Ιδού η Σύρος, ιδού και το πήδημα

Απαιτείται ψυχραιμία απέναντι σε υποθέσεις που έχουν μετατραπεί σε βόμβα και έχουν τοποθετηθεί στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας, η οποία μάλιστα τείνει να “ανατινάξει” την ησυχία της!

Τέτοιες υποθέσεις είναι ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών και οι οποίες εύλογα “πρωταγωνιστούν” στην καθημερινότητα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, αφού απαιτούν απαντήσεις σαφείς, ξεκάθαρες και ακηδεμόνευτες!

Τα πράγματα δεν χρειάζεται να περιπλέκονται και να εξαντλούνται σε λόγια, σε αναλύσεις ή σε κραυγές προσβλητικές απέναντι στη συνοχή της ίδιας της κοινωνίας, αφού “Γκεστάπο” δεν χρειάστηκε ποτέ καμία συνύπαρξη κοινωνικών ομάδων που σέβεται τον εαυτό της και τη δημοκρατική λειτουργία της!

Ένα το θέμα των ημερών, η σκόνη..., συγκεκριμένες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η πλευρά επιχείρησης που θεωρεί ότι θίγεται η πορεία της από ασάφεια και λάσπη ατόμων που ενοχλούνται από την ύπαρξή της και γνωστές οι κινήσεις συνδικαλιστών που θέλησαν να υπερασπιστούν μία νέα διαδρομή που επικαλούνται ότι διαγράφει η εν λόγω μονάδα.

Δεκτή η πρωτοβουλία τους, καλοδεχούμενη η όποια προσπάθεια να πείσουν για τη μη προσβολή της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά περιττές οι όποιες κινήσεις εκφοβισμού απέναντι σε πολίτες, που για τους δικούς τους λόγους ανησυχούν, αντιδρούν, διαφωνούν ή ζητούν άλλα πιο ισχυρά τεκμήρια περί αθωότητας...!

Είναι σαφές πως ό,τι παραγγείλεις, παίρνεις σε αυτήν την κοινωνία και κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου, θα πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο την ανάγκη ύπαρξης μίας νέας μελέτης, φρέσκιας, που θα έχει πληρωθεί από πλευρά που δεν συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία δικαίως ή αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο.

Η αμφισβήτηση, πρέπει να γνωρίζουν όλοι, πως είναι βασικό συστατικό της προόδου ενός τόπου, μίας κοινωνίας, η οποία πραγματικά, ουσιαστικά και όχι κατ΄ επίφαση επιδιώκει τη βελτίωσή της!

Χρήσιμο είναι στις μέρες μας, ημέρες καχυποψίας, ημέρες διχόνοιας, ημέρες αντιπαράθεσης, οι πολίτες να μην ανεβαίνουν στα κάγκελα για υποθέσεις που διχάζουν, αλλά να επιδιώκουν και να προσέρχονται με καλή προαίρεση σε διάλογο για την εξεύρεση λύσεων και τη λήψη απαντήσεων!

Ως εκ τούτου, αντί της κοκορομαχίας, των προσβολών, της μιζέριας και του διχασμού, θα ήταν παραγωγικότερο και ορθότερο, η μερίδα των συνδικαλιστών που θεωρούν ότι θίγεται η αξιοπρέπειά τους, η εργασιακή πραγματικότητά τους και η νοημοσύνη τους, να είναι δεκτικοί στη στάση αμφισβήτησης, αλλά και στην επιθυμία ορισμένων να υπάρξουν νέα στοιχεία.

Παρομοίως, οι διαφωνούντες και οι αμφισβητίες των δεδομένων που παρουσιάστηκαν, οφείλουν να μη μένουν σε θεωρίες και διαδικτυακές κραυγές, αλλά να αναλάβουν ενδεχομένως την ευθύνη που τους αναλογεί ώστε να προκύψει ένα νέο “εργαλείο” απαντήσεων, το οποίο θα είναι δημοσιοποιήσιμο, σαφές και δεν θα χωρά νέες αμφισβητήσεις!

Μία κίνηση ακηδεμόνευτη από τα λεγόμενα συμφέροντα, θα προκαλούσε την ικανοποίηση σε μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η οποία ως σήμερα παραμένει ψύχραιμος παρατηρητής, ενώ ανέχεται και τις δύο πλευρές να μιλούν εξ ονόματός της!

Η λογική προσέγγιση στα πράγματα, η ορθή αντιμετώπιση μίας κατάστασης που τείνει να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, θέλει κινήσεις και ενέργειες μελετημένες, που θα δώσουν καθάριες απαντήσεις στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να συνυπάρξουν στην πόλη τους με μία μεγάλη βιομηχανική μονάδα!

Αυτό από μόνο του ως γεγονός, σε ένα νησί, που η πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλώνει πλέον πως θέλει να αναπτυχθεί και να στοχεύσει και σε τουριστική κατεύθυνση και που η πλευρά της πλειοψηφίας δημοτών θέλει να ξέρει(!) ότι δεν κινδυνεύει στην υγεία της, θα έπρεπε να είναι σεβαστό από όλους! Ουσιαστικά και όχι προσχηματικά!

Το συμπέρασμα λοιπόν ένα και για τις δύο πλευρές της υπόθεσης: Αν επιθυμούν την αρμονία, την ομαλή συνύπαρξη και την ακηδεμόνευτη ενημέρωση των πολλών, να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις!

ΥΓ. Αν το θέλετε και διαφορετικά, “Ιδού η Σύρος, ιδού και το πήδημα”!

 

 

 

Ετικέτες: