Κατά τη διάρκεια κι εκ του αποτελέσματος...

Ήθος, εντιμότητα και πολιτισμένη αντιπαράθεση αποτελούν τις τρεις βασικές έννοιες που σχεδόν κάθε υποψήφιος χρησιμοποιεί ασυστόλως στο λεξιλόγιό του, προκειμένου να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί – όπως ισχυρίζεται – να συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα, στέλνοντας παράλληλα, μηνύματα και προς τις αντίπαλες πλευρές.

Άλλο δεν φοβίζει περισσότερο τον ψύχραιμο ψηφοφόρο και τον λογικό νου, παρά αυτή η επανάληψη της “δέσμευσης” που λέγεται με περίσσια τόλμη... στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού η συστηματική αναφορά σε αυτήν, έρχεται μάλλον να εκθέσει φόβους(;), μελετημένες(;) συμπεριφορές ή και δρομολογημένες(;) τακτικές!

Είναι πραγματικότητα πως σε έναν τόπο με πολλές ιδιαιτερότητες, με ποικίλες κουλτούρες και με μία ροπή στο να εστιάζουμε στην καμπούρα των άλλων κι όχι στην δική μας, δύσκολα ως δημότες και ως πολίτες δεν θα μπούμε στον προκλητικό χορό του πολιτικού “κανιβαλισμού”, δηλαδή δύσκολα δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσουμε πρόσφορο “έδαφος” και “μαγιά” για να κονταροχτυπηθούν όσοι πρόθυμοι ριχθούν στη μάχη της πολιτικής κατηφόρας!

Ωστόσο, μία απλή σκέψη θα έπρεπε να αρκούσε για να μην βρουν πρόσφορο έδαφος υποψήφιοι σε κάθε βαθμό, να χρησιμοποιήσουν τους πολίτες ως αντικείμενα που θα “καλουπώσουν” προκειμένου να καρποφορήσει ο πολιτικός εμπαιγμός, ο φανατισμός και η φιλοδοξία! Αυτή η σκέψη δεν είναι άλλη από την πραγματικότητα που θέλει όλους τους δημότες να έχουν την ίδια ανάγκη για αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα και για συνολικότερη πρόοδο του τόπου, η οποία θα σέβεται πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους του!

Βάσει αυτής της πεποίθησης, ο κάθε πολίτης που θα συναντήσει υποψηφίους, οφείλει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, απέναντι σε προσκλήσεις υιοθέτησης ή και ανάπτυξης απόψεων που θα προσβάλλουν τα προσωπικά πιστεύω σε κάθε επίπεδο, αλλά και θα θίγουν τη διαφορετική άποψη, τη δημοκρατία και γενικότερα το διαφορετικό!

Είναι πασιφανές πως, όσο μεγαλύτερη προδιαγράφεται η προεκλογική αντιπαράθεση, τόσο περισσότερη πίεση ασκείται σε κάθε πολίτη, να ακολουθήσει οδούς μακριά από την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διάφοροι “μνηστήρες” που στοχεύουν στη διοίκηση!

Η αγωνία όλων όμως, πρέπει να είναι η ποιότητα στη ζωή των πολιτών και βάσει αυτής της αλήθειας, ο κάθε δημότης θα πρέπει να κρίνει τον τρόπο που προσεγγίζεται από όποια πλευρά υποψηφίων!

Όσο βαδίζουμε προς την κάλπη και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ο λογικός νους οφείλει να κυριαρχήσει επί των ταπεινών ενστίκτων ώστε η “δέσμευση” των υποψηφίων περί αξιοπρέπειας και ηθικής στην αντιπαράθεση να καταστεί πραγματικότητα!

Η διχόνοια, η πόλωση και οι προκλητικές τακτικές που θίγουν σοβαρά τα θεμέλια της συνύπαρξης όλων των μελών της κοινωνίας, πρέπει να μην βρουν πρόσφορο έδαφος να περπατήσουν, σε έναν μικρό τόπο που για να προοδεύσει χρειάζεται τουλάχιστον πίστη στη συνεργασία και στην εποικοδομητική διαφωνία.

Το στοίχημα για κάθε δημότη πρέπει να είναι ο περιορισμός των υποψηφίων στο πλαίσιο της πολιτισμένης αντιπαράθεσης για την οποία – μην ξεχνάμε - μέχρι σήμερα ορισμένοι κόπτονται, ανακοινώνουν γραπτώς και προφορικώς και την υποστηρίζουν θεωρητικώς!

Ωστόσο, ο προεκλογικός χρόνος ξεκίνησε ήδη να τρέχει, οι διαθέσεις άμεσα θα φανούν και κάθε πλευρά υποψηφίων θα πρέπει να γνωρίζει για τη “δέσμευσή” της και για όσα υποστηρίζει, πως, όλα θα κριθούν τόσο κατά τη διάρκεια, αλλά κι εκ του αποτελέσματος...!

Ετικέτες: