Μπλουμ…η ιστορία ενός βάτραχου

Ένα «μπλουμ» μας στοιχειώνει τις τελευταίες μέρες.

Μπλουμ και να οι φυσαλίδες από τη βουτιά. Μπλουμ και να τα απόνερα που σηκώθηκαν. Σιγά άνθρωπε μου, με μούσκεψες τον επίσημο.

Στήθηκες δίπλα σε πολλούς, περίμενες με υπομονή παρά το κρύο που ήταν ξυράφι, άφησες τους άλλους να πέσουν, να προσπαθήσουν, να κουραστούν, έμεινες πίσω όχι από αλτρουισμό αλλά από πονηριά, παράκαμψες τη διαδικασία, έτρεξες σε διαδρομή που από πριν είχες σταμπάρει, βούτηξες στο καίριο σημείο πάνω ακριβώς από τον στόχο. Μπλουμ και ο στόχος επιτεύχθηκε. Πρώτος, άξιος, ο καλύτερος, ο παγαπόντης, ο μασκαράς, ο ελληνάρας της πονηριάς.

Οι επίσημοι εκεί να κοιτάζουν εμβρόντητοι, οι κάμερες να καταγράφουν την αθλιότητα…συγνώμη τον άθλο ήθελα να πω και να άντε μετά να υπάρξει αντίδραση. Αμ δε, που θα γινόμασταν νούμερο σε απευθείας σύνδεση σε εθνικό δίκτυο, ασχέτως εάν ξεφτιλιστήκαμε εκ των υστέρων στο πανελλήνιο, με όσα τα μάτια έκαναν ότι δεν είδαν, αλλά δυστυχώς οι κάμερες κατέγραψαν.

Και ούτε που ντράπηκες να δέχεσαι τα συγχαρητήρια και τις ευχές, παρά καμάρωνες στα φωτογραφικά ενσταντανέ, με ύφος ήρωα και μάλιστα «ευλογημένου».

Αυτή ήταν η μία πλευρά. Η πλευρά της αλήθειας. Όμως ο δημόσιος διασυρμός και το ξεφτιλίκι δεν άφησαν άλλα περιθώρια από την αναδίπλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας επί το ωφελιμότερο.

Νέο μπλουμ, αυτή τη φορά στον επικοινωνιακό απόπατο και τα θολά σαπουνόνερα της μπουγάδας.

Μπήκε η ιστορία στη σκάφη, με μπόλικο βραστό νερό και πλάκες πράσινο σαπούνι, έτσι για να αστράψουν τα ασπρόρουχα. Μπουγάδα μιας Ελλάδας της επαρχίας 70 χρόνια πίσω. Τόσο παλιά η πρακτική του ξεπλύματος.

Μπλουμ το σκηνικό στη σκάφη, όπου τρίφτηκαν με μανία τα βρώμικα σημεία του, με το ζόρι να καθαρίσει. Και να τρίψιμο και να κοπάνισμα για να βγει η μάκα από τον γιακά της ιστορίας.

Πέντε πλάκες σαπούνι χαλάστηκαν κι άντε μετά να αντέξεις στο ξέβγαλμα.

Τα μεγάλα μυαλά που σκαρφίστηκαν την ιδέα της κάθαρσης, δεν επρόκειτο να τρέξουν να βρουν ποτάμι για να ξεβγάλουν τις σαπουνάδες. Για την βαριά δουλειά είπαν να εκσυγχρονιστούν και προτίμησαν τα πλυντήρια.

Νέο μπλουμ, στον κάδο του πλυντηρίου αυτή τη φορά. Και φέρνει βόλτες γύρω-γύρω ο κάδος και για να είμαστε σίγουροι δεν αρκεί το ένα πλυντήριο, ας πάμε και στο παραδίπλα. Βλέπεις οι πρόθυμοι ποτέ δεν εκλείπουν.

Μπλουμ και το μαλακτικό για να πάρει μια ευωδιά η πλύση, με τους αχρείους πρωταγωνιστές, σεναριογράφους και διαμεσολαβητές επικοινωνίας να χρησιμοποιούν, χωρίς τσίπα και ντροπή, τον αγώνα ενός ανθρώπου, που έδωσε την ευωδιά που η μπουγάδα χρειαζόταν.

Στύψιμο στις 1200 στροφές και άπλωμα στην ταράτσα, κρεμασμένη η ιστορία στα μανταλάκια της δημοσιογραφικής προχειρολογίας.

Μπλουμ ο βάτραχος του βάλτου, με το στανιό να γίνει πρίγκιπας.

Μόνο που ο βάτραχος μένει βάτραχος, η ιστορία παραμένει βρώμικη, οι πρόθυμοι να την ξεπλύνουν παραμένουν ανυπόληπτοι και το μπλουμ είναι εκεί και παραμένει καταγεγραμμένο στις κάμερες και στη συνείδηση του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα