Γράμμα σε έναν κόσμο που καταστρέφεται...

Βαδίζουμε προς τη συμπλήρωση του τρέχοντος έτους και αναμένουμε τη νέα χρονιά, με αμηχανία, συστολή, αλλά και με επιφύλαξη για το τι μας περιμένει σε έναν κόσμο που αυτοκαταστρέφεται και καταρρέει...

Προσωπικές οι σκέψεις του καθενός μας, αυτές τις άγιες μέρες για τη χριστιανική παράδοση, την οποία η πλειοψηφία του κόσμου ακολουθεί, αλλά κοινές οι ρεαλιστικές αναπάντητες ανάγκες των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν για να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια τα στοιχειώδη!

Με τα χρόνια να φορτώνονται στην “πλάτη” του καθενός, προσθέτοντας άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες ή και σκληρές εμπειρίες, ο κάθε άνθρωπος δηλώνει την παρουσία του μέσα στην κοινωνία, αναπτύσσοντας σχέσεις δημιουργικές, μα – δυστυχώς - κυρίως, συμπεριφορές εγωιστικές, στάσεις εχθρικές και πράξεις εκδικητικές!

Η γενική έννοια του “καλού ανθρώπου”, που αισθάνεται δίπλα στον συνάνθρωπο που υποφέρει και αντιμετωπίζει προβλήματα, απομακρύνεται από τον εσωτερικό μας κόσμο με ολοένα και πιο έντονους ρυθμούς, με την κοινωνία να αποκτά ένα αποκρουστικό ύφος αποξένωσης από το “αληθινό”, το “υγιές”, το “όμορφο” και το “καλό”.

Χείμαρρος οι σκέψεις για την κοινωνία μας, όπως εμείς προφανώς(!) τη διαμορφώσαμε και την διαμορφώνουμε, με το γιορτινό κλίμα να αδυνατεί να το “σηκώσει” μία μερίδα της, που δεν θα ξεχάσει ούτε για ένα λεπτό το καθημερινό μαρτύριό της, από τα εφήμερα πολύχρωμα φώτα των Χριστουγέννων!

Έτσι λοιπόν, αυτές τις ημέρες ο νους δεν μπορεί παρά να απευθύνει γράμμα σε κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας, με μία και μόνον ευχή – παράκληση - ελπίδα: Οι λέξεις “κλειδιά” που ακολουθούν, να μετουσιωθούν σε πράξεις, αφού πρώτα γίνουν συνείδηση, αλλά και συνειδητή επιλογή για αλλαγή προς το καλύτερο, για την πλειοψηφία του κόσμου!

Ανθρωπιά και κατανόηση, για κάθε μέλος της κοινωνίας μας, με φόντο την εξαθλίωση που βιώνει μεγάλη μερίδα κόσμου εξαιτίας των πρόθυμων υποστηρικτών όσων πολιτικών, επιχειρηματικών κι άλλων κρυφών συμφωνιών υποβαθμίζουν με μέθοδο και συστηματικά την ποιότητα του κάθε πολίτη!

Αλληλεγγύη, προς κάθε άτομο που έχει οδηγηθεί στη φτώχεια και αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες με πολιτικές διαχείρισης της εξαθλίωσης και με “επιδόματα” φθηνού πολιτικάντικου ύφους, τα οποία ανακυκλώνουν απλώς τη μίζερη αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να το λύνουν!

Συμπαράσταση και συμπόρευση, με όλους εκείνους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το “τέρας”, δείχνοντας αντίσταση στην εκμετάλλευση και την προκλητική στάση περαιτέρω υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου!

Απέναντι, σε κάθε πρόθυμο υποστηρικτή της “ανακύκλωσης” των πολιτικών εκείνων που διαμορφώνουν ευνοϊκές τις συνθήκες για να περπατήσει ανενόχλητη η μιζέρια!

Κόντρα, στην άκρως νοσηρή στάση πολιτικών και πολιτευτών που αυγατίζουν τη φτώχεια, βάζοντας πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, προκειμένου να περιφέρονται δεξιά κι αριστερά για να λανσάρονται ως “φιλάνθρωποι”!

Ενότητα, απέναντι στις κοινές ανάγκες των ανθρώπων και στα δικαιώματα των νέων για ποιότητα στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες όσον αφορά στην επιλογή της απόκτησης ουσιαστικής γνώσης!

Αγάπη και συμπόρευση, με όσους ήδη αγωνίζονται για καλύτερες μέρες, όχι θεωρητικά και με ευχολόγια, αλλά στην πράξη!

Αναγνώριση, απέναντι σε εκείνους που τολμούν να θίξουν το παράλογο, το προκλητικό και να διεκδικήσουν το δίκιο, κόντρα σε απειλές!

Γενναιότητα όσον αφορά στην υπεράσπιση των αδυνάτων και σεβασμός, προς όλους εκείνους που ενώ σηκώνουν οικονομικά βαρίδια, τάσσονται υπέρ της αντίστασης ενάντια στο στυγνό “πρόσωπο” της οικονομικής απληστίας που θίγει ολόκληρες γενιές!

Αυτά και τόσα άλλα θα μπορούσαν να απαριθμηθούν με φόντο τη σκληρή πραγματικότητα για πολλούς, μα το συμπέρασμα κατηγορικό και σαφές:

Αντίστροφη η μέτρηση για την άφιξη του νέου έτους, ένα το γράμμα από καρδιάς προς κάθε συμπολίτη και ένας ο δρόμος για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον: Αντίσταση και πράξη!

 

Ετικέτες: