Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι

Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει, όσο κι αν θέλει κάποιος να το παραγράψει. Αυτός που δεν αναγνωρίζει τα λάθη του είναι έτοιμος να τα επαναλάβει. Εκείνοι όμως που τα θυμούνται, δεν είναι έτοιμοι να του τα συγχωρήσουν. Για να ζητήσει κανείς άφεση αμαρτιών, θα πρέπει πρώτα να παραδεχτεί τις αμαρτίες του.

Η μη παραδοχή δεν υποδηλώνει πάντα άγνοια, ούτε μειωμένη αντίληψη. Αυτός που ποντάρει στη λήθη, δεν είναι κουτός. Εκείνοι όμως που γνωρίζουν ότι μπλοφάρει, δεν προτίθενται να πάνε πάσο. Για να κερδίσει κανείς την παρτίδα, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει τα χαρτιά του.

Η αλήθεια είναι το πιο δυνατό φύλλο της τράπουλας. Δεν το νικούν ούτε όλοι οι άσσοι του κόσμου. Αυτός που τη φοβάται, αποφεύγει να αναμετρηθεί μαζί της. Εκείνοι όμως που τη φυλούν στο μανίκι, δε μένουν ποτέ ρέστοι. Για να καταφέρει κανείς να αντιμετωπίσει την αλήθεια, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να της κρύβεται.

Για το λόγο αυτό, κάποιοι θέτουν τους δικούς τους όρους για να παίξουν κρυφτό. Απαιτούν να τα φυλούν σε κάθε γύρο για να έχουν τη χαρά να ξεσκεπάζουν τους υπόλοιπους. Αυτός που θέλει να έχει το πάνω χέρι, προτιμά να αποκαλύπτει και όχι να αποκαλύπτεται. Για να τύχει όμως εκτίμησης από τους συμπαίκτες του, θα πρέπει πρώτα να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η αψήφιση και καταπάτηση των κανόνων συνεπάγεται αποβολή από το παιχνίδι. Αυτός που έχει αποκλειστεί ήδη δυο φορές θα προσπαθήσει να βγάλει τους άλλους «κλέφτες». Εκείνοι όμως που έχουν μάθει να παίζουν ομαδικά και να μην ανέχονται όσους εκδηλώνουν αρχηγικές τάσεις, δεν ανησυχούν για τίποτα, διότι ο ψεύτης και ο κλέφτης χαίρονται μέχρι να πάρουν πόδι. Για να επιβάλει κανείς τους δικούς του κανόνες, θα πρέπει πρώτα να εφεύρει το δικό του παιχνίδι.

Παιχνίδι χωρίς παίκτες δεν υφίσταται. Ο δημιουργός του καλείται να αναζητήσει άτομα που ενδιαφέρονται να παίξουν με το κεφάλι σκυφτό. Εκείνοι όμως που αρνούνται να συμμετέχουν με δεμένα μάτια, του ρίχνουν άκυρο γι’ αυτά που έχει κάνει, που η μπόχα απ’ τα σκουπίδια του έχει φτάσει ως το ταβάνι. Για να μπορέσει κάποιος να κάνει καινούριους φίλους, θα πρέπει πρώτα να μας μετρήσει τους υπάρχοντες φίλους του, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα και των δύο χεριών.

Όταν στο μυαλό κάποιου, οι ανθρώπινες σχέσεις χρησιμεύουν μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, δύσκολα θα βρεθούν άτομα που θα δεχτούν να παίξουν μαζί του. Αυτός που έχει μεγάλες βλέψεις για τον εαυτό του, θα πρέπει να στραφεί σε πρόσωπα που είτε αγνοούν τις πραγματικές προθέσεις του, είτε είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Εκείνοι όμως που έχουν συνηθίσει να είναι μέρος μια ομάδας και όχι υποτακτικοί, δεν μπορούν να παριστάνουν τους κομπάρσους στην αυλή του βασιλέως. Για να μπορέσει κανείς να έρθει κοντά στους ανθρώπους, θα πρέπει πρώτα να μάθει τον ορισμό της λέξης.

Ο δρόμος προς την κορυφή είναι μακρύς. Απαιτεί αρκετό περπάτημα και εφόδια. Αυτός που φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι εκεί, χρειάζεται υποστήριξη. Κάποιον να τον κουβαλήσει στις πλάτες του, κάποιον να του δώσει τροφή και νερό και πολλούς ακόμη που θα του ανοίξουν το μονοπάτι. Εκείνοι όμως που γνωρίζουν καλά πως «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος», κάθονται άπραγοι και αραχτοί στους πρόποδες, περιμένοντας την κατακρήμνισή του. Πριν όμως ξεκινήσει κανείς για Θιβέτ, θα πρέπει πρώτα να μάθει «κινέζικα».

Διόλου δύσκολο να παραστήσει τον «Κινέζο» κάποιος που θέλει να προλάβει αρνητικά σχόλια και κριτική για παλαιότερες πράξεις του. Αυτός που ψάχνει συμμάχους, θα τους σερβίρει αυτά που περιμένουν να ακούσουν. Εκείνοι όμως που έχουν δυσανεξία στο κουτόχορτο θα απομακρύνουν ευγενικά το πιάτο απαντώντας «όχι άλλο μπαγιάτικο φαγητό». Για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του περίγυρού του, θα πρέπει πρώτα να μάθει να μαγειρεύει σωστά και όχι να καταπιάνεται με «συνταγές» που έχει σακατέψει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

Ένας στόχος, όσο ανέφικτος κι αν φαντάζει, μπορεί να επιτευχθεί αρκεί να υπάρχει σύστημα. Αυτός που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει τη θέση που ονειρεύεται, θα κάνει εκατό κωλοτούμπες μέχρι να στρογγυλοκάτσει σε αυτήν. Για να τα καταφέρει όμως, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει όνομα, αλλά και χούγια.

Διαβάστε ακόμα