Φ-ΟΛΑ 2019

Καλέ τι χαρές ήταν αυτές… τι πανηγυρισμοί. Και δώστου τα χειροκροτήματα και δώστου οι επευφημίες. Αμ, το σύμβολο της νίκης, πού το πας; Θα τρίζουν τα κόκαλα του Τσώρτσιλ. V for Vatraxia. Γιατί με αυτά που συμβαίνουν, θα μας εκδικηθούν όλοι μαζί. Η φύση, ο Θεός, οι εξωγήινοι και εκτός από χαλάζι, θα βρέξει και βατράχια.

Το έκανε ο «μεγάλος», το αντέγραψαν και οι υπόλοιποι. Όποιος άκουγε το όνομά του και σηκωνόταν όρθιος, τέντωνε αυτομάτως δείκτη και μέσο. Οι μισοί έμοιαζαν με Γιαπωνέζους που βγάζουν σέλφι μπροστά από την Ακρόπολη και οι άλλοι μισοί με τη γιαγιά μου όταν έλεγε «άι στο διάτανο».

Παρακολουθούσα με το σαγόνι κατεβασμένο και προσπαθούσα να καταλάβω προς τι τα 10 μποφόρ επιτυχίας. Πήρε η ταινία σου Όσκαρ; Όχι, αυτός ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος. Αναδείχθηκες πολυτιμότερος παίκτης της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα; Όχι αυτός ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης. Βραβεύτηκες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών; Όχι, αυτός ήταν ο Γιώργος Σεφέρης. Μήπως υπερασπίστηκες το Οχυρό Ρούπελ και απέκρουσες όλες τις δυνάμεις του γερμανικού συντάγματος; Όχι, αυτός ήταν ο Γεώργιος Δουράτσος. Ε, τι στο διάτανο έκανες και χαίρεσαι – που θα ‘λεγε και η γιαγιά μου; Τίποτα ακόμα; Ε, κάτσε να κάνεις πρώτα και πανηγυρίζεις μετά. Μη μας πάθεις καμιά αγκύλωση και μείνουν τα δάχτυλα τεντωμένα να δείχνουν για πάντα το άπειρο, γιατί σε βλέπω σε σίκουελ του Σπίλμπεργκ να λες “E.T. Phone Home”.

Ήταν στραβό το κλήμα, αυτοί το έκαναν και ντολμαδάκια. Αν ανοίγουν από τώρα σαμπάνιες, τι θα ανοίξουν μετά; Τα κεφάλια αυτών που δεν τους ψήφισαν; Αν σώνει και ντε, θέλετε να ανοίξετε κάτι, ανοίξτε φύλλο για τυρόπιτα και αρχίστε να κερνάτε. Όταν είναι χορτασμένος ο άλλος, πείθεται ευκολότερα. Ενώ αν μείνει νηστικός, δεν πρόκειται να έρθει για να του πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες και θα αναγκαστείς να γεμίσεις τον πληρωμένο χώρο με συγγενείς και φίλους. 60 τόσα άτομα…. από τέσσερις-πέντε να φέρει ο καθένας, πάει… τιγκάρισε η αίθουσα. Αλλά θα μου πεις, οι παρά έξω δεν το ξέρουν αυτό, οπότε πούλα περισσότερο φύκι από τους γνωστούς πάγκους που διαφημίζουν την πραμάτεια σου.

Εν τω μεταξύ, αυτό πια δεν ήταν παρουσίαση συνδυασμού, το Fame Story ήταν. Όλοι φιλιούνταν και αγκαλιάζονταν. Έχετε ένα μυαλουδάκι τόσο δα, μικρούτσικο. Πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως για την παρουσία του πρόσωπο, το οποίο είναι και υποψήφιος με την παράταξη. Προφανώς βέβαια, αυτό επιβάλλουν οι τύποι, όταν το εν λόγω πρόσωπο εκτός από υποψήφιος είναι και σελέμπριτι. Όχι σελέμπριτι του χωριού, λίγο πιο ευρέως. Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι και ήταν η μέρα Σάββατο. Έγιναν ανάρπαστοι οι σελέμπριτι. Βάνα Μπάρμπα στη Γλυφάδα, Γιώργος Τσαλίκης στο Περιστέρι, Τάκης Τσουκαλάς στο Κερατσίνι. Τι θα βάλουμε στο δικό μας τσουκάλι για να γίνει πιο νόστιμο; Ό,τι έχουμε εύκαιρο. Ναι, αλλά αν δεν έχεις μία Βάνα να «κάνετε πράγματα», άνοιξε καλύτερα τη βάνα του νερού να πνιγούμε από τώρα.

Σου λένε τόσο καιρό, μη μιλήσεις ακόμα, περίμενε πρώτα να δεις το δέκα το καλό που το φυλάμε για έκπληξη. Ανοίγει η κουρτίνα και βγαίνει το ζονγκ. Η ίδια Δυναστεία, μερικοί καινούριοι κομπάρσοι για να τους χαστουκίζει η Τζόαν Κόλινς τα επόμενα πέντε χρόνια και μερικοί guest stars έτσι για να ευχαριστιέται ο τηλεθεατής. Μα τι να τον κάνεις τον σύμβουλο διά αλληλογραφίας που θα έρχεται μόνο για να εισπράττει το χαρτζιλικάκι του όταν δεν έχεις άξιο καστ;  Είδατε και το Survivor. Μία Δαλάκα δεν φέρνει την άνοιξη. Και αντίστοιχα, δέκα Δαλάκες μαζί φέρνουν το καταχείμωνο. Και δε μας φτάνει που πολλοί -αποδεδειγμένα ανεπαρκείς- επιχειρούν να φάνε και το τελευταίο ίχνος συκωτιού μας που δεν έχουν ήδη μασήσει, επιστρέφουν και αρκετοί λιποτάκτες του παρελθόντος που ήταν τόσο χρήσιμοι όσο ο καλτσοφορετής. Μα τι να τους κάνεις; Το πολύ να τους βάλεις στην ντουλάπα.

Πώς λοιπόν να ερμηνεύσεις αυτές τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού και θέρμης; Μήπως χάρηκαν που κατάφεραν να βρουν μερικούς ακόμη και να ξεπεράσουν αριθμητικά μία ομάδα ποδοσφαίρου; Μπορεί. Αλλά και πάλι… Όταν ο κόσμος θυμάται ακόμα τι έχεις πράξει και κυρίως τι δεν έχεις πράξει, δεν είναι κακό να συμπεριφέρεσαι σεμνά και ταπεινά χωρίς μεγαλοστομίες, γιατί στην περίπτωση που το δέκα το καλό αποδειχθεί Φ-ΟΛΑ, θα έχουμε δράματα.

Διαβάστε ακόμα