Μη μου μιλάτε, δεν μπορώ, πετώ χαρταετό

Καλά χορέψαμε, καλά ξεφαντώσαμε, καλά φάγαμε (νηστίσιμα), καλά ήπιαμε, αρκετά τώρα, τα κεφάλια μέσα.

Πού μέσα; Ιδού η απορία.

Για όσους ασχολούνται συστηματικά με τα της αυτοδιοίκησης, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούν μία... επανάπαυση να το πεις, μία νοοτροπία του “δε θα κάτσω να σκάσω τώρα για ασήμαντα” να το πεις, μία στροφή 180ο στα ενδιαφέροντα, να το πεις;

“Το 'χουμε ρίξει στο σορολόπ” το λες, και ξεμπερδεύεις.

Φυσικά η εποχή το επιτάσσει. Όπως θέλει η δημοφιλής λαϊκή ρήση, όταν σε “πιάνει η άνοιξη”, παθαίνεις ένα κάτι τις, που κάπως σε κάνει και προτιμάς να ερωτευτείς, να κυλιστείς στα πράσινα λιβάδια μαζί με χνουδωτά κουτάβια, να παίξεις το τόπι και την παστέλα με τους φίλους σου, παρά να κάνεις τη δουλειά σου.

Και όντως, μετά από ένα μεγάλο διάστημα γεμάτο συννεφιές, βροχές, καταποντισμούς και κρύο, που κοκκινίζει μύτες, η άνοιξη μπήκε θριαμβευτικά. Οι λιακάδες και η ήπια ζεστούλα του ήλιου ήρθαν και μαζί τους φέρνουν τα καρναβάλια, τις καθαρές Δευτέρες, τα τριημεράκια, τις παρελάσεις, το Πάσχα, τις εκλογές...

Για έναν “περίεργο” λόγο, η αυτοδιοίκηση γενικότερα, φαίνεται να έχει βυθιστεί στην ανοιξιάτικη ραστώνη και οι εκπρόσωποί της να έχουν το μυαλό τους σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το πώς θα “τρέξει” η δημόσια διοίκηση.

Βλέπετε, αυτός ο... “περίεργος” λόγος δεν είναι τίποτε μυστικό, δεν είναι κάτι που κρύβεται, άλλωστε. Και όχι, οι αιρετοί δεν έχουν χάσει τα μυαλά τους από τον έρωτα, ούτε επειδή θέλουν να παίξουν το τόπι στις ανθισμένες αλάνες. Τα μυαλά τους έχει πάρει η επερχόμενη αναμέτρηση της κάλπης, με αποτέλεσμα, η μέριμνα των καθημερινών ζητημάτων να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού τη... γλύκα έχει η καρέκλα.

Επιπλέον, ακόμη και τα απλούστερα θέματα ανάγονται σε προεκλογική καμπάνια, όπως λέμε δηλαδή, “έκανα τα αυτονόητα, ρίξτε μου ένα χειροκρότημα” ή από την άλλη άποψη “έκαναν τα αυτονόητα, ψηφίστε μας να κάνουμε και τα ευκόλως εννοούμενα, που παραλείπονται”.

Με λίγα λόγια, η διαχείριση της καθημερινότητας πάει περίπατο, για να αφήσει χώρο για τα διαγγέλματα, την ψηφοθηρία, την υποψηφιο-θηρία, τους διαξιφισμούς δελτίων Τύπου και την εκλογολαγνεία. Επίσης, οι διάφορες εκδηλώσεις, όπως προαναφέρθηκαν, που η άνοιξη τις έχει μπόλικες, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες οι αιρετοί να χορέψουν στα καρναβάλια, να μοιραστούν τη λαγάνα τους στα Κούλουμα με τον απλό πολίτη, να παρελάσουν ως τσολιαδάκια την 25η, να στολίσουν τα επιτάφια, να κεράσουν γλυκά την Πρωταπριλιά, να πιάσουν τους Μάηδες και τα μαγιόξυλα, φυσικά με την προϋπόθεση να υπάρχει κάπου κοντά και κάποιος φωτογραφικός φακός, ή κάποιο μικρόφωνο.

Κι έτσι, τι κι αν υπάρχουν σημαντικότατα ζητήματα, που ζητούν λύση; Οι αιρετοί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να απασχοληθούν πλήρως με αυτά, καθώς αγοράζουν... αγρό σε τιμή ευκαιρίας ή για να είμαστε πιο επίκαιροι, πετούν... χαρταετό, σε σχήμα κάλπης.

Διαβάστε ακόμα