσο, οι σημερινοί υπεύθυνοι γι αυτό, αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για την επανεκλογή τους!

Ουδόλως τους απασχολεί αν μέσω ορθής κατανομής ποσών – και όχι απαραίτητα με τη μορφή επιχορήγησης -, μπορεί να βοηθηθεί και να στηριχθεί παραγωγικά ένας Σύλλογος, ένας Όμιλος ή ένα Σωματείο που επιτελεί ουσιαστικό έργο, αγκαλιάζει τους νέους, τους καλεί στον γοητευτικό και ευεργετικό “χορό” της πολιτιστικής δραστηριότητας, αφού η κοντόφθαλμη σκέψη τους, φθάνει μόνον ως το συμφέρον της διατήρησης των θέσεων της διοίκησης, προσπάθεια... που θα απαιτήσει ψήφους!

Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα λοιπόν, διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων τα θλιβερά: Πρωτίστως, να ενδιαφέρονται οι υπεύθυνοι(;) πάση θυσία να εξασφαλίσουν έστω και ένα ποσό μικρό για κάθε Σύλλογο, κάθε περιοχής, προκειμένου να τέρψουν τα αυτιά των μελών τους, ασχέτως έργου..., αλλά και να σπεύδουν να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους για καταβολή έστω και μικροποσών σε “πολιτιστικές” ομάδες που απλώς θέλουν να ρίχνουν βεγγαλικά! Η σημείωση εδώ ήταν πως θα βρεθεί τρόπος μέσω χορηγίας!

Δευτερευόντως, είδαμε νούμερα να προωθούνται σε περιοχές με μεγάλο σόι ώστε να ικανοποιηθεί απαραιτήτως Το(!) χωριό “γκέτο”, τα οποία κινήθηκαν στο ίδιο ή και σε μεγαλύτερο ύψος επιχορήγησης από εκείνη που έλαβαν πολιτιστικές ομάδες με ταυτότητα, ιστορία, έργο και αξιόλογη δραστηριότητα και πράγματι αποτελούν όφελος για το νησί!

Επιπλέον, ακούσαμε για κατανομή σύμφωνα με κριτήρια εξωστρέφειας, βλέποντας ποσά να δίδονται σε όσους συνηθίζουν τα “γκρο πλαν”, ταξιδεύοντας τον τόπο εντός κι εκτός συνόρων, αλλά πάντα με στήριγμα τις χορηγίες (όπως οι ίδιοι λένε), κάτι που θα σήμαινε – λογικά – εξοικονόμηση ποσών για τα ταμεία της αυτοδιοίκησης και όχι διάθεση υψηλής χρηματοδότησης λόγω τοπικιστικής(;) σκέψης ή και κατοικίας αιρετών!

Ακούσαμε ότι δεν ήταν εφικτή η περαιτέρω υποστήριξη πολιτιστικού έργου Ομίλων ή Συλλόγων, οι οποίοι εκπληρώνουν πραγματικά τον ρόλο τους, λόγω “στενού” διαθέσιμου προϋπολογισμού, όμως, είδαμε ξεκάθαρα να κατευθύνονται ποσά σε ομάδες ατόμων που απλώς έχουν κοινή λατρεία σε τραγουδιστές, με ξεκάθαρο απώτερο στόχο, την ψηφοθηρία από πλευράς αιρετών!

Όλα τα παραπάνω, τα ακούσαμε μεταξύ άλλων ισχυρισμών περί ακριβοδίκαιης κατανομής, αξιολόγησης έργου και δυναμικής των πολιτιστικών Συλλόγων!

Με βεβαιότητα μπορώ να πω, πως θα “πέσουν βροχή” τα παράπονα από ορισμένες πλευρές σε διάφορες συνάξεις και προεκλογικά “πηγαδάκια” όπως άλλωστε συνηθίζεται τελευταία, οι οποίες όμως, δεν θέλησαν ούτε στοιχειωδώς να απασχοληθούν με έναν ουσιαστικό και πλήρη απολογισμό για τα πεπραγμένα στον Πολιτισμό, ώστε να αξιολογηθεί ο τρόπος στήριξης ή μη, της σχετικής δραστηριότητας που αφορά τον τόπο, για να σχεδιαστεί μία ατζέντα με περιεχόμενο!

Γενικόλογες αναφορές περί προσπάθειας ανάδειξης της πνευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας ακούστηκαν και θα ακούγονται πάντα! Η ουσία όμως θέλει το ερώτημα “Τι είναι Πολιτισμός;”, για τους αρμόδιους... να παραμένει ακόμη και σήμερα, κενό και αναπάντητο!

 

Ετικέτες: