Ούτε βήμα... ακούς( ; )

Οι υπουργικές παρουσίες στον τόπο “γεννούν” αυθόρμητα στο μυαλό αναδρομές στο πρόσφατο παρελθόν αυτής της θητείας! Σε εκείνο το διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν ορισμένες σοβαρές φωνές που θέλησαν να αναδείξουν τη σημασία της οργάνωσης της προσπάθειας τουριστικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή και των επαγγελματιών και οι οποίες οδηγήθηκαν... στην έξοδο, εξαιτίας της ανικανότητας των ηγετίσκων και των τότε “αγαπημένων” συμβούλων τους - παντελώς άσχετων με το θέμα -, που θέλησαν να θάψουν κάθε σοβαρή προσέγγιση στην υπόθεση της τουριστικής προόδου του τόπου!

Θυμάται ο κάθε λογικός νους ότι απομακρύνθηκαν “εντέχνως” από κύριες θέσεις, άνθρωποι με τεχνοκρατική προσέγγιση στο θέμα, με εμπειρία από τον σχετικό χώρο, με ιδέες και κυρίως με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο, οι οποίοι ενόχλησαν... προφανώς το “ρουθούνι” των πάντοτε λαλίστατων – πλην όμως – κενολόγων, εξαρτημένων από τις καρέκλες της εξουσίας!

Δεν ξεχνά ο λογικός πολίτης που διαπιστώνει αναδιπλώσεις των προσώπων που έχουν τη διοίκηση αναφορικά με όσα έλεγαν αρχικά, πως τίποτε από αυτά δεν προωθήθηκε ούτε με στοιχειώδη προσπάθεια οργάνωσης!

Ό,τι ήρθε από αριθμούς επισκεψιμότητας, “έκατσε” σαν από κλήρωση στον τόπο, με το νησί να λαμβάνει ένα ποσοστό από τη γενικότερη μαζική πίτα τουριστών, που – να μην ξεχνάμε(!) - όσον αφορά εμάς, στριμώχνονται στο περιορισμένο διάστημα των δύο(!) καλοκαιρινών μηνών!

Σήμερα λοιπόν, η επίσκεψη Υπουργών, αρμόδιων με το πολυσυζητημένο ζήτημα, αλλά κυρίως η έκδοση διάφορων ανακοινώσεων που ακολούθησαν, δεν εμπνέει στον απλό κόσμο εμπιστοσύνη, δεν εμπνέει στον κόσμο της αγοράς και στην επιχειρηματική πλευρά αισιοδοξία, αφού κάποιοι από τους βασικούς στόχους που είχαν διατυπωθεί στη θεωρία, δεν έχουν επιτευχθεί!

Μακροσκελείς ανακοινώσεις που μιλούν για ποσοστά και ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές αφίξεις, δεν έρχονται να ανακουφίσουν το άδειο ταμείο των επιχειρηματιών, αντιθέτως, έρχονται να κουράσουν και να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, τα οποία συνοψίζονταν εξ αρχής στην ανάγκη οργάνωσης όλων των πλευρών!

Ο κάθε ένας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τόπο και επενδύει... ή θέλει να επενδύσει σε αυτόν, έχει αντιληφθεί πλήρως πως το κύριο ζήτημα της καθοδήγησης ενός νησιού στην παγκόσμια “θάλασσα” του ανταγωνισμού, για ορισμένους που αρέσκονται στο να συστήνονται ως ηγέτες, δεν αποτέλεσε ποτέ(!) και ουσιαστικά(!) θέμα που τους απασχόλησε σοβαρά κι εξ αρχής!

Οι ίδιοι οι κατέχοντες εξουσία δε, αδυνατούν ή ορθότερα, κρύβονται προφανώς ως και σήμερα, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, από την απαίτηση(!) μίας μεγάλης μερίδας κόσμου στο νησί που θέλει και ζητά να προβούν σε έναν ειλικρινή απολογισμό για το τι έγινε και τι όχι!

Μία πενταετία χαμένη για το νησί, η διοίκηση του οποίου εξαντλήθηκε μόνον σε καταιγισμό ανακοινώσεων με αριθμούς αφίξεων, δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια ή πρόοδος στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης!

Όταν δε, ακούει ή διαβάζει ο κάθε πολίτης όσα ζητήθηκαν από επίσημα Υπουργικά χείλη, πως δηλαδή από πλευράς τόπου και διοίκησης, πρέπει να κατατεθεί ένα πλάνο σαφές και ξεκάθαρο για τα θεματικά προϊόντα από τα οποία μπορεί - σύμφωνα με την ταυτότητά του πάντα – να ευνοηθεί ο τόπος, τότε έρχεται η απόδειξη της διαπίστωσης του κάθε απλού πολίτη, πως μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ούτε βήμα προς την ορθή κατεύθυνση!

Το θλιβερότερο όλων όμως, εντοπίζεται στη σκέψη και τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει ορισμένους αυτοδιοικητικούς και αφορά στην ανικανότητά τους να σεβαστούν ότι υπάρχει λογική σε κάθε πλευρά, σε κάθε επιχειρηματική κι επαγγελματική τάξη και σε κάθε δημότη του τόπου! Αυτό σημαίνει πως γίνεται αυτομάτως η διαπίστωση από μέρους τους, πως η κοντόφθαλμη σκέψη “να συντάξω δέκα ανακοινώσεις μέσα σε μία θητεία και να παινευτώ για μερικές αφίξεις που δεν γεμίζουν ταμεία και μάλιστα δεν απλώνονται πέρα από την αυστηρά – ούτως ή άλλως – τουριστική σεζόν”, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει τουριστική ανάπτυξη!

Αυτές κι άλλες τόσες σκέψεις “γεννώνται” αντανακλαστικά με την εμφάνιση κάθε σχετικής ανακοίνωσης, με τις οποίες βομβαρδίζονται τα ΜΜΕ μετά από κάθε άφιξη Υπουργικού προσώπου, με το ερώτημα να είναι ένα και σαφές: Την κραυγή αγωνίας από μία μερίδα επαγγελματιών που επιχειρούν την ακούς;

ΥΓ. Εν αναμονή της προώθησης των διαδικασιών για τον τουριστικό manager στο τέλος της θητείας!

Ετικέτες: