Γυαλιά... “καρφιά”

Μυωπία, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, στραβισμός, πολλοί είναι οι λόγοι, που μπορεί κανείς να επιθυμεί να βάλει γυαλιά οράσεως. Μάλιστα, κατόπιν της εξέτασης από τον οφθαλμίατρο, τα γυαλιά αυτά, βοηθούν τον άνθρωπο να βλέπει καλύτερα και καθαρότερα τον κόσμο γύρω του.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι, οι οποίοι θέλουν αμέτι-μουχαμέτι, να μας βάλουν γυαλιά – χωρίς να έχουν κανένα πτυχίο στην ιατρική ή την οφθαλμολογία – και μάλιστα, όχι για να αναβαθμιστεί η όρασή μας, αλλά για να θολωθεί τόσο πολύ, που να μην μπορούμε να δούμε ούτε τη μύτη μας. Μάλιστα, πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, οι εμπνευστές τους σκέφτηκαν εκτός από τα γυαλιά τα οποία χειροτερεύουν την όρασή μας, ώστε να μην καταφέρνουμε να διακρίνουμε πράγματα που βρίσκονται σε κοινή θέα και ακριβώς μπροστά μας, να βγάλουν κι ένα μοντέλο, που να αλλάζει/διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που βλέπουμε μέσα από αυτά.

Δηλαδή, ένα κόκκινο μήλο να το βλέπουμε πράσινο, ένα άσπρο άλογο να το βλέπουμε μαύρο, μία ψηφοθηρική ενέργεια να τη βλέπουμε ως δράση για το καλό μας. Οι παρατυπίες να εξαφανίζονται, οι παρανομίες να φαίνονται νομότυπες, οι παρακάμψεις των κανόνων να φαίνονται ευθείς δρόμοι προς την ευημερία. Οι αλαζόνες να φαίνονται δυναμικοί, οι θρασείς να φαίνονται θαρραλέοι, οι κακεντρεχείς να φαίνονται ιππότες σε άσπρα άλογα, οι ικανοί να φαίνονται ανίκανοι – και φυσικά οι ανίκανοι, ικανοί – οι αδύναμοι να φαίνονται πράοι και ευγενικοί, οι υποτελείς και άβουλοι να φαίνονται εργατικοί και οι αδίστακτοι και τιποτένιοι εραστές της καρέκλας, που μόνο τους μέλημα είναι τα ψηφαλάκια, οι κάμερες και τα μικρόφωνα, να φαίνονται... χαρισματικοί ηγέτες.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, μία τέτοια πρωτοπορία στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, μπορεί και να τύγχανε ενθουσιώδους υποδοχής από τους λάτρεις της τεχνολογίας, όπως έγινε αντίστοιχα με άλλες συσκευές και εφαρμογές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο... “γκατζετάκι” δεν δημιουργήθηκε για να προάγει την τεχνολογία του VR, αλλά προκειμένου να υποβαθμίσει την πολιτική πραγματικότητα του τόπου. Ένα εργαλείο καταστροφής συνειδήσεων, διάβρωσης απόψεων, λειτουργώντας ως ταΐστρα για σανό.

Στη “μπίζνα” των γυαλιών διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στήνουν πρόθυμα “αντιπροσωπείες” αρκετοί αιρετοί, κυρίως όσοι θέλουν να θεωρούν εαυτούς “πρωτοκλασάτους”, με την ελπίδα, πως “κοτσάροντας” με το ζόρι τα γυαλιά στους ψηφοφόρους, ως δείγμα δωρεάν, θα καταφέρουν να τους κάνουν να δουν την πολιτική πορεία τους, σαν στρωμένη με ροδοπέταλα και λεμονανθούς, έστω για ένα μικρό διάστημα, έστω μέχρι τις εκλογές. Ευελπιστώντας να καταφέρουν να κρύψουν όσα, διά γυμνού οφθαλμού είναι πασιφανή. Τα στραβά και ανάποδα, που “βγάζουν μάτι”, να εισέλθουν στον αμφιβληστροειδή ως απαλό, πραϋντικό φως.

Και πάλι, το “μπαλάκι” πέφτει στην απέναντι πλευρά, των πολιτών. Θα προτιμήσουν να παρατηρήσουν την πολιτική πραγματικότητα, χωρίς στρεβλώσεις; Να αναγνωρίσουν και το δικό τους φταίξιμο στα λάθη, στις λοβιτούρες και προπαντός στο ποιόν των εκπροσώπων, που οι ίδιοι επέλεξαν; Ή θα τους αφήσουν να τους φορέσουν τα γυαλιά, ώστε με βάση τις πλασματικές ωραιοποιημένες εικόνες, να τους χαρίσουν τον πολυπόθητο σταυρό – στον οποίο (για ακόμη μία φορά) θα τους... καρφώσουν οι εν λόγω εκπρόσωποι, άμα τη εκλογή τους;

....Ίδωμεν.

Διαβάστε ακόμα